4 Türk kökenli aday doğrudan seçildi

Alınan bu sonuçların ardından farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4'ü meclise doğrudan girme başarısı gösterdi.


  • Kayıt: 13.09.2012 11:51:00 Güncelleme: 13.09.2012 11:51:00

Alınan bu sonuçların ardından farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4'ü meclise doğrudan girme başarısı gösterdi.

 

Buna göre ana muhalefetteki PvdA adına yarışan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Sosyalist Parti'den Sadet Karabulut milletvekili seçildi.

 

Diğer Türk adayların seçilip seçilmedikleri adlarına kullanılan tercihli oyların sayımından sonra belirlenecek.

 

21 partinin kaltıldığı ve ilk belirlemelere göre katılımın yüzde 74 olarak gerçekleştiği seçim sonunda toplam 11 parti meclise girme başarısı elde etti. 2010 yılında yapılan seçime katılım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşmişti.

 

seçimde ortaya çıkan tabloya göre Kraliçe'nin, hükümeti kurmak üzere koalisyon görüşmelerine başlama görevini VVD lideri Mark Rutte'ye vermesi bekleniyor.

 

Siyasi yorumcular, seçimin iki galibi VVD ile PvdA'nın koalisyonu kurabileceği tahmininde bulunuyor. 150 üyeli mecliste iki partinin milletvekili sayısı çoğunluk için yetiyor.

 

-Mecliste sandalye dağılımı-

 

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin kazandığı sandalye dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

 

Liberal Parti (VVD) 41, İşçi Partisi (PvdA) 39, Sosyalist Parti (Sp)15, Özgürlükler Partisi (PVV) 15, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) 13, Demokratlar 66 (D66) 12, Yeşil Sol (GL) 3, Hristiyan Birlik (CU) 5, Refomcu Devlet Partisi (SGP) 3, 50 Plus 2, ve Hayvanlar Partisi (PvdD) 2,.

 

Hollanda'da 2010 yılından bu yana iktidarda olan VVD ve CDA'dan oluşan Wilders'ın partisi PVV'nin dışarıdan desteklediği sağ azınlık hükümeti, ekonomik tasarruf tedbirleri paketi konusunda Ortaklar arasında ortaya çıkan görüş ayrılığı yüzünden nisan dağılmıştı.

 

Kısa süreli siyasi krizin ardından ülkede 12 Eylül'de erken genel seçim yapılması kararı alınmıştı.