Bazı tasarruf tedbirleri kaldırılıyor

Hollanda'da seçimlerin galibi Liberal Parti (VVD) lideri Mark Rutte ile İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom arasında yapılan koalisyon görüşmeleri ilk meyvesini verdi.


  • Kayıt: 11.10.2012 08:19:00 Güncelleme: 11.10.2012 08:19:00

Hollanda'da seçimlerin galibi Liberal Parti (VVD) lideri Mark Rutte ile İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom arasında yapılan koalisyon görüşmeleri ilk meyvesini verdi.

 

Hollanda'da seçimlerin galibi Liberal Parti (VVD) lideri Mark Rutte ile İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom arasında yapılan koalisyon görüşmeleri ilk meyvesini verdi. İki lider, pazartesi günü yaptıkları bir basın toplantısıyla Hollandalıları yakından ilgilendiren bazı mali konularda kısmı anlaşmaya vardıklarını ilan ettiler.

 

Düzenledikleri basın toplantısında varılan anlaşmayı kamuoyu ile paylaşan Rutte ve Samsom, koalisyon görüşmelerinde iki partinin değişik bakış açılarından zaman zaman taviz vermesinin doğal olduğuna vurgu yapıp “Görüş farklarının müzakereleri felç etmek zorunda olmadığını ve Hollanda için beraber büyük adımlar atmaya hazır olduğumuzu gösterdik.” dediler. Uygulamada iki partinin özellikle önemsediği unsurların pakete yansıdığı, PvdA'nın daha sosyal bir bütçe isteğinin karşılandığı gibi VVD'de üzerinde hassasiyetle durulan bütçe disiplininin de kabul gördüğü ifade edildi.

 

Açıklanan kısmı anlaşma ile 2013 bütçesinde yer alması seçimlerden önce kararlaştırmış olan bazı tasarruf tedbirleri ortadan kalkıyor ve böylece bütçede 2 milyar Euro’luk bir değişiklik yapılmış oluyor. Bu anlaşma, 2-3 Ekim'de Meclis’te yapılacak mali görüşmelere yetiştirilmesi düşünülerek nihai koalisyon anlaşmasına kadar bekletilmeden hızlıca neticelendirildi.

 

Varılan anlaşma neticesinde değiştirilecek noktalardan biri de "Forensentaks" denilen ve çalışanların seyahat tazminatının vergilendirilmesi ve ev-iş arası yapılan yolun artık kişisel masraf kapsamına alınmasını sağlayan düzenleme oldu. Bu düzenlemeyle 1.4 milyar Euro tasarruf yapılması öngörülüyordu. Ayrıca yüksek öğrenimini zamanında bitiremeyenlerin bu eğitim yılından itibaren ödemeye başladığı ve "Langstudeerboete" olarak tanımlanan ceza da gelen yoğun baskılardan sonra kaldırıldı.

 

Bu değişiklikler sonucu bütçede oluşacak açık ise sigorta bedellerine ödenen vergiyi de kapsayan 'Assurantiebelasting' in yüzde 9.7'den yüzde 21'e çıkarılması ve emeklilik yaşının hızlandırılmış bir biçimde arttırılması gibi adımlarla kapatılmaya çalışılacak.