Hollanda'nın Sınırlardaki Kontrol Sistemi Diğer Ülkelere Örnek Olacak

Hollanda'nın bu ay başında sınırlarında hizmete soktuğu kameralı kontrol sisteminin, diğer AB ülkelerine örnek teşkil edebileceği bildirildi.


  • Kayıt: 11.10.2012 10:09:00 Güncelleme: 11.10.2012 10:09:00

Hollanda'nın Sınırlardaki Kontrol Sistemi Diğer Ülkelere Örnek Olacak

 

Hollanda'nın bu ay başında sınırlarında hizmete soktuğu kameralı kontrol sisteminin, diğer AB ülkelerine örnek teşkil edebileceği bildirildi.

AB üyeleri arasında var olan serbest dolaşım hakkını engellediği gerekçesiyle büyük tartışmalara yol açan sisteminin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Hollanda Göç ve Mülteciler Bakanı Gerd Leers, söz konusu sistemin sınır güvenliğini sağlamaya dönük olduğunu söyledi.

Bu sistemin diğer Avrupa ülkelerinde de kullanılabileceğine değine Leers, "Diğer ülkelerin de yakında bunu takip edeceklerini düşünüyorum" dedi.

Sınırlara yerleştirilen kameraların Schengen anlaşmasına aykırı olduğu yolundaki görüşlere katılmadığını belirten Bakan Leers, insanların özgürlüklerini kısıtlamayı düşünmediklerini ifade etti.

"İnsanları korkutmak istemiyoruz, korkmalarına gerek yok" diyen Göç ve Mülteciler Bakanı, kameraların tespit ettiği kişisel bilgilerin sadece sınır kontrolü için kullanılacağını ve diğer güvenlik sistemlerine aktarılmayacağını bildirdi.

AB içinde insanların serbestçe dolaştığını, suçluları yakalamak için bu sistemi devreye soktuklarına da işaret eden Leers, insan veya uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçları önlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sistem dahilinde ülkenin Belçika ve Almanya sınırlarına yerleştirilen 15 sabit ve 6 seyyar kamera, 1 Ağustos 2012 tarihinden bu yana sınırdaki geçişleri kontrol ediyor.

Yaklaşık 19 milyon avroya malolan ve Avrupa'da ilk kez kullanılan sistem sayesinde tespit edilen şüpheli araçlar, polise bildirilerek, gerekirse durdurulabiliniyor.

Hollanda, kameralı sistemin AB üyeleri arasında var olan serbest dolaşım hakkına aykırı olduğu gerekçesiyle daha önce Avrupa Komisyonu'na şikayet edilmişti. Komisyon bu yüzden Hollanda'dan söz konusu sitemin Schengen anlaşmasına aykırı olup olmadığı konusunda bilgi istemişti.