"Türkçe konuştuğu için okuldan atıldı iddiaları tamamen asılsız"

Amsterdam Cosmicus Montesorri Eğitim Müdürü Piet van Dijk :


  • Kayıt: 26.11.2012 11:23:00 Güncelleme: 26.11.2012 11:31:00

Başkent Amsterdam Cosmicus Montessori Lisesi (CML) öğrencilerinden Denizhan Murat Üresin (18- Önümüzdeki ay 19 yaş), okul yönetiminin aldığı Türkçe konuşma yasağına uymadığı gerekçesiyle okuldan atıldığına yönelik bazı Türk medyasında çıkan haberler okul yönetimi tarafından yalanlandı.
Konu ile ilgi olarak Amsterdam CML Eğitim Koordinatörü Piet van Dijk "Hollanda Eğitim sistemine göre bakanlığın belli bir takım kuralları var. Bunların başında okulun kuralları geliyor.Deniz Murat Üresin okula yazılalı henüz üç oldu.Deniz'in (Hollanda'da ki orta ögrenim 4 yıllık eğitim hayatında üçüncü okulu).Bu üç ay zarfında disiplinsizlik hareketlerinden dolayı velisi ile beraber 3 defa görüşüldü.Ve ikaz edildi.Sonrasında beş gün okuldan uzaklaştırma cezası verildi.Aynı hareketlerine devam edince okuldan diğer öğrencileri ve öğretmenlerimizin güvenliğini de düşünerek ayırmak durumunda kaldık.

Peki bu öğrencinin okuldan atılma sebepleri nedir?


1-Disiplinsiz davranış okulun kurallarına uymama.
2-Devamsızlık (Keyfi şekilde okula gelip gitme)
3-Okul ders saatleri içerisinde öğrencileri de izinsiz bir şekilde gösteri, eylem ve programlara götürmesi.
4-Ders esnasında Türkçe konuşmak ve arkadaşlarını da konuşmaları için provoke etmek.
5-Okulda değişik etnik gruplara yönelik ırkçılığı ve ayrımcılığı körüklemek.
6-Okul içinde politik içerikli bildiri ve ilan dağıtma.
7-Öğretmenleri ve idarecileri hem alenen hem sosyal medya üzerinden tehdit etmek.

Peki evvelki DHA muhabirine yaptığınız röportajda bunu neden açıklamadınız?


Önceki röportajımda öğrencinin Türkçe konuşmadan dolayı değil.Başka nedenlerden dolayı okuldan atıldığını söylemiştim.Meseleyi daha fazla açmamıştım.Çünkü bu şekilde öğrenciyi korumak eğitim hayatına zarar vermemek için bu konulardan bahsetmemiştim.Fakat mesele çok farklı bir mecraya çekilmek istendiği için şimdi söylemek durumundayım. Denizhan'ın 4 yıllık eğitim hayatında bu 3. okulu. İlk okulundan şiddet olaylarına karıştığı için uzaklaştırılmıştı.Geçen yıl Montessori Amstel Kolejine kaydını yaptırmıştı. Amstel'da şartlı olarak yaşı büyük olduğu için bir yıllığına alınmıştı.Bu yılın başında Amstel Koleji kapanınca öğrenci ortada kalmasın diye bir iyi niyet ve sahiplenme dürtüsü ile bu öğrenciyi okulumuza kayıt yaptırdık.Normalde Denizhan, şuanda lise birde değil yaşıtları gibi.HBO (Yüksek Okul) ikinci sınıfa devam ediyor olması lazımdı.


Türkçe konuşma meselesine gelince bu okul beş yıldır var.(2008) Bu güne kadar böyle bir olay yaşanmadı.Takdir edersiniz ki 700 kişilik öğrenci içerisinde yaklaşık 350 kişilik Türk kökenli öğrencilerin teneffüs saatlerinde Türkçe konuşuyor mu ? veya konuşuyor mu ? Bunu takip etmeniz mümkün olmaz.Ancak öğrencilerimizin iyi bir gelecek sahibi olmaları için Hollandaca konuşmalarını teşvik ediyoruz.

Türkiye'de ki Türk medyasının asılsız bir iddia ile Türkçe konuştuğunu öne sürerek Deniz Murat Üresin'nin okuldan atıldığı yönünde bir yayın yapmasına çok şaşırdığını belirten van Dijk "Burası bir Hollanda Devlet okulu.Okul müfredatına göre eğitim dili Hollandaca .Disiplinsiz davranışlarını Türkçeyi bahane ederek aslında örtbas etmeyi hedeflemektedir.Bu çocuğun sadece Türkçe konuştuğunu bahane gösterilerek atıldı iddiası gerçek dışıdır.Bunun yanında eğitim görevlilerini dijital ortamda tehditler ile hedef gösterilmiştir.Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin güven ve sağlıklı eğitim almaları için bu kararı aldık.Bu öğrenci şuanda yaş olarak 18 yaşında.gelecek ay 19 olacak.Kendinden yaşça 3 ila 4 yaş küçük olan öğrenciler ile eğitim almakta.Şuanda Türk veli ve öğrencilerimizden haberle alakalı haberin yanlışlığı ve mağduriyetimizle alakalı tepkiler gelmekte.Şuanda bununla ilgili hazırladığımız raporu ilgili kurumlara ulaştırdık."

BASRİ DOĞAN, AMSTERDAM