İhsan Gürz raporu aileyi şoke etti!

Gözaltına alındıktan sonra İjmuiden karakolunda ölen ve otopsi sırasında çıkarılan kalbinin yerine peçete konulan 22 yaşındaki Türk genci İhsan Gürz'ün uzun süredir beklenen Savcılık raporu tamamlandı.


  • Kayıt: 27.11.2012 00:14:00 Güncelleme: 27.11.2012 00:14:00

Baba Cengiz Gürz (54), "Sipariş üzerine hazırlanmış rapor" olarak değerlendirdiği rapor üzerine Ceza Muhakemesinin 12.maddesine dayanarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Baba Cengiz Gürz, savcılık raporunda hiç kimsenin suçlu görülmediğini belirtirken "Bu rapor 16 ay sonra elimize geçti. Bu hazırlanan rapor, görülüyor ki sipariş üzerine yazılıp hazırlanmış. Raporda savcı hiç kimseyi suçlamıyor. Sanki oğlum İhsan kendi kendine işkence yapmış, ölmüş gibisine bir izlenim çıkıyor. Ben kısacası oğlumun ölümünü yargısız infaz olarak görüyorum. Çünkü, keyfi bir uygulama var. Darp et, aşırı şiddet kullan, ondan sonra anadan doğma insanlığa yakışmayacak bir şekilde aşağılayarak hücreye at ve ölüme terk et. Bunun sorumluları ortaya çıkmalıdır. Savcı, bu raporla birlikte suçluları bir kez daha korumaya çalıştığını ortaya koymuştur" dedi.

Baba Gürz, raporda Hollanda Adli Tıp Kurumu'nun ceset üzerinden yaptığı araştırma ve inceleme sonuçlarının da yer aldığını belirtirken bu bölümden dolayı biraz da olsun memnun olduklarını dile getirdi.

Cengiz Gürz, Hollanda Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı otopsi raporu ile Türkiye'deki otopsi raporunun birbirine çok benzediklerini belirtirken "Her iki rapor arasında fazla çelişki yok. Vücutta kırık ve eziklikler olduğu, beynin su topladığı, deri altı çürümelerin olduğu, kalpte aşırı kanama olduğu bu raporun içerisinde yer alıyor. Tüm bunlar, oğluma aşırı şiddet uygulandığının bir kanıtıdır. Zaten bu konuda da görgü şahitleri de var, onlarda aşırı şiddet kullandığını sözlü ve yazılı olarak beyan etmeye hazırlar" şeklinde konuştu.

Olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını ifade eden Cengiz Gürz, raporda bazı farklılıklar olduğunu da dile getirdi. Baba Gürz "Savcı ilk olarak polislerde suç olmadığını açıkladı. Arkasından doktorlarında suçlu olmadığını söyledi. Fakat raporda doktorların verdiği ifadelere bakıldığında ise, doktorların hücreye girip oğluma müdahale etmesini polisler engellemiş. Doktorlar, uzaktan bakarak karar vermişler. Oğluma kalp masajını polisler yapmış. Savcıya göre oğlum uyuşturucu ve kalp ritim bozukluğundan hayatını kayıp etmiş." dedi.

Bu davanın peşini bırakmayacağını gerekirse İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapacağını belirten Cengiz Gürz, oğlunu ölümünden sorumlu olan kişilerin ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

22 yaşındaki Türk genci İhsan Gürz, 2 Temmuz 2011'de Hollanda polisi tarafından gözaltına alınmış, 3 Temmuz 2011 sabahı İjmuiden karakolunda göz altında tutulduğu hücresinden ölü olarak bulunmuştu. Gürz'ün cenazesi Hollanda'da yapılan otopsi raporu sonrasında ailesine teslim edilerek, memleketi Erzincan'da defnedilmişti