Hollanda'daki Yatırımcılar Bilgilendirildi

Hollanda'daki yatırımcılar, Türkiye'de Haziran ayında yürürlüğe giren yeni teşvik kanunu ve bu kanunun getirdiği destekler konusunda bilgilendirildi.


  • Kayıt: 29.11.2012 13:21:00 Güncelleme: 29.11.2012 13:21:00

Hollanda'daki yatırımcılar, Turkiye'de Haziran ayında yürürlüğe giren yeni teşvik kanunu ve bu kanunun getirdiği destekler konusunda bilgilendirildi. Türkiye'den Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Rotterdam Ticaret Odası'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına işadamları büyük ilgi gösterdi.

İşadamlarından gelen sorulara da cevap veren Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, son yıllarda ekonomisi giderek büyüyen Türkiye'nin yatırımcılar için oldukça cazip imkanlara sahip olduğunu dile getirdi.

Programa Türkiye 'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral'ın yanı sıra Türkiye'den Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nihat Alkaş, dış ticaret uzman Gürer Önder ve işletme uzman Erdal Bal katıldı.

Programın açılışında konuşan Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, yabancı yatırımcıların son 10 yıldır ekonomide büyük bir ivme yakalayan Türkiye'ye ilgilerinin giderek arttığını söyledi.

Ekonomideki gelişmelerin Türkiye' yi bu alanda dünyanın yıldız ülkelerinden biri haline getirdiğine işaret eden Oral, yabancı işadamlarının sürekli kendilerinden Türkiye'deki yatırım ortamı ile ilgili bilgi istediğini söyledi. Hollanda'da yaşayan Türk kökenli işadamlarına sorumluluk düştüğünü vurgulayan Oral, "Buradaki Türk kökenli işadamları iki ülke arasında her alanda köprü görevi görüyor. Bize Türkiye 'de yatırım için sorular soran işadamlarına bizim buradaki yatırımcılarımızın cevap vermesi ve hatta birlikte yatırım yapmaları gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Dış Ticaret Uzmanı Gürer Önder Türkiye'nin genel ekonomik dengeleri konusunda bilgi verirken, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nihat Alkaş yeni teşvik kanunu ve onun getirdiği destekler, Uzman Erdal Bal da Türkiye'nin yatırım ortamı ve uluslararası potansiyeli konularında birer sunum yaptı.

Yaklaşık 6 ay önce yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin Türkiye'nin yakaladığı büyüme stratejisine paralel olarak hazırlandığını anlatan Nihat Alkaş, yeni düzenlemenin yatırımcılara büyük imkanlara sunduğunu söyledi. Bütün dünya krizden etkilenirken büyümesini sürdüren Türkiye'deki bu ortamın devamı için yeni sisteminin hayata geçirildiğini ifade eden Alkaş, 2023'te Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefleri olduğunu söyledi.

Yeni teşvik sisteminin üç aşamadan oluştuğuna dikkati çeken Alkaş, "Bölgesel teşvik uygulaması kapsamında yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, gelir vergisi stopajı desteği gibi konularda önemli desteklerimiz var. Teşvik sistemini ekonominin gelişen durumuna göre ayarladık" diye konuştu.

Yabancı yatırımcıları narin bir kuşa benzeten işletme uzmanı Erdal Bal ise, "Kim daha iyi bir yuva yaparsa kuşu o kapar" dedi.

Türkiye'nin coğrafi açıdan önemli bir bölgede bulunduğuna işaret eden Bal, bu bakımdan bir çok uluslararası şirketin bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye'de kurduğunu söyledi.

Uluslarası doğrudan yatırım mevzuatında da değişiklik yapıldığını anlatan Bal, şöyle konuştu:

"Yerli ve yabancı yatırımcılar eşit imkanlara sahip. Yabancı yatırımcıların şirket kurmaları için ön izne gerek yok, gayrimenkul edinme hakları var, kazançlarını yurt dışına rahatlıkla transfer edebilirler, yabancı personel istihdamı önünde engel yok, anlaşmazlık halinde uluslararası tahkim hakkı mevcut."