Hollanda Meclisi'nde Türkiye tartışması

İktidarın büyük ortağı Liberal Parti, AB'nin Türkiye'ye yaptığı maddi yardımların sonlandırılmasını istedi.


  • Kayıt: 01.12.2012 20:54:00 Güncelleme: 01.12.2012 20:54:00

Hollanda Parlamentosu'nun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nde AB'nin genişleme süreciyle ilgili yapılan oturumda Türkiye'nin üyeliği tartışıldı.

Türkiye'nin üyeliğine yönelik eleştirilerde bulunan iktidarın büyük ortağı Liberal Parti (VVD), AB'nin Türkiye'ye yaptığı maddi yardımların sonlandırılmasını istedi.

Türkiye'nin üyelik sürecinde uzun yıllardır bir ilerleme kaydedilemediğini belirten VVD milletvekili Mark Verheijen, Kıbrıs ve azınlık hakları konusunda da bir gelişme olmadığını ileri sürdü.

AB'nin katılım öncesi Türkiye'ye verdiği parasal desteğe de karşı çıkan Verheijen, üyelik müzakereleri başladığından bu yana Türkiye'ye yıllık 860 milyon avro olmak üzere şimdiye kadar toplam 6 milyar avro para yardımı yapıldığını dile getirerek, ''Türkiye, ekonomisi büyümesine ve müzakereleri yavaşlatmasına rağmen ödüllendirildi'' dedi.

Tartışma sırasında söz alan aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlükler Partisi (PVV) milletvekili Bary Madlener ise Türkiye hakkında sert ifadeler kullandı.

Aşırı sağcı milletvekilinin sözlerine cevap veren Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise, AB'nin Türkiye'ye yaptığı parasal yardımı savunarak, üyelik katılımı öncesi kişi başına göre hesaplanarak yapılan yardımın bazı ülkelere verilenden az olduğunu vurguladı.

Timmermans, büyüyen ekonomisiyle bölgede farklı bir konuma sahip Türkiye'nin AB’ye üye olmayı istediğini de kaydetti.