Hükümet Kuruldu ve Sıkıntılı Günler Bizi bekliyor


  • Kayıt: 01.12.2012 22:15:00 Güncelleme: 01.12.2012 22:18:00

Ali Osman Biçen

 

VVD ( Liberal Muhafazakar Halkçı) partisi ile PvdA ( Sosyal Demokrat İşçi Partisi) üzerinde anlaştıkları hükümet protokolünü değerlendirmek, bu protokolde Hollanda’da özellikle azınlıklar alında alınan sert önlemlerle birlikte ülkede ekonomik krizin aşılması için 2012 yılından 2017 yılına kadar gerekli olan 16 milyar avroluk tasarruf planlarının neler olduğuna bakalım. Bu uzlaşma hükümet protokolünde hükümetin çıkış noktası devletin bütçesini yeniden düzeltmek, uzun vadeli büyümeyi sağlamak ve adil paylaşım. Hollanda nüfusunun yaşlanması ve yaşlılarının artmasıyla ekonomik büyümesinde sürekli olarak düşük seviyede olması bunları zorunlu kılıyor.

Göç ve uyum konusunda, sadece kısıtlayıcı önlemler alınırken, hiç bir yerde bu insanların topluma katılımını teşvik edecek olumlu bir adım mevcut değil. Bunun yanında ülkede ayrımcılıkla mücadele konusunda hiç bir önlem alınmaması dikkat çekmektedir. Bütün herkes için uygulanacak iyi niyetli yönetmelik te eksiklik görünürken, azınlıklar arasında işsizlik dengesizliğini çözmek için de bir olumlu uygulama görünmüyor.

Göç ve entegrasyon alanında neler olacak?

Peki şimdi sizler için protokolün içeriğine bakarak, "Göç ve entegrasyon" konusunda gelecek hükümetin uygulayacağı sert önlemler ve bunların etkilerinin neler olacağı konusunu ele alalım.

Aile birleşimi konusunda yeni hükümet Avrupa birliği çerçevesinde sert önlemler alma yanlısı. Hollanda vatandaşlığına geçmenin de zorlaştırıldığını görmekteyiz.

 

Emlak piyasasında neler olacak?

 

İpotek vergi iadesi düşürülüyor ve kiralar yükseltilecek.

Ev sahipleri artık ipotek vergi iadesini gelecek yıllarda daha az alacaklar. 2013 yılından itibaren yeni ev alacaklar ise sadece `aflossingsvrij` yani ipoteği sadece faiz ve ödemesi olmayan bölümünün ipotek vergi iadesini alabilecekler. Yüksek gelirliler için ev kira fiyatları aşırı oranda yükseltilecek. Bunu telafi etmek için ise gelir vergisi düşürülecek.

İpotek vergi iadesi dördüncü cetvelden üçüncü cetvele % 0,5 düşürülecek. Gelir vergisi 2014 yılında üçüncü cetvel % 42 den % 38 ‘e indirilecek.Ev almada başlangıç kredileri genişletilecek ve ev satımından kalan geri borçlar finans edilebilecek.Ev büroları ana görevlerine dönecekler ve gelir düzeyine göre oturmayanlar engellenecek; kiralama piyasa fiyatına göre olacak, yüksek gelirliler ucuz kiralık evde oturmalarının önüne geçilmesi sa ğlanacak.

 

 

Sağlık alanında neler olacak?

Yüksek gelirli olanlar daha yüksek sağlık sigortası primi ödeyecekler.

Hükümet sağlık primlerine katkı olarak ödenen (Zorgtoeslag)’ı 2014 yılından itibaren kaldırarak, bunun yerine temel sağlık sigortası primlerini gelire bağlı olarak yaparak, geliri yüksek olanlar daha fazla sağlık sigortası ödemiş olacak; bu somut olarak bir kişinin sağlık sigortası için aylık 20 avro ile 482 avro arasında sağlık sigortası ödemesi anlamına gelmektedir. Hükümetin daha önce planladığı kişi hastanede yatması durumunda kalma katkı payını iptal ederken, kişi ev doktorundan havale almak sızın direk ilk yardım’ a gitmesi durumunda kendisi 50 avro ödemek zorunda kalacak.  

İş ve gelir alanında neler olacak?

 

İşsizlik ödeneği (WW) süresi kısaltılıyor;

Şayet işsiz kaldığınızda bundan böyle 2014 yılından itibaren en fazla 24 ay boyunca işsizlik ödeneği (ww-uitkering) hakkına sahip olacaksınız. Şuan bu süre 38 ay olduğunu belirmek isterim. İşten çıkarılmalar kolaylaştırılırken, çıkış tazminatları düşürülüyor.

İşten çıkarılanlara iş tazminatı olarak en fazla her çalıştığı yıl için yarım aylık maaş verilecek.Yüksek gelir ile düşük gelirliler arasındaki farklılıklar azaltılacak. Düşük gelirliler % 0,2 oranında iyileştirilirken, 100 bin avro üzerinde geliri olanlar % 0,6 oranında gerileyecek. Emeklilik birikimi 100 bin avro geliri üstü için tamamen vergiden muaf olmayacak. 61 ve 65 yaşı arasında çalışmaya devam edenler için çalışma bonus’u uygulanacak.Yeniden işe kazanma zorunluluğu ve iş arama mecburiyeti herkes için geçerli olacak, bunu ret edenler 3 ay sonra ödenekleri durdurulabilecek. Burada % 100 iş göremeyenler hariçtir. Fakirlikle mücadelede ekstra para ayrılacak.

 

Sigorta primlerinde neler olacak?

 

Sigorta primleriniz için daha fazla vergi ödeyeceksiniz;

Şuan sigortalarınız için % 9 vergi ödüyorsunuz, 1 nisan 2013 tarihinden itibaren % 21 primleriniz için vergi kesilecek. Bu artış ( sağlık ve cenaze sigortasını kapsamamaktadır). Bu artış bir aile için ortalama 100 avroluk bir ekstra artış demek oluyor.

 

Emeklik için neler olacak ?

 

Genel emeklilik alma (AOW) uzatılacak;

 

Eğitim alanında ne gibi değişikler olacak?

 

Yüzbinlerce öğrenci 2014 yılından itibaren temel burs olarak aldıkları (basisbeurs) alamayacaklar. Bunun yerine öğrenciler sosyal kredi sistemi ile eğitimlerine görecekler. Öğrenciler eğitimlerini belirli sürede bitirememeleri durumunda ceza ödemeleri gerekiyordu (langstudeerboete) geriye dönük olarak iptal edilecek. Öğrencilerin toplu taşımada ücretsiz olarak yararlandıkları OV-yıllık kartları yerine indirimli kart getirilecek.100 milyon avro köklü araştırmalar için para ayrılacak. Meslek erbabı için yatırım yapılacak, bunun için okul müdürlerine ekstra eğitim imkanları gelecek. Meslek erbabı, bakım, eğitim ve polis teşkilatlarında geri getirilecek.

 

 

 

 

Çocuk parasında değişiklikler ?

 

 

Çocuk parasında yaşı büyük olan çocuklar için verilen para miktarı düşürülerek, 6 yaşındaki çocuğun alacağı seviyeye kadar getirilecek.Bu düzenleme çocuk başı yıllık yüzlerce avro gelir sağlayacak. Çocuklara bağlı bütçe vergisi (kindgebonden budget) için gelire bağlı kontrol ( inkomenstoets) getirilecek

 

Diğer alınacak önlemler neler?

Çalışanlar için vergi indirimi ( arbeidskorting) 2017 yılına kadar 500 avro artacak.Dul ve yetim ödeneği (ANW) 2015 yılından itibaren en fazla 1 yıl sürecek.Geliri 100.000 avro üzerinde olanlar bundan sonra bu miktardan itibaren vergiden muaf olarak emeklilik için tasarruf yapamayacaklar. 25 yaşından eski motorlu taşıtlar vergiden muaf tutuluyordu, bu artık 2013 yılından itibaren kaldırılarak (Oldtimer) lar içinde motorlu taşıt vergisi alınacak.2014 yılında bira, şarap gibi içki vergisi oranında yükseltilecek. Bir paket sigara ve tütün vergisi de 9 kuruş artacak. Dizel vergisi 3 kuruş litre başı 2014 de yükseltilecek. LPG (gaz) ise litre başı 7 kuruş yükselecek.Bundan böyle gençler alkol satın alma yada kullanmaları 16 yaşından 18 yaşına yükseltiliyor.Katma değer vergisi artışı sanat için kesin olarak iptal edildi.Taşıtlar için kilometre vergisi uygulaması yapılmayacak. Hükümet bölgesel hava alanlarının çoğalmasından yana.Güvenlik alanı için polise 100 milyon avro fazladan bütçe ayrılırken, mağdur olan kişinin durumu söz hakkı ile güçlendirecek ve mağdurlar için bir danışma bürosu oluşturulacak.Ceza davasında mümkün olduğunca masraflar failden talep edilecek ve bu davalarda kişi kendine ait pay ödeyecek. Bir suçlu 2 yıl cezaya çarptırılması durumunda hemen tutuklanacak. Aynı zamanda ahlaki şiddet olaylarında ömür boyu gözetim altı getirilecek.Savunma, gelişmek için ortak çalışma ve ticaret bir biriyle entegre hale getirilecek. Bunun için 750 milyon avro gelişmekte olan ülkeleri teşvik için fon kuruldu. Fakat 1 milyar avro bu alanda tasarruf yapılacak.

 

 

Ekim ayının başında VVD ( Liberal Muhafazakar Halkçı Parti) ve PvdA ( Sosyal Demokrat Halkçi Partisi) emeklilik yaşının yükseltilmesini hızlandırma kararına vardılar. Buna göre 2013 yılından itibaren genel emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilecek ve 2021 yılında 67 olacak. Aynı zamanda emekli olan kişinin eşi 65 yaşında olmadığından dolayı almış olduğu (AOW-Parnertoeslag) kısıtlanacak.

 

Bundan böyle yasa dışılık cezalandırılacak, daha öncesi serbest miydi diye sormak gerekir ve bu cümlenin yabancılar paragrafında yer alması çok ilginç ve bakış açısını yansıtıyor. Yasa dışılığın cezalandırılmasına herkes evet diyecektir burada yabancılar paragrafında buna vurgu yapılarak bütün yabancı toplumun yasadışılık rotasına oturtulması sosyal demokratik bir anlayışla bağdaşması mümkün değildir.

Hollandaca konuşamayan kişilere sosyal ödenek verilmeyecek. Burada yaşayan herkesin Hollandaca bilmeleri konuşmalarını tabii ki bizlerde doğru ve gerekli olduğuna inanıyoruz. Yıllardır vatandaşlık kursları çerçevesinde topluma zorla dayatmaların doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum.

Yabancı vatandaşlar Belediye Seçimlerinde oy kullanma hakları için ülkede 5 yıl oturmuş olmaları şartı bu yeni hükümet uzlaşma protokolüyle 7 yıla çıkartılıyor. Bu sonuca göre Türkiye´den buraya geldiğinizde şehrinizin belediye yönetimini seçmek için 7 yıl beklemeniz gerekecek. Demokratik bir hak olan seçme ve seçilme hakkınız ertelenirken demokratik bir katılım politikasının bu kararla ortadan kaldırıldığını görmek son derece üzücü bir yaklaşım bence.

Hollanda vatandaşlığına baş vurmanız için, Hollanda’da 5 yıl oturmanız gerekiyordu, yeni hükümet uzlaşma protokolüyle bu süre 7. yıla yükseltilirken, toplumun Hollanda vatandaşlığına geçmesini de zorlaştırarak kendi dünyalarında kalmalarını sağlamıştır.

Yurt dışından gelen yabancılar bundan böyle ilk 7 yıl süresince, sosyal ödenek başvurusunda bulunamayacaklar, başvuruda bulundukları zaman burada oturma hakkını kayıp edecekler. Yani Hollanda'ya gelebilirsiniz fakat 7 yıl boyunca ya çalışacaksınız, yada sizi buraya getiren kişi size bakmak zorunda kalacak.

Hollanda’da kabul edilme prosedürü ve yönetmeliğinin karar alma konusunda hızlı bir yapıya kavuşturulması öngörülürken, 18 yaşının altındaki mültecilerin 5 yıl Hollanda’da oturmuş olmaları şartıyla ağır şartlar altında bu ülkede kalmaları mümkün olacak.

Bayanların yüzünü örten giysi eğitim kurumlarında, bakım sektöründe, kamu taşıyıcı araçlarında ve devlet kurumu binalarında yasaklanacak. Bu sembolik bir yaklaşım bugün hala gündemde olması bizleri son derece üzüyor.

Seçimler öncesi hiç bir şeyin kolay olmayacağı zaten biliniyor ve beklentiler vatandaşların ekonomik anlamda zor ve daralmaya doğru gideceği biliniyordu. 12 Eylül seçimleri neticesinde seçmenler tercihlerini iki parti de yoğunlaştırarak VVD ( Liberal Muhafazakar Halkçı) partisini sandıktan 1.ci , PvdA ( Sosyal Demokrat İşçi Partisi)’nide 2.ci olarak sandıktan çıkartmasıyla başlayan ikili koalisyon kurma görüşmeleri sona ererek 29 Ekim tarihi itibariyle kamu oyuna üzerinde uzlaşmaya vardıkları hükümet protokolünü basın yolu ile halkla paylaştılar. İki partinin tabanlarının hayal kırıklığına uğradığı bu uzlaşma metninin tartışmaları hala sürerken, ben de siz okurlarıma bu protokolün içerisinde yer alan azınlık hakları ve yabancı toplumu yakinen ilgilendiren "Göç ve entegrasyon" paragrafını ve alınan kararları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle bir önceki hükümetin "Göç ve entegrasyon" politikasının değişmeyerek daha da ağırlaştırılarak yabancı toplumun nefes alacağı bir hükümet uzlaşma metninden söz edemeyeceğimiz konusunda büyük oranda hem fikiriz diye düşünüyorum. Yabancı nufus üzerinde uygulanacak politikalar bu toplumu kazanmak, enerjisinden faydalanmak yerine, elimine etmek, soyutlamak, ayırarak sanki ekonomik gerilemenin suçluları gibi görüp farklı bir konuma itmenin bu ülkenin sosyal toleranslı bakışının da sonunun geldiğini göstermesi bizlerin umutla heyecanla beklediği farkli bir Hollanda yeniden renkli bir Hollanda beklentisini de böylece ortadan kaldırmış oldu.

 

Evet de ğerli Okurlarım, sizler için bu yazımda yeni hükümetin uzlaşma metnini değerlendirme ve sizlerin bu kararlar konusunda bilgilenmenize katkı sağlamaya çalıştım. Bir başka konuda yeniden sizlerle buluşmak üzere, bütün bu olumsuzluklara rağmen bu ülkenin bir parçası olduğumuz bilinciyle hareket ederek, olumsuzlukları olumlu bir tabloya dönüşmesi için çaba ve gayret içinde olmamız için daha çok çalışmaya ve bilgi toplumu olmaya gayret etmeliyiz. Bir sonraki güncel konuda buluşmak umuduyla sağlıcakla kalınız…