İnsan Hakları Günü'nde Karabağ Sorunu Ele Alındı

Hollanda'nın Lahey şehrinde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Karabağ sorunu ele alındı.


  • Kayıt: 11.12.2012 09:37:00 Güncelleme: 11.12.2012 09:46:00

Hollanda'nın Lahey şehrinde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Karabağ sorunu ele alındı. Etkinliğe Azerbaycanlı milletvekilleri Ganire Paşayeva ve Adil Aliyev konuşmacı olarak katıldı.

Hocalı soykırımı ile ilgili belgeselin gösterildiği programda Ermeni işgalinde hayatlarını kaybeden binlerce şehit için saygı duruşunda bulunuldu.

Programın ev sahipliğini yapan Dialooghuis Başkanı Yadin Karabulut Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yapılan haksızlığı Lahey'den tüm dünyaya tanıtmak ve dertlerine ortak olmak için bu programı düzenlediklerini söyledi.

Karabağlı bir milyon insanın 20 yılı aşkın süredir evlerinden uzak göçebe hayatı yaşadığını vurgulayan Karabulut, "Dünyanın bu duruma seyirci kalmasını asla kabul etmiyoruz. Azerbaycan halkının, haklı davasında her zaman yanında yer alacağız." dedi.

ERMENİSTAN TÜM KARARLARA RAĞMEN İŞGALDEN VAZGEÇMİYOR

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Hollanda'nın dahil olduğu Avrupa sınırları içerisinde 20 yıl önce tüm dünyanın gözü önünde Avrupa Konseyi üyesi Ermenistan'ın, konseyin diğer üyesi olan Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini ifade etti. Paşayeva, şöyle devam etti: "Bu işgal halen de devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi kararlarına Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi kararlarına Avrupa Birliğinin kararların, AGİT'in kararlarına rağmen Ermenistan işgalden vazgeçmiyor. Ama daha acısı bugün bir milyon insan yurtlarından sürülmüş durumda. Ermenistan etnik politika yürütmekte. 20 yıldır bu bir milyon insan evlerine dönemiyor. Anne-babalarının, çoluk-çocuklarını mezarını göremiyorlar bu insanlar. Bütün dünyaya Lahey'den sesleniyoruz. Bu insanların acısını görün. Bir milyon insan evine dönemiyor ise bunu görün ve durdurmaya çalışın. Çünkü bu en büyük insan hakları ihlalidir. Eğer dünyada huzur yok ise herkes bu huzursuzluktan nasibini alır."

Uluslararası örgütlerin Ermenistan'a baskı yapması gerektiğini ifade eden Paşayeva, "AGİT bu baskıyı yapabilir. Kendi aldıkları kararların uygulanması için baskı yapsınlar yeter. BM Libya ile ilgili karar aldı ve 5 ila 6 gün geçmeden uyguladı. Ama 20 yıl önce aldığınız karar için baskı yapın diyoruz." şeklinde konuştu.

KARABAĞ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN SAVAŞ GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK

Azerbaycan Milletvekili Adil Aliyev ise bu tür programların Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ sorununu gündeme getirmesinde önemli yer teşkil ettiğini söyledi. Aliyev, "Bu sorunun çözümü için Azerbaycan bütün kurumları ile yoğun bir çaba göstermekte. Uluslararası camianın, AGİT'in buna kayıtsız kalması bizi çok üzüyor. Biz bu sorunun barış yolu ile çözülmesi için çaba gösteriyoruz. Bu çabamız devam edecek. Karabağ sorununun çözümü için savaş gibi bir düşüncemiz yok. Hollanda'nın bu soruna duyarsız kalmamasını ve bu sorunun çözümünde de aktif rol almasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

(cihan)