Hollanda-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 400. Yılı

Hollanda-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yıl dönümü dolayısıyla sene boyunca Hollanda genelinde çok sayıda programa imza atan "400 Yıl Platformu", etkinliklerinin kapanış törenini Amsterdam'da yaptı.


  • Kayıt: 17.12.2012 08:04:00 Güncelleme: 17.12.2012 08:04:00

Meer en Vaart Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda sahneye çıkan Türk ve Hollandalı gençlerin sunduğu her iki ülke kültürüne ait halk dansları, Türkçe ve Hollandaca şiir ve şarkılar ile tiyatro gösterileri beğeni topladı.

Türklerin yanı sıra Hollandalıların da ilgi gösterdiği, 400. Yıl Platformu, Amsterdam Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ve Amsterdam Nieuw West ilçe belediyesinin desteğiyle düzenlenen programa, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Amsterdam Nieuw West ilçe Belediyesi Başkanı Ahmed Baddoud, Hollanda İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Desiree Bonis, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emine Bozkurt ile Kuzey Hollanda Eyaleti vali yardımcısı Jan Run gibi isimler katıldı. Türk kökenli yerel siyasetçiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında olduğu yaklaşık 800 kişinin izlediği programda, 400. yıl kapsamında düzenlenen etkinliklerin iki ülke ilişkilerini daha da geliştirdiği ifade edildi.

400. Yıl Platformu'nun 2012'de birçok etkinliğe imza attığını belirten Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, bu programların Türk ve Hollandalıları birbirine yakınlaştırdığını söyledi. Özellikle yıl boyunca düzenlenen "Türk Kahvesi Akşamları" ve "Türk Kahvaltısı" isimli programların Türk kültürünün tanıtılmasına zemin oluşturduğunu kaydeden Oral, "Gönül ne çay ister ne Kahve, gönül muhabbet ister Kahve bahane. İşte bu etkinlikler de iki kültür arasındaki muhabbeti arttırdı. 400.Yıl Platformu, Hollanda'da yaşayan Hollanda'yı vatan edinmiş Türk toplumu ile Hollandalı dost ve komşular arasında Kahve yoluyla dostluğu, arkadaşlığı ve birlikteliği güçlendirdi" diye konuştu.

400. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen programların amacına ulaştığına vurgu yapan Oral, sadece iki ülke arasında geçmişe dayanan dostluğu kutlamadıklarını, aynı zamanda gelecek için sağlam bir temel oluşturma gayreti içinde olduklarına değindi. Oral, konuşmasını Mevlana'nın şu özlü sözüyle bitirdi: "Dünya gözüyle bakarsanız yüzü, gönül gözüyle bakarsanız özü görürsünüz."

Programa katkı sunan Amsterdam Nieuw West Belediye Başkanı Ahmed Baddoud, iki ülke halkının kaynaşmasına vesile olan programların oldukça verimli geçtiğini anlattı. Kendisinin de programlar kapsamında bir Türk aileye misafir olduğunu hatırlatan Baddoud, bu etkinliklerin toplumda uzlaşmayı arttırdığını söyledi.

Hollanda'daki herkese aynı gözle baktıklarını, insanları yerli-göçmen diye bir ayırmadıklarını belirten Baddoud, kendileri için insanların nereden geldiklerinin öneminin olmadığını, topluma yapılan katkıların önemli olduğunun altını çizdi.

Programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Avrupa Parlamentosu'nun İşçi Partili üyesi Emine Bozkurt, 400. Yıl Platformu'nun etkinliklerini yakından takip ettiğini kaydetti. Bozkurt, "Bu programa AP Milletvekili olarak katılmaktan onur duydum. Bu başarılı çalışmaları desteklediğimi ifade etmek istiyorum. Toplumu kaynaştıran bu tür programların devamını diliyorum" diye konuştu.

Programda ayrıca yıl boyunca düzenlenen etkinliklere katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verildi.