Mal Varlığı Araştırması


  • Kayıt: 18.02.2019 21:32:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:21

Mal Varlığı Araştırması

  

Belediyelerín ve SVB’nin sosyal ödenek veya AIO-aanvulling alan vatandaşların Turkiye’deki mal varlığını araştırmaları artarak devam ettiğini gözlemliyoruz. Sosyal maaşı kesilen ve geriye dönük aldıkları maaşı ödemek zorunda kalan vatandaşlarımızın sayısı maalesef gün geçtikce artıyor. Bu ayki yazımızda sosyal ödenek ve AIO-aanvulling hakkında bilgi tazeleyip bu konu ile alakalı güncel kararlara değinmek istiyoruz.

 

Ne zaman?

 

Eğer geliriniz ile geçiminizi sağlayamıyorsanız, geliriniz asgari ücretin altında ise ve bir önceki yazımızda bahsettiğimiz işsizlik ödeneğiniz (ww) bitmek üzere ise sosyal yardım (participatieuitkering) için başvuru yapabilirsiniz.

 

Kurallar

 

Sosyal yardım hakkının size tanınması için öncelikle bazı kurallara uymak zorundasınız.


1.     Hollanda’da oturmalısınız;

 

2.     18 yaşından büyük olmalısınız;


3.     Geçiminizi sağlıyacak kadar gelirinizin veya birikiminizin olmamasi lazım. Şayet evli iseniz veya birlikte oturduğunuz birisi varsa onunda geliri ve birikimi hesaba katılıyor;

 

4.     Başka bir ödenek hakkınızın olmaması lazım (mesela ww);

 

5.     Tutukluluk haliniz olmaması gerekiyor;

 

6.     Belediyenin organize ettiği bazı aktivitelere ( iş bulmaya yönelik) katılmanız gerekiyor;


7.     Hollandaca konuşabiliyor olmalısınız, veya konuşmak için gayret gösteriyor olmalısınız.

 

Mal varlığı

 

Sosyal ödenek alan aile ve çocuğu olan veli için asgari mal varligi 2018 yılı için 12.040 euro,
yanlız yaşayanlar için ise  6.020 euro olarak belirlenmiştir. Bu rakam asgari ücrete göre endeksli olduğu için her sene artış göstermektedir. Sosyal yardım için başvuruda bulunduğunuzda sorulan sorulardan biri mal varlığınız hakkındadır. Şayet yurtdışında üstteki belirtilen rakamlardan değerli herhangi malınız var ise sosyal yardım alma hakkınız düşüyor.

 

Mahkeme kararı


 Geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme gelen mal varlığı araştırması hakkında son dönemde önemli gelişmeler yaşandı. Yüksek mahkeme Türkiye’de yapılan araştırmaların, Türk hukukuna aykırı olmasına rağmen, Hollanda yasalarına aykırı olmadığına karar verdi. Bu konu ile alakalı 22 ekim 2018 tarihinde ‘Nieuwsuur’ programında açıklama yapan AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yapılan araştırmaların Türk hukukuna aykırı olduğunu beyan etti ve bununla ilgili düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirileceğini belirtti. Önümüzdeki dönemde Hollanda’nın isteği üzere araştırmalarda yardımcı olan kişi ve kuruluşlara karşı hukuki prosedürlerin başlatılacağına dair açıklamalar yapıldı.


Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararları maalesef vatandaşlarımız için olumsuz idi. Vatandaşlara tavsiyemiz belediyeden veya SVB’den mal varlığı ile alakalı herhangi bir mektup gelirse bu konuda uzman bir avukat ile irtibata geçmeleridir. Verilen kararlara avukat aracılığı ile itiraz edilmesi çok önemli.

 

Sosyal yardım veya mal varlığı ile alakalı detaylı bilgiler için Sosyal Haklar uzmanı avukat Mustafa Bal ile irtibata geçebilirsiniz.

 

Saygılar,

Av. İsmet Özkara