Oturma müsaadesi olmayanlara 2 yıldan başlayan AB ülkelerine giriş yasağı

Hollanda'da oturma izni olmayan kişilerin yeni yasaya göre bir suç işlememesine rağmen 2 yıl Hollanda’ya giriş yasağı uygulanacaktır.


  • Kayıt: 03.08.2012 14:53:00 Güncelleme: 11.10.2012 17:55:00

Av İsmet Özkara

 

Hollanda'da oturma izni olmayan kişilerin yeni yasaya göre bir suç işlememesine rağmen 2 yıl Hollanda’ya giriş yasağı uygulanacaktır.

 

Hollanda'da geçici oturuma müsaadesi veya vizesi bittiği taktirde ülkesine geri dönmeyen yabancılar belirli şartlara uydukları taktirde vizelerini uzatma haklarına sahiptirler. Fakat hemen hemen her başvuruda IND tarafından MVV vizesi istenmektedir. Türk vatandaşları için istisna olarak ticari oturum başvurusunda MVV vizesi istenmemektedir. IND yeni yürürlüğe giren yasaya göre ret kararının yanı sıra 2 yıldan başlayan Hollanda ve diğer Avrupa birliği ülkelerine giriş yasağı uygulamaktadır.

Oturma müsaadesi olmayan yabancılar, yabancılar polise tarafından göz altına alınabilirler. Hollanda Yabancılar Yasasına göre, yabancılar polisinin her gördüğü yabancıya kimlik sorma hakkı yoktur. Yabancılar polisi yasada belirtilen kriterlere uymak zorundadır. Bir yabancının kimliği tespit edilemediği taktirde o kişi yabancılar polisi tarafından yabancılar şubesine götürülebilir. Eğer bu kişinin bilgileri IND ve polisin kayıtlarında geçmiyor ise, bu kişi yabancılar yasasına göre kaçak durumundan yabancılardan sorumlu yardımcı savcılığa sevk edilir. Yeni yürürlüğe giren yasaya göre savcı tarafından 2 yıl giriş yasağı uygulanmaktadır.

Avukat ise müvekkili için mahkemeye itiraz dilekçesi gönderir ve yanı sıra giriş yasağını kaldırmak için dava açmak zorundadır. Avukatın itirazından sonra 14 gün içinde mahkeme olması gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda eğer kişinin pasaportu geçerli ise mahkeme günü beklenmeden kişi yurtdışı edilir. Yurtdışı kararını durdurmak için avukatın yıldırım mahkemesine başvurması gerekir. Aksi taktirde mahkeme olmadan kişi yurtdışı edilir. 14 gün sonra mahkeme davayı inceler ve kararını duruşmadan en geç bir hafta sonra bildirir. Mahkeme itirazı kabul etmediği taktirde karara bir hafta içinde itiraz edilebilir.

Bazı kişiler pasaportu veya konsolosluktan seyahat belgesi alamadığı için uzun süre tutuklu kalabilirler. AB- geri dönüş yasasına göre, bir yabancı en fazla 6 ay tutuklu kalabilir. Fakat AB- geri dönüş yasasına göre bu süreç en fazla iki defa 6 ay süreyle uzatılabilir. Tutukluluk sürecinin uzatılabilmesi için IND belirli kriterlere uymak zorundadır.

 

Saygılarımla,