Birinci neslin yaş büyütmedeki sorunları


  • Kayıt: 21.03.2015 23:24:00 Güncelleme: 21.03.2015 23:24:00

Bu ayki yazımızda genellikle Hollanda’ya gelen birinci neslin Türk vatandaşlarının yaşadağı yaş büyütme prosedürendeki sıkıntılarını dile getireceğiz.

 

1940 ve 1960 yılları arasında Türkiye’de doğan birinci nesil Türk vatandaşlarının doğduğu yıllarda değil, daha sonraki yıllarda nufusa kayıt edildiği için, genellikle doğum tarihleri 1 Ocak olarak kayıt edilmiştir. Sadece ay olarak değil, yıl olarak da geç yazılmışlardır. Nufus Dairesi’ne geç yazma sebepleri olarak, genellikle çocukların erken yaşta askere gitmemesi için yaşları küçük yazılmıştır.

 

Zamanında Nüfus Dairesi’ne yaşları küçük yazılanlar, maalesef şu an sıkıntı yaşamaktadırlar. Emeklilik yaşı gelenler, nüfus yaşları küçük yazıldığı için emekli olamamaktadırlar.

 

Birinci nesil vatandaşların yaşlarını büyütmek için, ilk önce Türkiye’deki makamlara başvuru yaparak, yaş büyütme prosedürünü başlatmalıdırlar. Prosedür ilk olarak uzman doktorlar tarıfından kişinın fiziki ve kemik gelişimine bakarak bilir kişi raporu hazırlanır. Bu rapor şahitler ile birlikte mahkeme heyetine sunulur. Mahkeme heyetine sunulan delilleri inceliyerek yaş büyütme ile ilgili başvuru hakkında kararını bildirir. Mahkemenin almış olduğu karar ile Nüfus Dairesi’nde gerekli düzenlemeler yapılır. Bilgilerin nüfusa geçtiği zaman Türkiye’deki işlemler tamamlanmıştır.

 

Fakat Türkiye’de yapılan işlemlerin Hollanda’daki makamlara bildirilerek doğum tarihinin Hollanda’da belediye tarafından değişmesi gerekmektedir.

 

Hollanda makamları normal şartlar da Türkiye’deki resmi evrakları tanımak zorundadır. Fakat yaş büyütme konusundaki Türkiye’deki mahkeme kararlarını tanımamakta direnmektedir.

 

Bir sonraki yazımızda bu konu hakkında Hollanda’da başlatılan hukuki süreçten bahsedeceğiz.

 

Saygılarımla