Ticari Oturum hakkı tanınmamaya devam ediyor !

Ticari Oturum hakkı tanınmamaya devam ediyor !


  • Kayıt: 28.12.2012 09:38:00 Güncelleme: 28.12.2012 09:38:00
Yıllardır Avrupa Adalet Divanı ticari oturum başvurusu yapan Türk vatandaşlarının lehine kararlar vermişti. Fakat Hollanda'daki yetkili makamlar, verilen kararları kendi kılavuzuna uydurarak Türk vatandaşlarının haklarını tanımamakta.
Hollanda'da ticari oturum alabilmek için, Türk vatandaşlarının ilk önce Hollanda Adalet Bakanlığına (IND) oturum başvurusunu yapması gerekmektedir. Bu başvuruyla beraber bazı evrakların sunulması şarttır. Oturum başvurusu için ticaret odası kaydı ve vergi numarası işlemlerinin başlatılması gereklidir.
Önemli bir detay ise, başvuru yapıldıktan sonra IND tarafından calışma izni verilmemektedir. Sadece işyerini işletme hakkı vardır.
Yapmış olduğunuz başvuruyu IND'nin değerlendirebilmesi için, detaylı ve genişletilmiş bir şirket raporu (ondernemingsplan) en önemli şartlardan biridir. Dosyanın IND tarafindan Ekonomi Bakanlığına gönderilmesi için evrakların düzenli bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Daha sonra Ekonomi Bakanlığından şirket için onay gelmesi gerekiyor. Prosedürün pozitif bir şekilde geçebilmesi için, bazı kriterlere uyulması gerekiyor. Şirketin uzun vadede kalıcı olabilmesi, ayrıca Hollanda ekonomisine katkısı olması gereklidir. Ticari oturum alabilmek için bu kriterlere uyulması gerekmektedir
3 Yıl yasası
Danıştay, Türk vatandaşını açmış olduğu davada haklı buldu. Davada 2003 yılında yürürlükten kalkan “3 yıl” yasasından Türk vatandaşlarının yararlanabileceğini bellirti. “3 yıl” yasasına göre; 3 yıl içerisinde ilk oturum başvurusuna karar verilmeyen ve diğer kriterlere uyan yabancıların oturum hakkına sahip oluyor idi.
Danıştay, Türk vatandaşlarının bu haktan yararlanabileceğini bellirti ve kararını Avrupa Adalet Divanının 9 Aralık 2010 tarihinde almış olduğu karara dayandırdı.
Vize uygulaması devam ediyor
Avrupa Adalet Divanı kararında 1 Ocak 1973 tarihli Katma Protokole göre; 1 Ocak 1973 tarihinden sonra uygulanan kısıtlamalar Türk işadamları için geçersizdir. Hollanda 1 Ocak 1973 tarihinde vize öngörmediği için, şu anda yürürlükte olan vize uygulaması yeni bir kısıtlama olduğu için, bu uygulamanın Türk vatandaşları için geçerli olmamaması gerekmektedir. Fakat, IND ve havaalanındaki yetkili memurlar Türk işadamlarına yıldırma politikaları devam etmektedir ve Hollanda'ya girişleri engellenmektedir.
Hollanda havaalanında bir sıkıntı durumunda muhakkak avukat hakkı istenmelidir. Kendi avukatınız yok ise nöbetçi avukat temin edilmektedir. Avukatınız nöbetçi mahkemeye başvurarak, mahkeme kararı ile Hollandaya giriş hakkını temin edebilir ve gerekirse havaalanındaki memurdan şikayetçi olabilir.
Yukarıda bellirtiğim gibi, yıllardır süren hukuk mucadelesine rağmen IND tarafindan Ticari oturum hakkı tanınmamaktadır.
Saygılarımla,