İlk Yerli Otomobil NOBEL 200


  • Kayıt: 04.10.2018 23:15:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:26

İlk Yerli Otomobil 

NOBEL 200 

 

İkinci Dünya Savaşı sonrasında bütün dünyada küçük ve ekonomik otomobillere ciddi bir talep oluşmuştu. O yıllarda Serbest gazeteci olarak çalışan Norbert Stevenson Berlin Teknik Üniversitesi'nde bir dönem makine mühendisliği eğitimi aldıktan sonra 3 tekerlekli iki kişilik küçük bir otomobil tasarlamaya girişti. Projesini çeşitli firmalara götüren Stevenson nihayet 1949 yazında Karl Schmitt'i ikna etmeyi başardı.

 


Karl Schmitt de mühendislik okumuştu ve bulunduğu kent olan Fulda'da Bosch bayiliği yapmaktaydı. Ayrıca "Elektromaschinenbau Fulda GmbH" (Fulda Elektrik Makinaları Ltd) isimli küçük bir şirtketi işletmekteydi.


Stevenson tarafından tasarlanan bu otomobil ilk olarak Almanya'nın Fulda kentinde "Fuldamobil" markasıyla üretime başlamış ve Almanya'da yaygın bir biçimde kullanılmıştır.


Sonrasında dünyanın birçok ülkesinde lisansla üretilen bu otomobil ;Türkiye, İngiltere ve Şili'de Nobel, Almanya ve Güney Afrika'da Fuldamobil, Arjantin'de Bambi, Hollanda'da Bambino, Yunanistan'da Attica ve Alta,Hindistan'da Hans Vahaar, İsveç'te Fram King Fulda markalarıyla üretilmiştir.

 



Dünya'da 1950-1969 yılları arasında üretilen bu otomobil Türkiye'de 1958-1961 yılları arasında üretilmiştir.

 

İlk Türk otomobili Noble 200; büyüklü küçüklü 2171 parçanın birleştirilmesiyle ortaya çıkarıldı!Ucuz yedek parça ve lastik ile kullanıcısının dostu olan otomobil, 100 kilometre de 4 litre yakıt harcamasıyla da hem cimri! hemde çevreci..4 kişlik küçük ama dev otomobil, Vergi indirimi sebebiyle % 25 düşürülmüş haliyle 12 500 Türk Lirası'yla satışa sunulmuş.....

 

Devrim Otomobili'nden önce satılmaya başlanan, ilk yerli otomobil olarak tanıtıan Nobel 1958 -1961 'li yıllarda  montaj olarak üretilmiş, ancak  bu konuda yerlilik oranı, kaç adet, hangi firma tarafından imal edilmiş bilgiler yok.Ancak gazetelere verilen ilanlarda firma adresi olarak Şişli - Halaskargazi Caddesi verilmiş.

 

Yine bu reklamlardan, aracın  3 tekerlekli  ve kamyonet modelin de olduğunu , iki modelinde ülkemizde montajlandığını öğreniyoruz.


İngiliz Nobel markalı otomobilin esası Alman Fuldamobil'di.

   

1960'ların ortalarına doğru TOE Volvo ile ortak araç üretiminde bulunma çalışmaları yapmış ve Volvo firmasıyla anlaşma sağlanamayınca 1968 yılında Triumph firmasının ortaklığı ile 'Zafer' marka yerli otomobil üretme çalışmalarına başlanmıştır. Önce sedan modelinin, daha sonra ise station wagon ve pick-up modelinin üretilmesi düşünülen aracın daha tanıtım aşamasında iken bazı kişilerin ve çevrelerin baskısı nedeniyle üretiminden vazgeçilmiştir.

 

1968 – 1980


Anadol’un üretime başlamasından sonra 1968 yılında Tofaş kurulmuş, 1971 yılında Murat 124 modelini İtalyan Fiat lisansı ile üretmeye başlamıştır.


Murat 124 ya da halk arasındaki yaygın ismiyle Hacı Murat, 1971 yılında Tofaş’ın Bursa fabrikasında Fiat 124 şasesine oturtularak Türkiye’de yabancı lisansla üretilen ilk otomobil.


Murat 124 - 1971-1976 arasında 134 bin 867 adet üretilmiştir. Kuş serisinin üretiminin başlamasıyla 1976 yılında üretimi durdurulmuştur. 1984 yılında Tofaş Serçe adıyla yeniden üretimine başlanmış, 1995 tarihinde bu kez tamamen durdurulmuştur.


1197 cc'lik motoru 65hp güç üretmekte ve aracı 170km/sa hıza çıkarabilmektedir


Murat adı Fiat markasının Türkiye'ye uyarlanmasıdır. Koç Holding ve Fiat bu isim değişikliğiyle Türk tüketicisine yerli bir otomobil sunumunu vurgulamak için yapılmıştır. Fiat, İspanya'da da aynı isim değişikliğini o zamanki ortağı Seat ile de uygulamış, İspanya'da satışa sunulan Fiat araçları Seat adıyla satılmıştır.


Fiat 124, Avrupa'da Yılın Otomobili yarışmasında 1967'de birincilik ödülünü almıştır.


2002 yılında çıkan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi ile yollardaki Murat 124'ler azalmaya başlamıştır. Yani 2002 yılından sonra devlet tarafından toplatılıp hurdalığa kaldırılmaya başlanmıştır. Ne kadar toplatılsada yollarda onu görmek hâlâ mümkün. Reklam filmleri ve sinema filmleri sayesinde bu Murat 124'e olan ilgi artmaya başlamıştır. Bu da antika otomobil sevenleri tetiklemiş ve toplum içinde "Hacı Murat" veya "Hacı Muro" diye adlandırılan otomobilleri modifiye yaparak trafiğe sürmeye başlamışlardır. İlk üretilen ve seri no 0001 olan Murat 124, Bursa'daki TOFAŞ Anadolu Arabaları müzesinde görülebilir.

   

 Yine 1969 yılında kurulan Oyak Fransız Renault lisansı ile ilk modelini 1971 yılında Renault 12 olarak hayata geçirmiştir.

 


Renault 12 T Serisi, 1969 yılında üretilmeye başlanan ve son olarak Renault 12 Toros ismiyle 2000 yılına kadar üretilen Renault modelidir. 1968 yılının kasım ayında vizyona çıktığı Paris Otomobil Fuarı’dan bugüne 21 ayrı ülkede üretim lisansı alındı. Fuarın ardından aldığı tepkiler çok etkileyiciydi: Konforlu iç mekân, kendine özgü tasarım, performans ve yakıt ekonimisi. 1965 yılında Renault 8 ve Renault 16 arasındaki boşluğu dolduracak yeni bir model yaratılması adına ortaya atıldı. Fransız kurmayların mühendislerinden istekleri çok netti: Maliyeti ekonomik, iç mekânı geniş, bagajı bulunan ve küçük motor taşıyan bir otomobil yaratın! Bu otomobilin diğer misyonu da dünya otomobili olası, Fransa dışında da satılmalıydı. Üst modeli olarak Renault 18 ve Renault Toros tasarlandı.


Otomobilin tasarımı konusunda Renault 16'dan fazlasıyla etkilenildi. Buna rağmen teknolojileri arasında ciddi farklılıklar vardı. Boylamasına yerleştirilmiş motoru, hemen arkasına yerleştirilmiş kompakt boyutlardaki aktarma organları ve önden çekişli yapısıyla farkını ortaya koymaya başladı.

 

ATALAY KIZILAY

kaynak,;  http://www.auto-historia.com.ar

www.milliyet.com.tr

http://www.nobel200.com