Nazilerin Hollanda’daki yağması


  • Kayıt: 15.10.2018 09:01:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:28

Nazilerin Hollanda’daki yağması 


Hollanda’da 163 sanat kurumunun birlikte yürüttüğü araştırmaya göre Nazi döneminde ülkede 170’ten fazla eser bulundukları enstitülerden çalındı. 1933-1945 arasında kaybolduğu düşünülen eserler arasında Kruseman, Kandinsky, Matisse gibi ünlü ressamların tabloları da yer alıyor...

 

Hollanda’da 163 sanat kurumunun birlikte sürdürdüğü, 2009 yılında başlayan The Museale Verwervingen adlı araştırma projesi sonucunda 42 enstitüde 170’in üzerinde sanat eserinin Nazi döneminde çalınmış veya eserlere bu dönemde el konmuş olabileceği ortaya çıktı. 


Eserler arasındaki 83 tablonun biri de ülkenin kraliyet koleksiyonunda yer alıyor. Yine 26 çizim, 13 Yahudi seremoni objesi söz konusu eserler arasında bulunuyor. Eserlerin 1933-1945 arasında kaybolduğu düşünülüyor. Museale Verwervingen Projesi adına konuşan Chris Janssen araştırmanın daha uzun yıllar süreceğini belirterek “Bu araştırma tarihe adaleti getirmek adına büyük önem taşıyor. Bir müze, bir sanat eserini ancak arkasındaki hikâye ve geçmiş net bir şekilde açıklanabiliyorsa sergileyebilir” dedi.


Chriss Janssen projeyle ilgili olarak ayrıca, “Bir müzenin yetkilileri mutlaka içinde yer alan sanat eserlerinin oraya gelmeden önce nasıl bir yolculuktan geçtiğini bilmeliler. Bu ziyaretçileri doğru şekilde ağırlamanın tek yolu” ifadelerini kullandı.

 

Ünlü ressamların eserleri


Eseri çalınan sanatçılar arasında Jan Adam Kruseman, Hans Memling, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Joris van der Haagen de bulunuyor. Yapılan araştırma daha önce tespit edilip geri verilen eserleri de kapsıyor. Araştırmanın katılımcılarından Amsterdam’daki Rijksmuseum ise çalışmaya ilişkin henüz açıklama yapmadı. Müzenin koleksiyonunda Naziler tarafından ele geçirilerek buraya ulaşmış 22 eser olduğu düşünülüyor.