Nazım Hikmet'in ölümünün 51. yıl dönümü


  • Kayıt: 04.06.2014 22:27:00 Güncelleme: 04.06.2014 22:27:00

En büyük şairlerimiziden biri olan Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51. Yıl dönümünde Konak Belediyesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi, Benal Nevzat Toplantı Salonuda Edebiyatçılar Derneği İzmir şubesi üyeleri ve sevenleri tarafından anıldı.

 

 

 

Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve Konak Belediyesi’nin ortak organize attiği "Şiirleriyle ve Şarkılarıyla Nazım" etkinliği, Güzin Oralkan sunumuyla Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’de gerçekleştirildi.

 

Nazım Hikmet'in ölümünün 51. yıl dönümü dolayısıyla Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi, Benal Nevzat Toplantı Salonuda çok sayıda misafirin ayakta izlediği anma etkinliğinin açılış konuşmasını Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan yaptı. Cengizhan; "Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa? dizeleriyle hatırladığımız büyük üstad Nazım Hikmet 20. yüzyılın en önemli şairlerinden birisidir. Ömrünün büyük bir bölümünü hapishanelerde geçiren şairimiz hapishanede değil ama vatan topraklarınından uzakta, sürgünde öldü. Yaşadığı dönemde şiirleri yasaklanan Nazım, 1950'de Uluslararası Barış Ödülü'ne lâyık görüldü. Biz de dün olduğu gibi bu günde onsuz geçen yılları hatırlamaya ve şiirleriyle onu yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

 

 

 

O BİR "MAVİ GÖZLÜ DEV"Dİ

 

Daha sonra proğram Murat Şahin’in hazırlamış olduğu "Nazım Hikmet Belgeseli" ile devam etti. Nâzım Hikmet Ran’ın 20 Kasım 1901 Selanik’teki doğumundan 3 Haziran 1963 Moskova’daki ölümü arasındaki zaman dilimindeki yaşadıkları anlatıldı. Belgeselde o bir "Mavi Gözlü Dev"di, Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türkiye şiirinin önemli isimlerindeni, eserleri birçok dile çevrilmiş ve birçok ödül almıştır dendi.

 

Belgeselden sonra Hazar Yiğit Uyulgan ve Gökhan Gümüş Nazım Hikmet’in bestelenmiş şarkılarından söylediler.

 


Nazım’dan Şiirler bölümünde ise Halim Yazıcı, Aydın Uysal, Aslıhan Tüylüoğlu, Kevser Atay ve Güzin Oralkan’dan oluşan şairler grubu tek tek sahneye gelerek şiirlerini okudular.

 

Recai Şeyhoğlu ise şiir okumadı ama Nazım Hikmet ile olan anılarının anlattı. Şeyoğlu daha sonra İzmir Büyükşehir nezdinde Konak Meydanının Nazım Hikmet Meydanı olması için müracaat ettiklerini bu konunda müsbet bir cevap alacaklarını umut ettiklerini söyledi.

 

Nazım Hikmet’i anma proğramı bağlama’da Kemal Karataş, Ney’de Mitat Karagenç ve şair-yazar Refik Uğur’un seslendirdiği "Şeyh Bedrettin Destanı" ile son buldu.

 

 

 

 

 

Mustafa Toga