Ahmed Yesevi de Hollandaca’ya tercüme edildi


  • Kayıt: 10.06.2014 10:05:00 Güncelleme: 10.06.2014 10:05:00

Türk kültür değerlerini Hollanda’caya terüme etmeye devam eden Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Piri Türkistan Hoca Ahmed Yesevi ve fikirlerinin tanıtılması amacıyla geniş kapsamlı bir Hollandaca “Ahmed Yasawi” kitabı hazırladı.
Daha önce Mevlana Celaleddin Rumi, Ahi Evran, Evliya Çelebi, Nasrettin Hoca gibi tanınmış düşünürlerle ilgili eserler de kaleme alan Abulwahid van Bommel tarafından hazırlanan kitap, Ahmed Yesevi biyografisi başta olmak üzere, İslam’dan önce Orta Asya Türk tarihi başta olmak üzere Tasavvuf’un Türkler arasında nasıl kurumlaştığı, Anadolu’ya nasıl yerleştiği gibi konuları ele almakta. Türkevi Araştırmalar Merkezi’nin isteği ve desteğiyle hazırlanan Ahmed Yasawi kitabında Orta Asya literatürü, Dinan-ı Hikmet, 12. Yüzyılda şiir, Selçukluların Anadolu’ya gelişi, Yesevi tarikatının gelişimi, mutasavvuf kadınlar, Ahmed Yesevi’nin 21. Yülyılda anlamı gibi konuları da Hollandaca olarak bulabilirsiniz.

 

Kitabı yazmadan önce Orta Asya’yı ziyaret eden, Yesi’de bir müddet kalan ve araştırmalar yapan, Ahmet Yesevi Üniversitesi görevlileri ile söyleşiler yapan Abulwahid van Bommel kitabında Türk Tasaavuf tarihinde Ahmet Yesevi’nin yeri, etkisi ve Türk düşüncesinin oluşumuna dikkatlerimizi çekmekte.
Divan’ı Hikmet’ten de örneklerin yer aldığı Ahmed Yesevi kitabı öncelikle Hollanda’da yetişen Türk ğençleri olmak üzere, Tasavvuf’a ilgi duyan Hollandalılara hitap etmekte. Kitap, önceki yıllarda Dede Efendi, Evliya Çelebi, Ahi Evran, Mesnevi, Konya Kriterleri gibi kitapları Hollandaca olarak yayınlayan Türkevi Yayınları arasında piyasaya çıktı. Ahmed Yesvi kitabı info@turkevi.nl adresinden sipariş edilebilir.