İzin Hatıralarınızı Yayımlıyoruz!


  • Kayıt: 03.09.2014 09:06:00 Güncelleme: 03.09.2014 09:06:00

İzin yolunda çektikleri sıkıntılardan, yorgunluktan, kötü muamelelerden, Türkiye’de gördükleri olumsuzluklardan, dolayı sıkıntı çekenler... Onlar izinin bitmesini iple çekerler. “İzin var mı” diye sorulsa, “dur bir düşüneyim” noktasına gelirler. İzine gittiklerinden neredeyse pişman olurlar. Türkiye’de yaşadıkları ve gördükleri olumsuzuklara bir anlam veremezler. Eskiye göre çok şey düzelmiş ama hâlâ çok yanlışlar var. Hala kaos, keşmekeş, haksızlık, düzensizlik var. Kimileri, vardıkları yerdeki esnafın kendilerini (yani alamancıları) aç kurt gibi beklediklerini, tatil zamanını hasat zamanı saydıklarını esefle anlatırlar. Kimileri akrabalarından tanıdıklarından şikayet ederler. (Faslı bir arkadaş genç bir tanıdığının bu sene Fas’a izine gittiğini, orada yaşadıklarından sonra bir daha asla oraya izine gitmemeye karar aldığını anlattı.)

 

 

Kimileri de Türkiye’ye ayak basınca tipik bir türk vatandaşı gibi davranmaya başlar. Her ne olursa Avrupa ülkelerinde alıştığı düzeni, sırasını beklemeyi, törelansı, etrafa çöp atmamayı, “lütfen-rica ederim-yapabilir misin” şeklinde hitap etmeyi, trafik kurallarına uymayı, rüşveti aklından geçirmemeyi unutur. Gümrük kapısından içeri girer girmez başlar oradaki genel havaya uymaya. Kapıkule’den giriş yapanlar, İstanbul’a kadar olan güzegâhta yol kenarlarının, dinlenme yerlerinin çöple dolu olduğunu anlatıyorlar. Havaalanlarında sıra beklerken çekişme, hatta kavgalar olduğunu, arabasıyla gidenlerin orada kuralları hiçe saydıklarını da anlatıyorlar.
Bu sene izine gidenler de belki böyle şeylerle yine karşılaştılar. Umarız, olumsuzlukları ve yanlışları anlatanlar, kendileri aynı yanlışları yapmamışlardır. Eğer öyle ise başkasının hatasını dile dolamanın bir faydası yoktur.
Tekrar edecek olursak acısıyla tatlısıyla bir yaz sezonu daha geride kaldı. Hayat devam ediyor. Herkes işinin başına, meşguliyetinin yanına dönüyor, dönmek zorunda.

 

Platform'da yeni dönem yayınına başlıyor. Tabi Kültür-Sanat Sayfamız da. Çağrımız yankı bulur mu bilmiyoruz ama yine de çağrımızı tekrar edelim: İzin hatıralarını kısaca yazıp gönderebilirsiniz.
Yine elinde şiiri, kısa hikâye ve yazısı olan bize gönderebilir. Bu sayfa her zaman yeni yazanlara, yazısı olanlara açıktır.

 

 

Yazışma adresi: info@platformdergisi.com

 

 

H.Kerim Ece