Het levensverhaal van een eerste-generatie-gastarbeider


  • Kayıt: 09.10.2014 07:29:00 Güncelleme: 09.10.2014 07:29:00

In 1965 kwam Nurettin Bakaryildiz als een van de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland. Na diverse banen en de nodige tegenslag wist hij zich op te werken tot de trotse eigenaar van een bloeiende onderneming met meerdere benzinestations en wasstraten. “Nuri de Turk” is het levende bewijs dat gastarbeiders uiterst succesvol kunnen zijn.

 

Het is dit jaar exact 50 jaar geleden dat het wervingsakkoord tussen Nederland en Turkije is gesloten. In zijn autobiografie Succes krijg je niet cadeau beschrijft Nuri zijn levensverhaal vanaf zijn vroegste jeugd in Turkije, waar hij zich door hard werken weet te ontworstelen aan de armoede in de stad Ankara.

 

In 1965 maakt hij als een van de eerste gastarbeiders de grote stap naar het voor hem onbekende Holland. Eenmaal daar aangekomen weet hij zich met vallen en opstaan op te werken tot een prominent en gewaardeerd Zwollenaar.

 

Hard werken en bescheidenheid zijn kenmerkend voor deze markante multiculturele landgenoot. Ondanks de grote verschillen in taal en cultuur heeft hij zijn weg gevonden in Nederland. Zijn boek kenmerkt zich door een zeer open beschrijving van zijn persoonlijke ervaringen. Het boek is een inspiratie voor zowel multiculturele landgenoten als ‘echte’ Hollanders die hun dromen willen verwezenlijken