Atatürk'ten Erdoğan'a Kürt Politikası


  • Kayıt: 03.11.2014 08:07:00 Güncelleme: 03.11.2014 08:07:00

Yrd.Doç. Dr. Ramazan Topdemir'in "Atatürk'ten Erdoğan'a Kürt Politikası'' kitabı çıktı.

 

Uzun yıllar memleketi Adıyaman'da görev yapan Yrd. Doç. Dr.Ramazan Topdemir, Güneydoğu ile ilgili yayınladığı, yazılarını "Atatürk'ten Erdoğan'a Kürt Politikası" adı ile yayınladı.

 

Parola yayınlarından çıkan kitap 334 sayfadan oluşuyor. Bölge ile ilgili dört kitabı bulunan Topdemir, araştırmalarını, hem belgelere hem de alan araştırmasına dayalı olarak yaptı.
Kitaptan Günümüze Işık Tutan Konulardan bazıları:
Erdoğan Atatürk'ün Politikasını Uygulamıştır: Atatürk'ün Doğu bölgemizde temelini attığı ekonomik,sosyal ve kültürel kalkınmayı Erdoğan devam ettirmiştir. Erdoğan'ın fırsat eşitliği konularındaki söylemlerini, Atatürk'ten almaktadır.Menderes te, İnönü'ün 1935'te hazırladığı Kürt raporundaki plan ve projeleri uygulamıştır. Örneğin, Menderes'in Doğuyu Batıya bağlayan Birecik köprüsünün yapımında, İnönü'nün raporundaki düşünceleri etkili olmuştur. CHP, projelerini Menderes'e kaptırmıştır.

 

Kitapta Gazeteci Mehmet Barlas'ın babasının yazdığı Kürtlerin kalkınması ile ilgili bir yazıya da yer verilir. CHP'de bakanlık yapan Cemil Sait Barlas 6 Temmuz 1964'teki Cumhuriyet Gazetesi'nde şu öneriyi yapmıştır: "Bilhassa Keban barajının sağlayacağı faydalar, Anadoluyu ve Doğuyu kurtarıcı kalkınmada en büyük çare olacaktır. Ekonomik hamleler olmadan, sosyal kalkınma mümkün değildir. Doğunun sosyal kalkınması da ancak ekonomik kalkınma ile olacaktır."

 

Ünlüler, Sanatçılar ve Kürtler: Ünlü sanatçılar,Kürtlerin motiflerini, söylemlerini sürekli gündemde tutmuşlardır. Yılmaz Erdoğan: Sinema sanatçısı Yılmaz Güney'den etkilenmiştir. Kürt akrabaları ile tiyatro topluluğu kurarak, ülke gündemine giren Erdoğan Şeyh Said'in torunlarından sanatçı Belçim Bilgin ile evlidir. Kardeşi Mustafa Erdoğan, Anadolu Ateşi dans gurubundaki motifler ve figürlerinde, 1930'lı yılların Dünya starı Kürt Balerin Leyla Bedirhan'dan etkilenmiştir. Hülya Avşar da demokratik çözüm konusunda cesur demeçler vermiştir. Avşar'ın amcalarından Haşim Avşar, 1950'de Ardahan'da CHP İdare kurulu üyeliği yapmıştır.

 

Hülya Avşar'ın amcası Fevzi Avşar, 1959'da Kürtçülük davasında tutuklanmıştır. Sezen Aksu da Kürt sorunun çözümü ile yakından ilgilenen sanatçılardandır. Sanatçının Gülümse şarkısının yazarı Kürt siyasetçi Kemal Burkay'dır. Kurtlar Vadisindeki Polat Alemdar da Zaza kökenli sanaçılarımızdandır. Acun Ilıcalı: Deniz Gezmiş ile yakın köylülerdir.

 

Acun Ilıcalı'nın amcası Mustafa Ilıcalı bir dönem AKP milletvekilliği yapmıştır. Ilıcalı, "O ses Türkiye" yarışmasında Kürt çocuklarını Türk müziğine kazandırmak için çaba göstermektedir. Atatürk Eylül 1924'te Acun Ilıca'nın ilçesi olan Ilıca ilçesine gelir. Bir süre Ilıoca ilçesinde dinlendikten sonra Erzurum'a geçer.

 

Adıyamanlı Ahmet Kaya, Türkmen bir aileden gelmesine rağmen Diyarbakır hapishanesini, Dersim'i, Munzur'u ve Kürtleri sıkça dile getirmiştir.Urfa'yı dünyaya tanıtan sanatçı İbrahim Tatlıses'tir. Çiğ Köfte sektörünü dayıları olan Adıyamanlılara kaptırdığı için biraz sitemkardır.

 

Şair Cemal Süreyya Tuncelili'dir. Ancak Kürtlüğünü hep gizlemiştir. Yazar Halide Edip'in üvey babası Şamil Paşa da Kürt'tür. Şamil Paşa hem Selimiye Kışlası ordu komutanlığı yapmış hem de fahri olarak Kadıköy Belediye başkanlığı yapmıştır. Nazım Hikmet te, "Memleketimde İnsan Manzaraları kitabında Kürtlerden söz etmektedir. Aziz Nesin de Ez Kurmancım(Ben Kürtdüm) adlı öyküsü bulunmaktadır.