Tülin Erkal Kara, Platform'a konuştu

50 yıl önce Bursa'dan Belçika'ya işçi olarak gelen (1963) Burhan Suat Erkal'ın kızı Tülin Erkal Kara, zoru başararak TBMM Milletvekilliğinin yanı sıra aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyeliğini yapıyor.


  • Kayıt: 22.05.2013 19:50:00 Güncelleme: 22.05.2013 19:50:00

50 yıl önce Bursa'dan Belçika'ya işçi olarak gelen (1963) Burhan Suat Erkal'ın kızı Tülin Erkal Kara, zoru başararak TBMM Milletvekilliğinin yanı sıra aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyeliğini yapıyor.

İşçi ailesi kızı olmanın dezavantajlarını azmi ve gayreti ile avantaja çevirerek, Benelux ülkelerinin kültürünü ve Türkiye kültürünü de çok iyi bilen Tülin Erkal Kara, başarısının sırrını işçi babasının desteği ve çok çalışmaya bağladı.

GAYRETLİ ÇALIŞMA İLE SORUNLARI YENDİK

Erkal Kara "Rahmetli babam Burhan Suat Erkal 1963 yılında Belçika'ya gelmiş. Kendim 1969 Belçika doğumluyum. Orada eğitimimi tamamladım. Gençliğim Belçika'da geçti. Aile büyüklerimizin ne zaman Türkiye'ye döneceksiniz, çocuklara hasret mi kalacağız diye, babamı ısrarla Türkiye'ye çağırdılar. Tabii ben kardeşlerimle gençliğimizi Belçika'da geçirdiğimiz için bilmediğimiz, çok uzak durduğumuz bir yere gelecektik. Acaba ne olacaktı. Nasıl gelişecekti. Hayatımız nasıl değişecekti. Bu endişeler ile Türkiye'ye dönüş yaptık. Belçika'dan Türkiye'ye ilk geldiğimiz zamanlar çok zor oldu. Türkçemizde çok çok mükemmel değildi. Sizde takdir ederseniz ki yabancı okullarda okuyorsunuz öğretmenleriniz yabancı. Bunun yanında arkadaşlarınız yabancı idi. Türkçe konulacak ortam sadece aile içersinde bulunduğumuz ortam oluyordu. Türkiye'ye ilk geldiğimiz zamanlar ilk sorunların başında dil öğrenme sorunu yatıyordu. Sonra gayretli ve verimli bir çalışma ile bu eksikliği giderdik.

  

 

 

ZORLUKLARI BAŞARARAK SİYASETÇİ OLDUM

Bizimle dönen bir çok aile bizim gibi şanslı olmadı.Çocuklar okullarda zorlandılar.Ailelerin bir kısmı Türkiye'den Belçika'ya geri döndüler. Benim ailemin üzerimizde durması biz zorlukları başardık. Babamın bir vasiyeti vardı. Tek okuyun üzerimde ki ceketi satayım derdi.Bunun yanında annemin desteği ile 3 kardeş Türkiye'de üniversiteyi tamamladık. kardeşlerimin ikisi doktor oldu. Ben ise siyasetçi oldum. "

Her iki toplumu yakından tanıdığını, orada yaşayan Türk kökenli insanların yaşam biçimlerini çok yakından tanıdığını ifade eden Erkal, " Bu taraftan da kendi ülkem Türkiye'de, çokta istediğim iktidar partinin mensubu olmaktan da son derece onur duyuyorum."

TÜRKİYE'DE YENİ BİR DEĞİŞİM VARDI

Belçika'da değil de neden Türkiye'de milletvekilliği olduğu konusuna açıklık getiren Tülin Erkal Kara, babasının bu konuda siyasetçiler ne zaman biz göçmen işçilerin sorunlarına nasıl bir çözüm bulacak serzenişinin siyasete girmesinde etkili olduğunu söyledi. Erkal " Ben aslında Türkiye'ye geldiğim zaman siyasetçi olacağım diye yola koyulmadım. Kendim şahsen siyaseti tanımıyordum. Ancak siyasete girmekle Türkiye gerçeklerini yakından tanıdım. Çok sıkıntılar vardı. En çok ağırıma giden konu ise, Avrupa ülkelerinde ki insanların refah düzeyi ile, Türkiye'de ki refah düzeyi çok farklı. Neden bizim vatandaşımız onlar gibi refah bir şekilde yaşam sürmesinler. Türkiye'de bunlar için değişim ve dönüşüm gerekiyordu. Sizlerde biliyorsunuz AK Parti iktidara gelmeden önce, Türkiye çok zor günler yaşıyordu. Enflasyonlar oldu. Arkasından çok ekonomik krizler oldu.

11 YIL İÇİNDE ÖNEML MESAFELER ALINDI

Yani bayağı bir sıkıntı yaşandı. Bende Bursa Orhangazi'de bulunuyordum. 2002 yılında yeni bir parti kuruluyor. Sizde Avrupa'da eğitim almış ve dile çok iyi hakim biri olarak AK Parti'ye üye olmam istendi. Fakat ben siyaseti bilmiyorum dedim. Kendileri yurtdışında yaşıyorsun. Türkiye AB müzakerelerinde yardımcı olabilirsin denildi. Bende kabul ettim. Türkiye'de zor bir dönem vardı. Biz Türkiye'yi bu kaostan nasıl kurtaracaktık. 11 yıl azimli çalışma ile bir çok sorunun üstesinden gelmeye muvaffak olduk. Nitekim daha yakınlarda İMF'ye olan borcumuzu kapattığımız gibi onlara 5 milyar kredi borcu verdik. "

BAŞARILARI İLE ADLARINDAN 50 YIL SONRA DA DEVAM ETTİRİYORLAR

Kendisinin işçi ailesinin çocuğu olarak doğduğu ülke olan Belçika'da Türkiye-Belçika Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Hollanda-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcılığı gibi önemli bir görevde olmaktan onur duyduğunu belirten Milletvekili Kara, " Aslında geriye baktığımız zaman yılların nasıl geçtiğini görüyoruz. Avrupa'ya olan işçi göçünden bu güne tam 50 yıl geçti. Bu süre içerisinde jenerasyonlar değişti. Birinci jenerasyon Avrupa'da var iken biz şuanda 4. jenerasyondan bahsediyoruz. Birinci jenerasyonun yaşadığı sıkıntıları üçüncü ve dördüncü jenerasyonlar yaşamıyorlar. Belçika ve Hollanda'ya 1963-64 yıllarında gelen ilk nesil anne ve balarımız sayesinde bizlerde bir özgüven oluştu. Bu özgüven sayesinde bu gün ben TBMM'de diğer arkadaşlarım ise Avrupa'nın değişik ülke parlamento veya değişik iş sektöründe yerlerini aldılar. Başarıları ile adlarından 50.yıl sonra da devam ettiriyorlar."

AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR

Hollanda ve Belçika'da yaşayan Türk ailelerine seslenen başarılı milletvekili Kara, Türk tarihi, din, dil, örf ve geleneklerinin çocuklarına iyi öğretmelerini istedi. Kara "Çünkü biliyoruz ki tarihin temellerini iyi bilen nesiller, önümüzde ki tarihlerin şekillenmesinde çok büyük rol oynayacaktır. Bulundukları ülkelerin karar mekanizmalarında mutlaka yer alsınlar. Bir STK'ya üye olsunlar. Dolayısıyla ailelerimize bu konuda çok büyük sorumluluk düşüyor. "

TÜLİN ERKAL KARA KİMDİR?

Tülin Erkal Kara, 4 Ağustos 1969'da Belçika'da doğdu. Babasının adı Burhan Suat, annesinin adı Zakire Aynur'dur.Filolog, Mütercim-Tercüman; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisini bitirdi.

Değişik kurumlarda mütercim-tercüman olarak görev yaptı. Uluslararası Bursa Kadın Dayanışma Derneği Başkanlığı görevini üstlendi.24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi oldu.Fransızca ve İngilizce bilen Erkal Kara, evli ve 1 çocuk annesidir.

 

BURSA-AMSTERDAM