Çifte Emeklilik İleride Sıkıntılar Getirebilir

Müşavir Mehmet Sevim: Çifte Emeklilik İleride  Sıkıntılar Getirebilir


  • Kayıt: 04.11.2013 21:44:00 Güncelleme: 05.11.2013 00:03:00

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim Hollanda'da ki Türk vatandaşlarına uyarıda bulundu.

 

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim Hollanda'da ki Türk vatandaşlarına uyarıda bulundu. Sevim, çifte emekliliğin ileride çifte sıkıntılar getirebileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Mehmet Sevim, Hollanda'daki çalışma şartları, sosyal haklar, emeklilik ve ek ödenekler konusunda Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu.

Mehmet Sevim, Hollanda'da ikamet eden Türk vatandaşlarının yurtdışı hizmet borçlanması ile emekli olma imkanlarının olduğunu belirtti. Sevim, "Bayanlar Hollanda'da bulundukları süre olarak 18 yaşından sonra yurtdışındaki süreyi borçlanarak Türkiye'de emekli olabiliyorlar. Erkeklerin durumu ise biraz daha farklı. Erkekler çalışma sürelerini borçlanabiliyorlar. Çalışma süreleri arasında boşluklar var ise, bu boşlukların her birinde bir yıla kadar olan süreleri borçlanabilirler." dedi.

 

EMEKLİ OLMAK İÇİN BAYANLAR 20 YIL, ERKEKLER 25 YIL YURTDIŞINDA BULUNMALARI GEREKİYOR

Türkiye'deki sosyal güvenlik mevzuatının Hollanda'dan daha farklı olduğunu söyleyen Mehmet Sevim, Türkiye'de herkes için bir emeklilik yaşı ve prim süresinin olmadığını ifade etti. Sevim, "Herkesin durumu birbirinden farklı. Türkiye'de hiç çalışması bulunmayan kişilerin durumu ile, daha önce buraya gelmeden önce çalışması olanların durumları farklı. Hiç çalışması bulunmayan kişiler, bayanlarda 20 yıl süreye ihtiyaç var. Bu 7 bin 200 gün demek. Erkeklerde ise 25 yıllık süreye ihtiyaç var. Bu da 9 bin iş gününe karşılık geliyor. Eğer Türkiye'den Hollanda'ya gelmeden önce bir başlangıcı var ise, örneğin; SSK'ya kaydı var ise, o başlangıç tarihi çok önemli. O başlangıç tarihine göre hem emeklilik yaşı değişiyor, hem de prim ödeme süresi değişiyor." şeklinde konuştu.

 

 

 

TÜRKİYE'DEKİ EMEKLİLİK İLE YURTDIŞI BORÇLANMASI İLE EMEKLİLİK ARASINDA FARK YOK

Müşavir Mehmet Sevim, Hollanda'da bulunup da Türkiye'den emekli olmak isteyenlerin günlük yaklaşık 11 TL ödemleri gerektiğini söyledi. Sevim, "Bu şu anlama geliyor: Kaç gün karşılığında para ödeyecekler ise Türkiye'de o kadar çalışmış sayılıyorlar. Yani yurtdışı hizmet borçlanması demek emeklilik başvurusu demek değil. Sadece Türkiye'de o kadar süre çalışmış sayılıyorsunuz. Yurtdışı hizmet borçlanması yapan vatandaşlarımız ile Türkiye'de çalışan yurtdışına çıkmamış bir kişinin emekli olma koşulları aynı. Aralarında hiç bir fark yok. Herkes de aynı mevzuata tabi. Yoksa, 'yurtdışından para yatırdım, emekli oldum benim konumum farklı' diye bir şey yok. Türkiye'deki vatandaşlarımız ile yurtdışındaki vatandaşlarımız aynı. Sadece yurtdışındaki bulundukları süreleri karşılığında günlük olarak 11 TL yatırdıkları zaman, kaç gün yatırdılar ise o kadar Türkiye'de çalışmış sayılıyorlar. Dolayısıyla emeklilik koşularında yurtdışı ile Türkiye arasında hiç bir fark yok." ifadelerini kullandı.

 

YURTDIŞINDA YAŞIYOR İSEK TÜRKİYE'DE BOŞ YERE PRİM YATIRMAYALIM

Müşavir Sevim, sigorta başlangıç tarihinin çok önemli olduğunu, burada bir takım yanlış anlaşılmaların olduğunu, bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Sevim, "Yurtdışındaki vatandaşlarımız televizyon programlarından bir takım duyumlar ile hareket ediyorlar. Türkiye'de çalışırsanız bir başlangıcınız olur. Akabinde SSK'lı olursunuz gibi bir takım yanlış duyumlar ve bilgilendirmeler var. Vatandaşlarımız Hollanda'da ikamet ettiği sürece, belediyelerde kaydı bulunduğu sürece, burada ister çalışıyor olsun, ister çalışmasın, ister ev hanımı olsun, ister malülen olsun hiç fark etmiyor. Bu süre içerisinde Türkiye'de çalışmaları hiç mümkün değil. Biz bunların tamamını iptal ediyoruz. Vatandaşlarımız boş yere bu tür gayretlerin içinde olmasınlar. Çünkü, yurtdışındaki sigortalılık ikamete bağlı. Yani burada 18 yaşından itibaren belediyede kaydınız var ise sürekli sigortalısınız. Burada yaşıyor isek Türkiye'de boş yere prim yatırmayalım. Aynı anda iki yerden sigortalılık olmuyor." şeklinde uyarılarda bulundu.

DİREKT OLARAK Lahey ELÇİLİK VEYA KONSOLOSLUKLARA MÜRACAAT EDİLSİN

Emekli olmak için bayanlar ve erkeklerin durumlarının farklılığı olduğunu belirten Sevim, "Bayanların eğer hiç çalışması yok ise, bulundukları Hollanda'da ki belediyelerden ikametgah kağıdını getirecekler. Bunun yanında nüfus cüzdanları ve pasaportlarını getirecekler. Eğer çalışmaları var ise çalışmalarını gösteren belgeler. Bu belgeler iş yerinden alınmış kontrat, maaş bordosu ve yıllık kazanç belgesi. Bu belgelerin her birisinde firmanın unvanını, adresini ve kişinin hangi tarihte çalışıp hangi tarihte sona erdiğini görmek isteriz. Bu bizim için zorunlu. Bütün bu belgeleri Lahey'deki elçilik binasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği'ne, Rotterdam ve Deventer Başkonsolosluğu bünyesinde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği'ne başvurabilirler. Yapılan işlemler oldukça basit. Hiç bir aracıya ihtiyaç yok. Hatta ve hatta Türkiye'ye gitmelerine gerek yok. Buradan posta ile yapabilirler. Biz her türlü belgeleri veriyoruz." dedi.