‘MAĞDURLARIN HAKLARINI SAVUNUYORUZ’


  • Kayıt: 19.01.2017 07:41:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:18

Genç yaşlarda geçirdiği kazadan dolayı Kaza Avukatı olmaya karar veren (ELFI Letselschade Advocaat) avukatı Onur Emre’ye kaza durumunda yapılması gerekenlerle ilgili tavsiyelerini sorduk.

 

Kaza mağdurlarının iş ve trafik kazalarında haklarını savunuyoruz. Bu durumda hakları olan tazminat ve gelir kaybı, acı ve bakım parası gibi hasar ücretlerini karşı taraftan, yani sorumlu taraftan talep ediyoruz. Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz, bu anlamda bizimle çalışan sağlık danışman doktorlarımız var. Bu ekiple ortak bir çalışma gerçekleştirip hasarı hesaplayıp sorumlu taraf ve sigortadan taleplerde bulunuyoruz. 

Kaza davaları yanı sıra ayrıca iş hukuku ve sosyal hizmetler davalarına da bakıyoruz.

 

ELFI Letselschade Advocaat ne zaman ve nasıl kuruldu?

Ofisimizde ilk olarak kaza uzmanlığı mevcuttu. İlk etapta babam tarafından kuruldu ve bu yıldan itibaren avukatlık bürosu olarak benim tarafımdan işler yürütülmektedir.

 

 

Mağdur olan tarafların hakları için gerekli hukuki savunmayı yaparken izlediğiniz yolu kısaca anlatabilir misiniz?

Herhangi bir kazadan dolayı hayatı olumsuz yönde etkilenmiş ve ortaya çıkan masrafların kaza tazminatı olarak talep edilmesi konusunda tarafların hakları için gerekli hukuki savunmayı yapmaktayız ve izlenen hukuki süreç şu şekilde;
1. Sorumluluk (aansprakelijkjheid)
2. Sağlık süreci (medisch traject)
3. Tazminat (masraf) hesaplanması (schade)
4. Dosyanın kapanma süreci (afwikkeling)

 

Kaza mağdurunun izlemesi gereken yolu anlatabilir misiniz?

 

Kaza davalarına örnek vermem gerekirse, trafik kazası davalarında mağdurun atması gereken ilk adım; ilk etapta kaza uzmanı veya kaza avukatıyla birebir irtibata geçmek. Kaza formunu doldururken mümkün olduğu kadar karşı tarafla ortaklaşa bu formun doldurulması gerekiyor. Karşı tarafla uzlaşma sağlanmadığı takdirde olayı polise devretmek gerekiyor. Çünkü doldurulan bu form kazanın takibini sağlıklı gerçekleştirebilmek için çok önemli bir delil. Bu formun yanı sıra önemli olan kazanın fotoğrafını çekmek. Bu çekilen fotoğraflarda yine aynı şekilde kanıt olarak kullanılıyor. Bu fotoğrafları çekerken dikkat edilmesi gereken bir konu da çekilen araçların yerleri değiştirilmeden fotoğrafın çekilmesi. Bu çekilen fotoğraf ve doldudurulan form sayesinde kazaya sebep olan taraf belirleniliyor. Elbette mevcut şahitler varsa yine bu şahitlerinde ifadesinin alınması gerekiyor.

 

Yurtdışında trafik kazası geçiren vatandaşlarımızın Hollanda’daki (schadeverzekering inzittenden SVI) kaza sigortalarından dolayı dosyalarını buradan takip edebiliyoruz. Türkiye’de veya Avrupa nin başka bir yerinde bile Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımız yaptıkları ek (SVI) kaza sigortası sayesinde kazalarının buradan takibini rahatlıkla yaptırabiliyor.

 

Yeni bir yıla girmemize çok az kaldı. Bu dönemde maalesef bir çok kazada yaşanabiliniyor. Bu konuyla ilgili hangi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

 

Ben öncelikle herkesin yeni yılını şimdiden kutlamak istiyorum. Umarım kazasız bir şekilde yeni yıla merhaba diyebiliriz, ama tabii kazalar olduğu takdirde tavsiyelerim şu doğrultuda olacak; yaşanılacak her hangi bir kazada çok dikkatli hareket etmek gerekiyor. Bu durumda yapılması gereken ilk  durum kaza uzmanı veya kaza avukatı ile irtibata geçip haklarıyla ilgili bilgilendirilmeleri. Bu doğrultuda kaza yapan kişiyi yönlendirebiliyoruz.

 

 

İş kazalarıyla ilgili hangi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Böyle bir durumda iş müfettişinin (arbeidsinspectie) devreye sokulması gerekiyor. Kaza sonrasında kaza ile alakalı çalıştığı makinelerle veya çalıştığı ortamla ilgili araştırma yapılması gerekiyor. Bu araştırma sonucunda çıkacak olan rapor kazayı sağlıklı takip edebilmek için çok önemli bir delil. Yine böyle bir durumda şahitlerin vereceği ifadeler de kazanın takibini doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için çok önemli. Bir sonraki etapta yine kaza uzmanı veya kaza avukatı devreye sokup dosyanın açılması gerekiyor. Kazadan sonra mağdur olan işçinin tazminat hakkını alabilmek için uğraşıyoruz.

 

Bu anlamda kaza uzmanlığı ve kaza avukatlığı hususunda insanları bir konuda uyarmak istiyorum.

Kaza mağdurları kaza uzmanı veya avukata başvurmadan önce bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Avukatlık hususunda bir çok konuda uzmanlaşmış avukatlar var. ELFI Letselschade Advocaat avukatı olarak bizim ilgilendiğimiz konular kaza davaları. Piyasada bu işi yapan bir çok avukat var. Fakat mağdurun seçtigi avukat konusunda iyi bir ön araştırma yapmasını tavsiye ediyorum. Aksi takdirde ikinci bir mağduriyet yaşanabiliniyor. Bu anlamda sorun yaşayıp bizim devir aldığımız bir çok dava bulunmakta.

Türk vatandaşlarımız Hollandalı avukatlara başvurduğu takdirde yaşadığı diğer bir sorunda farklı kültürlerden olduğumuz için ve Hollandaca dilini ne kadar burada yaşasakta belli bir noktadan sonra doğru kullanamadığımız için anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Bu sebeplerden dolayı benim insanlara tavsiyem kesinlikle işi bilen  ve bu konuda uzmanlaşmış avukatlara başvurmaları.

 

Peki bu ön araştırmayı insanlar nasıl yapabilir?

Bu konu ile ilgili olarak vatandaşlarımız internetten ve ya avukat baro bilgilerinden yararlanabilirler.

 

Şiddete maruz kalanların davalarına da bakıyorsunuz. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Hırsızlık veya yaşanılan bir kavgada mağdur tarafın tazminat hakkı var. Bu tür ceza davalarında hasar hesaplamaları yapılıyor ve suçu işleyen taraftan bu ücret talep ediliyor.

 

Kaza mağdurları size nasıl ulaşabilirler?

Ofisimiz Rotterdam istasyonuna çok yakın mesafede, Juridisch Loket’in yanında. Bize ait park alanımız da bulunmakta. Iletisim bilgilerimiz için www.elfi.nu websayfamıza bakabilirsiniz.