Türk Kadınları Hollandalı İle Evlilik Hakkında Ne Düşünüyor?


  • Kayıt: 28.01.2017 13:47:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:22

Yabancı evliliğe bakış, aile bağının gücüne bağlı

 

AMSTERDAM

 

Çocuğun farklı kültürden biriyle evlenmesi konusundaki düşüncelerde aile bağının önemli rol oynadığı belirlendi. Aile bağı güçlü olan ailelerin yabancı evliliğe sıcak bakmadıkları sonucuna varılan araştırmaya göre, Hollandalılar özellikle Faslı bir damada tepkililer.

 

Utrecht Üniversitesi’nden Willem Huijnk doktora tezinde, fertler arasındaki bağların güçlü olduğu ailelerin ‘yabancıyı’ aile dışında tutmaya çalıştıklarını savundu. Bunun hem Hollandalı, hem de yabancı aileler için geçerli olduğu sonucuna varan araştırmacı, Hollandalıların en çok Faslılara, en az da Surinamlı ya da Antillilere tepkili olduklarını belirledi.

 

8 bin Hollandalı ile 1400 yabancı arasında yapılan araştırmaya göre, Antilliler ile Surinamlılar çocuklarının farklı kültürden biriyle evlenmesine Türk ve Faslılara göre daha sıcak bakıyorlar. 2009 yılında yapılan bir araştırma, Hollandalıların yaklaşık yüzde 25’inin çocuğunun “yabancı evlilik” yapmasını istemediğini ortaya koymuştu. 

 

Hollandalıların kız ve erkek çocukları arasında bu konuda ayrım yaptıkları da gözlendi. Yabancı damat adayına sıcak bakılmazken, yabancı gelin adayına daha hoşgörülü davranıldığı saptandı. Bunda babaların kızlarını koruma içgüdülerinin önemli rol oynadığının düşünüldüğü belirtildi. Haberle alakalı değişik hanımlardan görüş aldık.

 

Herkes çöplüğünde, mutludur.   

 

Hollandalı ile evliliğe nasıl bakıyorsunuz?

 

FOTO : YAŞAR İÇYÜZ

 

Yaşar İçyüz (Ev kadını yazar ) : Asla düşünemem. Kesinlikle. Müslüman bir aile gayrı müslüm kadını oğluna müslümanlığı kabul etmesi şartı ile alabilir. Fakat kızını gayrı Müslüm’e vermesi günahtır. Kur, an’da bariz açıktır. 

 

Hollandalı gelinim var. Dokuz yaşında torunum var. Adını Elif koydum. Hollandalılar, Avrupalılar arasında en dürüst ve yardımsever millettir.  Komşuluk ilişkileri, çıkarsız ve hoş görülüdürler. Ancak! benim penceremden,Hollandalı, bizim toplumun kültürüne dini inançlarımıza, asla adapte olabileceğine ihtimal vermiyorum. Başlangıçta ikna olmuş gibi görünse de!  Zaman içerisinde, bunalıp usanacaktır. Çünkü! Bizim kültürümüze göre, prensipler öne çıkarken, onların kültürü çok farklı, Hollandalı rahatını sever. Herkes çöplüğünde, mutludur.   

 

Hollandalısı, Almanı, Fransızı vs. hepsi insandır

FOTO : NURSEL KÖSE

 

Av. Nursel Köse : Hollandalısı, Almanı, Fransızı vs. hepsi insandır. Ancak din farklılığı sorun çıkartabilir. Zira hem kişiler arasında hemde çocuklar söz konusu olduğu takdirde, bu çocukları yetiştirmekte, sorun yaşanılabilir. Eğer eşler bu konuda ortak bir zemin, ortak din oluşturabiliyorlar ise, evlilik için engel görmüyorum. 

 

Aradığım Şartlar Uyarsa Hollandalı İle Evlene Bilirim

Foto : HÜLYA DUMRUL

 

Hülya Dumrul ( İş Kadını) : Istediğim aradığım şartlar olduğu sürece neden olmasın.

 

Ayfer Yeltekin Altunterim (İş Kadını) : Hayır, çünkü ben şahsi olarak örf ve adetlerimize aşırı şekilde düşkün birisi olarak Hollanda kültürüyle yaşayamayacağımı düşünüyorum. 

 

 

Anne ve babanın çocuğundan fazla hayat bilgisi olduğundan bir çok şeyi önceden görme gibi özelliklere sahiptir.

 

 Eş seçiminde ailenin etkisi varmıdır ?

 

FOTO : AYFER YELTEKİN

 

Ayfer Yeltekin Altunterim : Kesinlikle vardır, hiç bir anne veya baba çocuğunun kötülüğünü istemez (gerçek anne ve babalardan bahsetiyorum). Anne ve babanın çocuğundan fazla hayat bilgisi olduğundan bir çok şeyi önceden görme gibi özelliklere sahiptir. Evladın ise ailelerinin verdiği fikirlere kulak asmalı ve kendince muhasebesini yapmalıdır. Sonuçta evlilik bir günlük değil bir ömür için atılan ilk adımlardır.

 

Hülya Dumrul : Kesinlikle vardır. Kendimden örnek vereyim. 6 yaşında bir kız çocuğuna ikna edene kadar beyni yıkarcasına evlendirmek istediği kişiyi söylerler ve onunla evlenmeni istiyoruz derlerse eğer ,o küçük kız çocuğu büyüdüğünde  artık kabullenmiş olacaktır. 

 

Yaşar İçyüz:Tabi ki vardır. Aile toplumumuzun temel taşıdır.  En büyük etki aileden geliyor. Bizim kültürümüzde hala oğulları daha askerden gelmeden, aile gelin adayını hazır eder.  Bu gelenek 2000 yıllarına kadar yoğun yaşanıyordu. Günümüzde azalmış olabilir. Ama bazı kesimlerde,  hala bu gelenek yaşamaktadır. Bayanların işi dahada zor! Sorgusuz, sualsiz,  Selam bile vermediği, insana aile baskısı ile evet demek zorunda, bırakılmaktadır. Evlatlarına saygı, sevgi duyan, aileler de var. Evlatlarımızı dinlemeliyiz. Sabır ve sevgi ile onların düşüncelerine, saygı duyarak, konuşarak,incitmeden,  duygularını, kişiliğini, rencide etmeden doğruyu ve yanlışı gösterebiliriz.  Aile evlilikte,  artısı ile eksisi ile en büyük, etkendir.    

 

Nursel Köse: Ailenin görevi her zaman evladını başına gelebilecek huzursuzluklardan korumaktır. Eğer bir kişi bazı değerlendirmeleri tam anlamıyla yapamıyor ise, tabiri caizse “gözünü aşk bürümüş ise”, belki başına gelebilecekleri göremeye bilir ve yanlış bir seçim yapabilir. Aile uygun bir şekilde gereken uyarıları yapmak ile yükümlüdür, bunu göz ardı edemeyiz.