Yunus Kayış; Olası yanlışlıklara dur diyebilmek için siyasete girdim


  • Kayıt: 02.03.2017 06:22:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:44

Sizi tanıyabilirmiyiz?

 

 Ben Yunus Kayış.1980 Rotterdam doğumluyum. ilk, orta, liseyi ve Turizm Otelcilik eğitimimi Rotterdam da aldım. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. Bir süre amatör ve yarı amatör şekilde futbol oynadım. Hakemlik kariyerimde 2. lige kadar devam ettim. Sultan Lounge ve Restaurant Mastika işletmesini yaptım. Şu an İskender Restaurant,Salon ve Lounge işletmesini yapmaktayım.1996 yılından bu yana da devam ettirmekteyim. Bu arada ben ve eşim ustalık ve işletme belgesi verme yetkisinde olan öğretmenlik yapıyoruz

 

Bu zamana kadar siyasette hiç yer almadınız, neden şimdi siyasete girdiniz?

 

 Kendi sosyal yaşamım ve iş yerlerimle uğraştım. Ancak son yıllarda başta Hollanda olmak üzere tüm Avrupa’da yaşanan yanlış politikalar nedeniyle yaşanan sorunların benide rahatsız etmesi nedeniyle siyasete girip en azından gücüm yettiğince olası yanlışlıklara dur demek için siyasete girdim.

 

Partimiz DENK yeni olmasına rağmen halk içinde

 çabuk kabul edildi ve insanların umudu oldu.

 

Sizce partinizin seçilme durumu nedir?

Partimiz DENK yeni olmasına rağmen halk içinde çabuk kabul edildi ve insanların umudu olma yolunda gidiyor. Bu seçimlerde biz hiç bir zaman çok iddialı laflar etmedik etmeyeceğiz, ama umudumuz partimizin  en az 3 kişi ile mecliste temsil edilmesi.

 

Halkımızın tercihli oylarıyla bana destek olacağını umuyorum.

 

Tercihli oyların bu seçimde de önemi çok fazla. Parti içinde birinci sıradaki dışında diğer adaylar tercihli oyların dağılımı ile yerlerini değişebilecekler. Bu konuda sizin düşünceniz nedir?

Tercihli oylar tüm partilerde olduğu gibi bizim partimizdede aktif adaylar arasında büyük bir avantaj. Çünkü eğer siz toplumca sevilen sayılan biriyseniz liste sıralamasındaki yerinizin hiç bir önemi yok. Alacağınız 15.000 bin  tercih oyları ile listenin üst sıralarına tırmanmak hiçde zor değil. Bende bu ülkede bunca zamandır hem ailem hem kendi yaşamımda insanlarımızla hep yakın olduğumdan tercihli oyların banada destek olacağını umuyorum.

 

Sizin gözünüzde Hollanda genelindeki en büyük başlıca sıkıntılar nelerdir?

 Anadilde eğitim, işsizlik, iş alanlarında yaşanan ayrımcılık, ülke çapında yabancılar üzerinde değişik konularda psikolojik baskıların kaldırılması,emeklilikte yabancı ve Hollandalı arasındaki fark, erkek ve kadınlar arasında maaşlardaki düzensizlik, çocuk parasının yetersizliği, kişisel sigortanın yüksek olması, hatta sıfıra indirilmesi gerekliliği, küçük ve orta ölçekli esnafların vergi düzensizliği, okul önlerinde güvenlik eksiklikleri, Hollanda da giderek artan uyuşturucu kullanımı.

 

Ben kendimde işveren olduğum için öncelikli çalışmam yine buna bağlı olacak. 

 

 

Siz seçildikten sonra öncelikli olarak ele almayı düşündüğünüz konu hangisi olacak?

Ben kendimde işveren olduğum için öncelikli çalışmam yine buna bağlı olacak. 

Yeni şirketleşmelerde yaşanan sıkıntıların başında gelen yetersiz bilgilendirme nedeniyle şirketlerin yanlış ve bilgisiz kuruluşlarına bağlı olarak yaşanan iflasları önlemek için parti çalışmamız içerisinde de yer alan her yeni işverenin ticaret odasına kayıt olmasının ardından kendilerine doğru bilgi edinebilmeleri için 750 euroluk bir çek verilerek. Bu bilgileri doğru kaynaklardan temin etmesini sağlamak ilk işlerimden biri olacak.

 

 Bir diğer konuda bu ülkede insanların yerli yada yabancı olmasına bakılmadan bir çok hakları var. 

 

Ama Hollanda bu bilgileri eğer kendiniz edinmezseniz size bunları direkt olarak açıklamıyor.

 

 Siz öğrendikten sonrada hiç biri şey yokmuş gibi normal prosedürü devam ettiriyor. Biz bununda önlemi olarak ileride bir kitapçık içerisine tüm devlet desteklerinin nasıl alındığı konusunda bilgileri toplamayı, dikkat edilecek konuların altını çizmeyi ve buna benzer konularda bilgi vermek amacıyla bir kitapçık çıkarmayı düşünüyorum.

 

Kadına şiddete ve çocuk istismarına yönelik ağır yaptırımların olması için çalışma yapacağım

 

Diğer Önceliklerim:

 

Kucuk ve orta ölçekli şirketlere vergi indirimi; vergi indiriminden sonra oluşacak olan kar fazlalığıyla ek işci alımı ve iş alanları oluşturma.

Öğrenci sübvansiyonun eski sisteme döndürülmesi. Öğrenci okul sonrası iş hayatına borçsuz başlamalı. Öğrenci okul döneminden önce kendi zorunlu staj yeri bulacak, bulamazsa okul zorunlu staj yeri bulacak ögrenci icin.

Kadınlara karşı şiddetin engellenmesi için ve yeni ağır cezai işlemlerin kanunda düzenlenmesi yönünde çalısmalar yapacağız. Çocuk şiddetinde ve çocuk istismarında gerekli cezai kanuni değişikliklerin yapılması.

 Ve son olarak internetten çocukların korunması  istismarının önlenmesi. ve daha iyi takip edilmesi için veliler  teşvik edilecek. Buna ek olarak  resmi kurum kurulması yönünde gerekli çalışmalar yapıp interneti bu tür faaliyetlerden arındırma çalışmalarının yapılması.

 

 

Değerli Politikacımız Yunus Kayış’ı aşağıdaki web sayfasından ve Facebook gibi sosyal medyadan yakından takip edebilirsiniz.

 

 

www.kieskayis.nl