Almelo’dan Kemal Hocanın Organ Nakli İle imtihanı


  • Kayıt: 11.09.2018 22:23:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:16

Almelo’dan Kemal Hocanın Organ Nakli İle imtihanı

 

Organ Nakli ve Kamal Şimsek İle Söyleşi…


2020 yılında yürürlüğe girmesi beklenen Organ Baĝış Yasasına göre;


Yetişkin bir kişi, organ nakli ile ilgili,  kayıt seçimini yapmadıĝı sürece otamatik olarak ölümünden sonra organ baĝışında bulunduĝunu kabül etmiş sayılacak. Bu yasa ve seçim olanaklarımız konusanda Hollanda kurumları 17 milyon Hollanda’lıyı gelecek 2 yıl içinde genişçe bilgilendiecekler. Bu yeni yasanın amacı, istenen düzeyde olmayan organ naklinin artırılması ve nakil bekleyen hastaların tekrar saĝlıklarına kavuşmalarıdır.

 


Bu arada Almelo’nun  tanınmış simalarından Kemal Şimşek’le bir şoyleşi yapma imkanımız oldu.


Kamal Şimsek Hocamız  Kimdir ?

 

Kamal Şimşek 1 Ocak 1950 ‘de Ardahan İli’nin Posof İlçesi’nin Kumlukoz köyünde doĝdu. 5 yıl İlk ögretim eĝitiminden sonra 7 yıl boyunca Kur’an eĝitimi ve öĝretimini takip etti. 1971-1972 yıllarında Askerlik görevini Muş’ta Piyade Çavuş olarak tamamladı.                                                                  

Askerden sonra köyünde çiftcilik ve köy camii’nde fahri imamlık yaptı. Dört Mart 1974 tarihinde Roborco Süt Fabrikasına davetli işçi olarak Hollanda’ya  geldi. Daha sonra Almelo ‘ya yerleşen Kamal Şimsek, VH Wierden ve Burugman Radiotoren gibi metal fabrikalarında çalıştı. Bu arada Almelo, HDV Yunus Emre Caamii’nde 1974 yılından itibaren fahri din hizmetleri görevlisi olarak hizmet vermeye başladı  ve  bugünde vermekte.


Böbrek Organ Rahatsızlıĝı


1997 yılında Böbreklerinden rahatsız oldu ve 5, 5 sene CAP Dializi yaptı. 25 Ocak 2003 ‘de Groningen Akademik Hastanesin de Böbrek nakli oldu.


Böbrek naklinde organı kullanma süresi, alınan organ ve nakli kabul eden kişiye göre 10 ile 20 yıl arasında deĝişmekte.


İslam Dini ve Organ Nakli..?


Hepimiz, aynı düşünce ve inançtan  olmasada,  organ nakli genelde ölüm gibi yüzü soĝuk. Organ nakli ölümü çaĝrıştıĝı için acaba pisikolojik korkular ve engellerimiz mi var ?


Organ nakli olmasa idi, acaba Kamal Şimsek Hocamız geçen yıllarda fahri din görevlisi olarak Hollanda Diyanet vakfı Almelo Yunus Emre Camisine hizmet verbilir miydi ?.


Bu konuda hocamız ne düşünüyor ?


“ Bir cana bir organ baĝışlayan 1.000 kişi yaşatmış olur “ demekte Kemal hocamız.

 

Kendisine Tekrar Böbrek Nakli Gerekli ..!


Nakledilen Böbrek artık görevini yapamamakta ve Kamal hocamız 18 Temmuz 2017 ‘den itibaren tekrar dialize başlamış bulunmaktadır. Kendisinin bu yeni yasayla, biran önce Böbrek naklinin gerçekleşmesini ve Kamal Şimsek hocamıza yüce Rabbimiz den acil şifalar diliyoruz.

 

Daha Geniş Bilgi İçin..!


Bugün, var olan yasal imkanlar içinde seçim yapmak mümkündür. Bu konuda daha geniş bilgi için www.donorrehister.nl web sayfasından bilgi alabilir ve DigiD’nizle kendi seçiminizi yapabilirsiniz.


Umut ederim bu söyleşimiz, bizlerin organ nakli yasası konusunda  hayırlı ve uĝurlu seçimlere vesile olur.. Bu arada kendi aramızda, evde, sokakta, bahçede kahvede ve camilerimiz de gerekirse uzmanlarıda davet ederek bu konuda bilgi almak ve bilgilendirmek gereklidir.

 

Nejat SUCU

Sosyal Hizmetler ve Saĝlık Uzmanı