Amsterdam Başkonsolosu Arıkan: Türkler Hollanda’da daha fazla görünür olmalı


  • Kayıt: 30.11.2018 17:10:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:47

Amsterdam Başkonsolosu Arıkan: Türkler Hollanda’da daha fazla görünür olmalı

 

Röportaj: Remzi KABADAYI


Soğuk bir kasım sabahında Museumplein’de (Müze Meydanı) yer alan Amsterdam Başkonsolosluğumuzun yolunu tuttuk. Arabamı Concertgebouw yakınına park ettikten sonra yaklaşık 100-150 metre mesafedeki Başkonsolosluk binasına yürümeye başladım. Kasım ayında genelde bu kadar soğuk olmazdı ama bugün özellikle iliklere kadar işleyen bir kış soğuğu yaşanıyordu. Hafiften yağmur çiseliyordu. Kafamıza ve tenimize düşen yağmur damlaları adeta buz kristallerinin soğukluk etkisini yaratıyordu. Amerikan konsolosluğu önünden geçerken özellikle öğrenci ve gençlerden oluşan ve buz gibi havada ısınmaya çalışan yaklaşık 50 – 60 kişilik  insan kuyruğunu görünce bir zamanlar Ankara’daki Alman ve Hollanda konsoloslukları önündeki bir türlü bitmeyen, kıvrıla kıvrıla ikiye hatta bazı durumlarda üçe katlanmış vatandaşlarımızın oluşturduğu çok uzun insan kuyruklarını hatırladım. Tebessüm ederek yürümeme devam ettikten sonra 20 metre mesafedeki Başkonsolosluğumuzun giriş kapısına vardım. Zile basarken iyice dikkat etmeye çalıştım, yanlışlıkla Rus Ticaret Ofisinin ziline basmayayım diye içimden geçirdim. Girişteki güvenlik kapısından geçtikten sonra dışardaki soğukla tezat oluşturan Türk misafirperverliği ve sıcaklığı ile karşılandık.

 

 

Bu arada binanın içerisine girdiğimde binanın çok güzel renove edildiğini gözlemledim. Konsolosluk binası ilk kiralandığı zaman içeriden görümü hiç de iç açıcı değildi. Daha önceki metruk halinden çoook farklıydı. Klasik bina içeriden gayet modern ve şık bir görünüme kavuşmuş, kat kat güzelleşmişti. Konsolosluk binasının kiralanma ve hizmete açılma süreci sabır taşını çatlatmıştı, ama doğrusu bu kadar beklemeye değmişti. Bayrağımız bir taraftan dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Kraliyet Müzesi (Rijksmuseum), Van Gogh Müzesi ve Amsterdam Şehir Müzesi, diğer tarafdan da akustiği ve sahne alan sanatçıların kalitesi bakımından dünyanın ilk beş konser salonu arasında gösterilen Concertgebouw binasının arasındaki Başkonsololuk binası önünde gururla dalgalanıyordu.

 

 Başkonsolosluk binası Soğuk Savaş Döneminin iki baş aktörü olan Amerika’nın Başkonsolosluğu ve SSCB’nin halefi Rusya Federasyonu’nun Ticaret Ofisi arasında boks maçı yöneten hakem edasıyla, Türkiye’nin gerek bölge gerekse de dünya siyasetindeki rolünü yansıtan bir role soyunmuştu adeta.


 

Başkonsolomuz sayın Engin Arıkan bizi makamının kapısında tüm dostluk ve sevecenliğiyle karşıladı. Sohbetimize sıcak Türk çayı ve Hollanda çikolatası eşliğinde başladık.

 

Kurucu müdürlüğünü yapmış olduğum Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü için kültür merkezi binası ararken Amsterdam’da çok sayıda bina görmüştüm. Bu nedenle neredeyse bir emlakçı kadar Amsterdam gayrimenkul piyasası hakkında bilgi sahibi olduğum için Büyükelçimiz Sadık Arslan ve birinci ve ikinci Başkonsoloslarımız Ahmet Yazal ve Tolga Orkun’a Başkonsolosluğumuz için uygun bina bulma konusunda yardımcı olmaya çalışmıştım. Onları bu dönemden çok iyi tanıyordum. Ama yeni Başkonsolosumuz Engin Arıkan ile karşılaşmamız benim için bir ilkti. O yüzden okuyucularımızın bilgi ve merakını giderecek güzel bir sohbete koyulduk.

 

Başkonsolos Engin Arıkan Türkiye Cumhuriyeti Amsterdam Başkonsolosu olarak 1 Eylül 2018 tarihinde üçüncü başkonsolos olarak göreve başlamıştı. Kendisi daha önce Batum Başkonsolosluğu görevinde bulunmuştu. Başkonsolos Engin Arıkan, Dışişleri Bakanlığı’nda merkezdeki görevlerinin yanı sıra Sana (Yemen) Büyükelçiliği’nde, Londra Büyükelçiliği’nde ve Brüksel’de Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği’nde görevler üstlenmişti. Engin bey çok genç olmasına karşılık tecrübeli olduğunu sohbetine çok güzel yansıtmasını bildi.

 


Hollanda ve Amsterdam’a alışabildiniz mi?


Engin Arıkan : Amsterdam Başkonsolosu olarak göreve başlayalı 2,5 ay oldu. Ama  daha önce de Hollanda ve Amsterdam’ı ziyaret etmiştim. Gerek Brüksel nezdinde Daimi Temsilciliğimizde görev alırken gerekse de Avrupa Birliği ile müzakerelerden sorumlu Bakanlarımızın Danışmanlığını yaptığım dönemde zaman zaman Hollanda’yı ziyaret etmiştim. Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığını yaptığı dönemde mülteciler sorununu aramızda çözmek üzere  yapılan müzakerelere katıldım. Bilindiği üzere bu konuda ülkemiz ile Avrupa Birliği arasındaki 18 Mart Mutabakatı Hollanda’nın AB dönem başkanlığı sırasında yapıldı. Bu sebeplerle Hollanda ve Amsterdam’a alışmam fazla zamanımı almadı.  

 

Şu anda diğer başkonsolosluklarımızın verdiği tüm vatandaşlık hizmetlerini verebiliyoruz. Nüfus, Vatandaşlık, Noterlik, Pasaport, Askerlik, Evlilik vs hizmetleri verebiliyoruz. Rotterdam ve Deventer Başkonsolosluklarımız ile aynı hizmetleri verebiliyoruz.

 

 Başkonsolosluğumuz hizmete gireli fazla bir zaman geçmedi. Başkonsolosluğunuzu ve verebildiği hizmetleri tanıtır mısınız? Hala eksiklikleriniz var mı?


 Engin Arıkan: Başkonsoloğumuz Mayıs 2018’den bu yana bu binada hizmet veriyor. Selefim Başkonsolosumuz Toga Orkun döneminde Başkonsolosluk binamız çok iyi bir rönovasyondan geçti. Rönovasyonu yaparken binanın tarihi dokusunun zarar görmemesi için elimizden geleni yapmışız. Yakın zamanda Amsterdam Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Başkonsolosluğumuzu ziyaret etmişti. Kendisi özellikle binanın tarihi dokusunun aynen korunması için gösterdiğimiz hassasiyet için çok teşekkür etti.

 

Görev sahamız Kuzey Hollanda, Utrecht ve Flevoland vilayetlerini kapsamaktadır. Görev sahamızda 160.000 vatandaşımız yaşamaktadır. Şu anda diğer başkonsolosluklarımızın verdiği tüm vatandaşlık hizmetlerini verebiliyoruz. Nüfus, Vatandaşlık, Noterlik, Pasaport, Askerlik, Evlilik vs hizmetleri verebiliyoruz. Rotterdam ve Deventer Başkonsolosluklarımız ile aynı hizmetleri verebiliyoruz. Hizmet çeşitliliği konusunda bir eksiğimiz yoktur. Başkonsolosluğumuzda 8 adet hizmet bankomuz bulunmakta. Lakin mevcut personel sayımız nedeniyle ancak 4 bankomuz faal durumdadır. Önümüzdeki dönemde kadrolarımızı genişleteceğiz. Burada sınavla personel alımına gideceğiz. Halen ateşelik hizmetlerini de henüz veremiyoruz. Bu da ilgili Bakanlıkların kadro ve personel sağlamasına bağlı. Eksik olan ateşeliklere örnek vermek gerekirse, bunlar Ticaret Ateşeliği, Din Hizmetleri Ateşeliği, Çalışma Ateşeliği. Bunlardan özellikle ticaret ateşiliğinin eksikliğini hissediyoruz. Ama eksik olduğumuz alanda Başkonsolosluğumuza yapılan başvuruları diğer Başkonsolosluklarımıza havale ederek bu eksikliğimizi gidermeye çalışıyoruz.

 

Hollanda Türkiye’de en büyük yatırımcı ülkelerdendir. Hatta birinci sıradadır.


 

Sayın Arıkan Türkiye ve Hollanda arasındaki siyasi ve diplomatik krizin etkisini hissettiniz mi? Bu sorunları çözmek ve soğukluğu gidermek için 2,5 aylık hizmet süresinde neler yaptınız. Hollandalı kurum ve makamlar ile görüştünüz mü? Öncelik vereceğiniz alanlar neler olacak?

 

Engin Arıkan: Hollanda ve Türkiye arasındaki siyasi ve diplomatik kriz geride kaldı. Hollanda Dışişleri Bakanı sayın Stef Blok 3 Ekim tarihinde Ankara’yı ziyaret etti. Dışişleri Bakanımız sayın Mevlüt Çavuşoğlu da 2019 ilk çeyreğinde Hollanda’yı ziyaret edecek. Başkonsolosluğumuzun resmi açılışını bu ziyarette yapmayı planlıyoruz.

 

Göreve başladığımdan beri Hollandalı makamlar ile sıcak ilişkiler kurmaya çalıştım. Çok da sıcak karşılandık. Bu süre içerisinde özellikle görev sahamdaki Hollanda yerel makamları ve Valilikleri ziyaret etmeye çalıştım. Yakın zamanda Kuzey Hollanda Valisi ile görüşmem oldu. Ayrıca iki hafta kadar önce de Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema’yi ziyaret ettim. Utrecht belediye başkanını yakında ziyaret edeceğim. Sayın Halsema ile çok verimli bir görüşme yaptım. Kendisiyle yaptığım görüşmede özellikle Türklerin örgütlü olduğunu, suç oranının çok düşük olduğunu ama Hollanda sosyal, siyasi ve akademik hayatında fazla görünür olması gerektiğini dile getirdi. Bu alanlarda görünürlük, Hollanda toplumsal hayatına katılım konusunda ilerleme sağlanması hususunu vurguladı.


Ayrıca Türkiye’den gelen ticari heyetleri ile görüşmelerim oldu. Bizim için öncelikli alanlar: 1. Türk vatandaşlarına hizmet, 2. Ekonomi ve ticaret ve 3’üncü olarak da kültür ve sanat faaliyetleridir. Bizim için Hollanda ile ekonomik ve ticari ilişkiler çok önemli. Bildiğiniz üzere Hollanda Türkiye’de en büyük yatırımcı ülkelerdendir. Hatta birinci sıradadır. Hollanda'daki vatandaşlarımızın sahip olduğu 20.000 civarında işletme mevcuttur. Vatandaşlarımızın Hollanda ekonomisine ciddi bir katkısı söz konusudur.  Başkonsolosluğumuzda ticaret ateşeliğimiz hizmetlerine başladığında Amsterdam Başkonsolosluğu olarak Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilere katkımız daha sistemli olacaktır. Kültür ve sanat faaliyetlerimizin kalitesi ve sayısı artmalı. Etkinliklere Türkler olduğu kadar daha çok Hollandalı ve diğer uluslardan katılımlar olmalı. Yakın zamanda Concertgebouw direktörü ile görüşmem olacak. Onlarla işbirliğiyle neler yapabiliriz, onu araştıracağız.

 

Başkonsolosluk olarak toplumda karşılığı olan STK’lar ile görüşmeye çalışacağız.

 

Görev sahanızdaki Türklerle ilişkileriniz nasıl olacak? Bu konuda bir kriteriniz var mı?


Engin Arıkan:Türk vatandaşlarımızla ilişkiler konusuna gelince şu ana kadar başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere toplumumuzun tüm kesimleriyle görüşmeye ve tanışmaya çalıştım. Önümüzdeki süreçte de bu temaslarımız devam edecek. Farklı alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda Türk STK’sı var. Yakın zamanda IJmuiden’de bulunan bir camimizin kuruluşunun 25. Yıldönümü etkinliklerine katıldım. Törene 25 yıl önceki belediye başkanı ve mevcut belediye başkanı dahil diğer Hollandalı kurum ve kuruluşların temsilcileri ve komşular da katılmıştı. Cami aynı gün Açık Gün (Open Dag) düzenlemişti. Etkinliği kadınlar, erkekler, çocuklar, her yaştan insan birlikte kutladılar. Camiyi çok farklı kültürden çok sayıda insan ziyaret etti. Ben bu tür etkinliklerde farklı kesimlerden katılımları ve vatandaşlarımızın Hollandalı temsilci ve komşularıyla birlikte olmaları memnuniyet verici. Bu tür örnek etkinliklerin sayısının daha artmasını diliyorum. Başkonsolosluk olarak toplumda karşılığı olan STK’lar ile görüşmeye çalışacağız. Tek kişilik ya da bir kaç kişiden oluşan dernekler ya da oluşumlardan ziyade toplumda tabanı ve karşılığı olan faaliyetler düzenleyen STK’larla görüşmeye öncelik vereceğiz.


 

Komşularınızla çay içmeye gittiniz mi?


Engin Arıkan: Ha ha ha. Evet Amerikalı ve Rus meslektaşlar ile çay içmeye gittim. Onları gelir gelmez ziyaret ettim. Her iki temsilcilik ile iyi ilişkilerimiz bulunuyor. Başkonsolosluk binamız için bundan daha iyi bir yer bulunamazdı herhalde. Binamızda daha önce bankalar ve hukuk büroları hizmet vermiş. Amsterdam’ın en bilinen bir meydanında Amerikan ve Rus temsilcilikleri ile yan yana bayrağımızı dalgalandırıyoruz.

 

Hollanda ve yerel Türk medyası ile ilişkiniz hangi düzeyde? Hollanda ile ilişkileri düzeltmek için medyadan nasıl yararlanmak istiyorsunuz?


Engin Arıkan: Şu ana kadar Anadolu Ajansı’yla ve burada yerleşik bazı basın mensuplarıyla görüşmelerim oldu. Önümüzdeki süreçte basın ile ilişkimize daha ağırlık vereceğiz.

 

Vatandaşlarımızın üniversiteleşme oranı oldukça düşük olduğu söyleniyor.

 

Hollanda’da ve bölgenizde yaşayan Türklerin ağırlıklı olarak yaşadığı ve dile getirdikleri sorunlar nelerdir? Bunların çözümü yönünde Başkonsolosluğunuzun katkısı neler olacaktır? 


Engin Arıkan: Vatandaşlarımızın dile getirdiği en büyük problem “eğitim sorunudur”. Vatandaşlarımızın üniversiteleşme oranı oldukça düşük olduğu söyleniyor. Hollandalı makamlarla görüşerek bu konularda birlikte neler yapabiliriz, bunu araştıracağız. Bu konuyu kendi makamlarımız ve başta Büyükelçiliğimiz olmak üzere buradaki diğer temsilciliklerimizle de ele alarak, Hollandalı kurumlar ve yerel makamlar ile neler yapabileceğimiz konusunda zihin egzersizinde bulunmaya çalışacağız.

 

Hollanda’da Türkleri hangi alanlarda başarılı ve başarısız buluyorsunuz?


Engin Arıkan:  Türk toplumu Hollanda toplumuna oldukça iyi entegre olmuştur. İşçi olarak gelen birinci nesilden sonra yeni nesiller arasında doktorlarımız, avukatlarımız, mühendislerimiz ve işadamlarımızın sayısı oldukça artmıştır. Hollanda kurumlarında çok sayıda Türk asıllı vatandaşımız çalışmaktadır. Bu alanda başarılıyız. Ama görünürlük konusunda yapılması gereken hususlar vardır. Daha fazla sayıda vatandaşımızı güzel yerlerde görmek istiyoruz.

 

Son olarak Hollanda’da ve görev bölgenizde yaşayan vatandaşlarımıza ve Hollanda’yı ziyaret etmek isteyen Türkiye’deki vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?


Engin Arıkan:  Hollanda’da ve görev bölgemizde yaşayan vatandaşlarımıza Amsterdam Başkonsolosluğunun her türlü hizmeti verdiğimizi hatırlatmak isterim. Alışkanlık üzere Deventer ve Rotterdam Başkonsolosluklarına giden vatandaşlarımızın Amsterdam’daki Başkonsolosluğumuzu ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Vatandaşlarımız başarılarıyla Hollanda toplumunda daha görünür hale gelmeli. Biz de bu konuda elimizden geleni yapmaya kararlıyız.

 

Türkiye’den Hollanda ve Amsterdam’ı ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımıza da Dışişleri Bakanlığımızın websayfasını ziyaret etmelerini ve Amsterdam’ın kendine has bazı özellikleri bakımından dikkatli ve özenli olmalarını tavsiye ederim.

 

Sayın Arıkan bu güzel sohbet ve verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Görevinizde başarılar diliyorum.


Engin Arıkan: Asıl ben çok teşekkür ederim.  Başkonsolosluğumuz sizlerin ve vatandaşlarımızın hizmetindedir.