En büyük sıkıntı iş pazarında yaşanıyor


  • Kayıt: 20.05.2014 07:33:00 Güncelleme: 20.05.2014 08:34:00

22 Mayıs 2014 Avrupa Parlamentosu Seçimlerinde Sosyal Demokratlardan (PvdA) 7. sıradan milletvekili adayı olan Adnan Tekin, dergimizi ziyaret etti ve parlamentoya girmesi halinde hangi konular üzerinde duracağını Platform'a anlattı:

 

En büyük sıkıntı iş pazarında yaşanıyor

 

Parti proğramımıza baktığınız zaman, iki ana hedefimizin olduğunu görürsünüz. Bunlar; Finansal sektörü bir düzene oturtmak ve daha sosyal bir Avrupa oluşmasına katkıda bulunmak.
Avrupa, insanlardan çok uzaklaştı. Toplum genelinde bir güvensizlik ortamı hakim oldu ve şu soruyu sormaya başladılar; '' Avrupa bizim için ne yapıyor?'' İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, sanayileşmeyi sağlayan Avrupa, refahı yakaladı ama Avrupa'ya gelen ilk nesil haricinde, ikinci ve üçüncü nesile maalesef bu refah yansımadı.
Avrupa'ya özellikle Hollanda'ya baktığımızda en büyük sıkıntının iş pazarında yaşandığını görürüz. Mesela Almanya'da bu yıla kadar asgari ücret uygulaması dahi yoktu. İşyerleri çok düşük ücrete işçi çalıştırabiliyorlardı.  Hollanda'ya dönelim, iş pazarı düşük ücretle çalışan Doğu Avrupa ülkelerinden gelen insanlarla doldu. Bunu fırsat olarak gören firma yöneticileri, yıllardır orada çalışmış işçilerin kontratını fes edip, bu ülkelerden gelen iş gücüne yöneldiler. Ayrıca bu insanlara sıfır saat uygulamalı kontratlar veriliyor.
Tam bu noktada diyoruz ki; ''İş pazarı herkese eşit şans tanısın.'' Polanyalıların hiçbir kurala bağlı kalmadan çalıştırılmalarının yanlış olduğunu yıllardır söylüyoruz. Genel olarak bakarsanız iki grup da haksızlığa uğruyor. Çok düşük fiyata çalıştırılan bu insanlar ve onların gelmesiyle işten çıkarılan çalışanlar bu sistemin kurbanı oluyorlar.
Finansal sektördeki çarpıklığa gelirsek, bildiğiniz gibi son altı yıldır Hollanda toplumu krizle mücadele ediyor. Bunun en büyük nedeni de bankaların para musluğunu kesmeleri. Almanya'da, Belçika'da, İtalya'da krizin bu denli etkili olmamasının sebebi, bankaların devletin elinde olmamasıdır. Hollanda'da üç tane banka devletin elinde. Bankarın faiz oranı düşük ama esnafa, işverene ve ev almak isteyenlere kredi vermiyorlar, veriyorlarsa da zor şartlar altında veriyorlar. Yani ekonomiye katkıları çok az.

 

 

Yabancı gençlerin Hollanda toplumu içerisinde sosyal iletişim ağı yok!

 

Hollanda'da yaşayan yabancılar yıllardır ''Pastadan pay istiyoruz!'' dediler. Ama bizim yapmamız gereken şey, pay istemek yerine, payın arttırılmasını sağlamak olmalıydı.
Gençlerimiz artık büyük oranda eğitim  alıyorlar ama staj yeri ya da iş bulmakta zorluk yaşadıkları da bir gerçek. Bunun en önemli nedeni, gençlerimizin toplum içerisinde sosyal iletişim ağının olmamasıdır. Bundan dolayı da bir süre iş aradıktan sonra çoğu pes ediyor.
Diğer bir nokta; Bölgemizde bulunan  liman, havaalanı gibi yüksek kapasiteli yerlere gençlerimizin girebilmesi için ''temiz raporu'' almaları gerekiyor. Buraya kadar herşey normal. Biri suç işlemişse siyasetçi olarak onu desteklememiz mümkün olamaz ama iş arayan genç, akrabasının işlediği suçtan dolayı sorumlu tutulup, temiz raporu alamıyor. Asıl sıkıntıyı burada görüyoruz. Bunun kapsamına çok basit suç işleyen gençler de dahil edilebilir. Bu sorunu belirten bir yasa önerisi sundum.
PVV Başkanı Wilders, Avrupa'daki sağ partilerle işbirliği içine girip, Avrupa Parlamentosunda üstünlük sağlayıp, benim gibi ajendasında ''ayrımcılıkla mücadele'' yazan milletvekillerinin işini zorlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu konuda çok duyarlı davranmamız gerekiyor.

 

 

Emine Bozkurt'tan, Adnan Tekin'e destek

 

Adnan Bey'le birlikte dergimizi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emine Bozkurt, Adnan Tekin'i desteklediğini, parlamento için iyi ve önemli bir aday olduğunu söyledi. 7. sıradan aday gösterilmesi nedeniyle parlamentoya girebilmesi için tercihli oya ihtiyaç olduğunun da altını çizen Bozkurt, Türk toplumunu Adnan Tekin'e destek olmaya çağırdı.


Savaş Büyük Tipi