Yarın sandık başına


  • Kayıt: 21.05.2014 10:08:00 Güncelleme: 21.05.2014 10:52:00

Hollanda'da 13 milyon seçmen, yarın dört yıl boyunca görevde kalacak belediye meclislerini belirlemek ve Avrupa Parlamentosu üyelerin seçmek için sandık başına gidiyor. Hollanda'ya ayrılan 26 sandalye için Türk kökenli 6 siyasetçi de aday. Adayların seçilebilmeleri için en az 20 bin tercihli oya ihtiyaçları var.

 

İşçi Partisi'nden (PvdA) Adnan Tekin, Yeşil Sol'da (GL) Güliz Tomruk-Kişi, Hıristiyan Demokratlar'dan (CDA) Turan Kaya Koçak ve Alaattin Erdal, Demokratlar 66'dan (D66) Ali Osman Biçen Ap'ye girebilmek için yarışıyor.

 

Demokratlar 66'nın 17. sıradan aday gösterdiği Ali Osman Biçen, partinin son yerel seçimlerde ciddi çıkış yaptığını belirterek, "Siyasetin etkisini artıran bir partiyiz. Bu bakımdan D66 olarak parti programımızda, daha çok demokrasi, daha çok kaliteli eğitim diyoruz. 3 dönem yerel belediye tecrübem var, bundan sonra bu tecrübemi AP’de devam ettirmek istiyorum. D66 olarak, Türkiye AB’nin bir parçasıdır ve bazı eksikliklerini yerine getirmesi lazım diyoruz." dedi.

 

CDA'nın 6. sıradan aday gösterdiği Kaya Turan Koçak ise Hollanda Türk toplumunun yaklaşık 240 bin oya sahip olduğunu hatırlattı ve "Toplum olarak öncelikle sandığa gitmeliyiz. Sadece sandığa gitmekle kalmayıp, stratejik oy kullanmalıyız. Hollanda’dan da AP’ye en az 3 adayımızı gönderebilmeliyiz. Buna imkanımız var, yeter ki sandığa gidip, oyumuzu kullanalım." ifadelerini kullandı.

 

 

Aynı partinin 18. sıradan aday gösterdiği Alaattin Erdal ise "Avrupa’da 20 milyon Müslüman, 5 milyon Türk var. Bizler burada kalıcıyız ve buna göre adım atmalı ve geleceğimizi de buna göre şekillendirmemiz gerekiyor." diyerek Türkleri sandığa gitmeye çağırdı.

 

GL'nin 11. sıradan aday gösterdiği Güliz Tomruk-Kişi, Türk gençlerine özellikle iş piyasasında uygulanan ayrımcılığa karşı Ap'de mücadele etmek istediğini söyledi. Tomruk-Kişi, "Hollanda’da yaşayan Türk toplumu olarak, önceliğimiz Türkiye değil, burada yaşayan Türk toplumumuzun sorunları olmalıdır. Türkiye bir şekilde başının çaresine bakar ancak bizler burada sorunlarımıza kendimiz çözüm bulmalıyız. Bu bakımdan diyorum ki, 22 Mayıs günü mutlak suretle sandığa gidip, oyumuzu kullanmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

PvdA'nın 7.sıra adayı Adnan Tekin de iş piyasasındaki ayrımcılığı önlemek, gençlerimize Avrupa arenasında daha fazla staj ve iş olanakları sunulması adına Ap seçimlerinde aday olduğunu ifade etti. Tekin, "Bir oy ile aslında çok şeyler değişebilir. Bir kişi kendisi ile birlikte vekalet yolu ile 3 oy hakkına sahip." hatırlatmasında bulundu.