Hollanda İslam Federasyonu Başkanı Mehmet Erdoğan: Siyasal katılımın sağlanmasını teşvik ediyoruz. Ama hiçbir partiyi adres göstermiyoruz


  • Kayıt: 06.05.2019 14:22:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:49

Hollanda İslam Federasyonu Başkanı Mehmet Erdoğan:

Siyasal katılımın sağlanmasını teşvik ediyoruz. Ama hiçbir partiyi adres göstermiyoruz

 

Bu sayıda, Hollanda İslam Federasyonu (NIF)’den ve onun faaliyetlerinden bahsedeceğiz, onu daha yakından tanımaya çalışacağız. Hollanda’da bulunan iki bölgeden biri olan ve merkezi


Rotterdam’da bulunan Güney Hollanda Bölgesinin başkanlığını yürüten Mehmet Erdoğan’la bir söyleşi yaptık.

 


 

  Mehmet Erdoğan Kimdir? 


İsmim Mehmet Erdoğan. 1967 Malatya doğumluyum. 1985’de Hollanda’ya geldim. Geldikten sonra burada tahsil hayatına devam ettik. 


Bir sene sonra, 1986 yılının sonunda da Millî Görüş Teşkilatımıza bağlı olan İskender Paşa Camii Gençlik Teşkilatıyla tanışmış olduk ve   kardeşlerimiz bizlere Gençlik Teşkilatında görev verdiler. O günden beri teşkilatımızın her merhalesinde hizmet etmeye çalıştık. 

 

4 çocuk babasıyım. 2 torunum var. Ocak 2012 yılından beri de Hollanda İslam Federasyonu başkanlık görevini yürütüyorum. 

 

 

Hollanda İslam Federasyonu’nun Hollanda’daki tarihçesi ve kuruluş amacı hakkında bilgi verebilir misiniz?


1960’lı yıllarda insanlarımız, Türkiye’den göçmen olarak Avrupa ülkelerine gelmeye başlamışlar. 50 yıl önce Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz, rahmetli Erbakan Hocamızın tavsiyesi doğrultusunda, “Avrupa’daki insanımız burada asimile olmasınlar, kendi dinî, sosyal, kültürel faaliyetlerini yapsınlar” diye Millî Görüş Teşkilatımızı, Hannover ve Berlin’de kurmuşlar ve oradan başlayan bu güzel, şerefli hareket bütün Avrupa’ya yayılmış. Hollanda’da ise Millî Görüş Teşkilatlarının çalışmaları, 1978 yılında İskender Paşa Camii’nin ilk bulunduğu adres olan Rotterdam-Coolsestraat’da başladı. İskender Paşa Camii’nin bünyesinde yürütülen çalışmalar da bütün Hollanda’ya Milli Görüş Teşkilatları olarak yayılmıştır. Hollanda İslam Federasyonu olarak 1981 yılında resmî kuruluşumuzu gerçekleştirdik. O günden bugüne de federasyona bağlı camilerimizi organize, ve koordine ediyoruz.

 

Teşkilata bağlı kaç caminiz bulunmaktadır?


Federasyonumuza bağlı 18 tane camimiz var. Bunun yanında 3 tane müteşebbis, 6 tane de temsilciliğimiz var. Müteşebbislerimizin  de en kısa zamanda cami olarak çalışmalarına devam edeceğini umuyorum, bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Millî Görüş Teşkilatları cami merkezli kurulan bir teşkilattır. Cami içerisinde, Gençlik Teşkilatı, Kadınlar Teşkilatı, Kadınlar Gençlik Teşkilatı ve Üniversiteler Teşkilatı olarak toplamda, 76 teşkilat olarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

 

Üye ve camilerinizi ziyaret eden cemaat sayınız ne kadardır?


Güney  Hollanda Bölgemizde bulunan 18 camimizde yaklaşık 6.500 tane cami üyemiz var. Cuma ve bayram cemaati olarak da teşkilatlarımıza gelen ve yapılan hizmetlerden istifade eden insan sayısı ise yaklaşık 20 bindir.

 

 

Çocuklarımızın asimile olmadan, topluma uyum ve katkı sağlayacak donanıma sahip olmasını arzu ediyoruz

 

Bölge ve cemiyetler olarak yapılan faaliyetler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

 

Bizim icracı olan birimlerimiz var. Eğitim birimizin uhdesinde bütün şubelerimizde yaklaşık 3.500 tane öğrencimiz hafta sonu ve hafta arası temel eğitim dersleri almakta. Anasınıfı programı çerçevesinde 7 yaş altı çocuklara, 14 yaş üstü gençlere İslami ilimler ve yetişkinlere de özel eğitim kursları ve derslerimiz verilmektedir.


Şubelerimizde koordineli bir şekilde aile içi eğitim seminerleri organize etmekteyiz. Çocuklarımızın kendi kültürünü öğrenerek, İslami kimlikli olarak yetişmesi ve yaşadığı toplum içerisinde de bir değer olarak varlık göstermesi için çalışmalar yapmaktayız.


Kısacası, eğitim merhalesindeki çocuklarımıza değişik alanlarda eğitim veriyoruz. 3 yaşında ana sınıfı ile başlayan süreç, 25 yaşına kadar geliyor. Ardından o genç, cemiyetimiz içerisinde aldığı eğitimi, tecrübe ve bilgiyi kendinden sonra gelen nesil ile paylaşıyor.

 

Hollanda kurumları ile ilişkileriniz ne düzeyde?


Federasyon olarak zaman zaman Kurumsal İletişim Başkanlığımız aracılığı ile Hollanda hükûmeti içerisinde ilgili bakanlarla istişare görüşmelerimiz devam ediyor.


Hollanda İslam Federasyonu’nun doğrudan devletle irtibatı yok.  Ancak İslami kurumların bağlı bulunduğu CMO aracılığıyla da ilişkiler devam etmektedir, Gerektiğinde ilgili bakanlara, teşkilatımızın çalışmaları misyonu ve vizyonu anlatılmaktadır.

 

Diğer STK’larla nasıl bir ilişki içindesiniz?

 

Diğer sivil toplum kuruluşları ile de zaman zaman bir araya geliyoruz. Türk ve Müslüman toplumun ortak meseleleri söz konusu olduğunda, gerek Diyanet Teşkilatı gerek Süleymanlı teşkilatı ile ve gerekse diğer kuruluşlarla zaman zaman bir araya geliyoruz. Onlarla hem eylem hem söylem birlikteliğimizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Ama takdir edilir ki bizler STK’lar olarak müstakil hizmet eden kuruluşlarız. Dolayısıyla çalışmalarımızda şu anda bir işbirliği söz konusu değil. Herkes kendi çalışmalarını müstakil olarak yürütmektedirler.

 

Islam Color adlı  yan  kuruluşunuz hizmet vermektedir, biraz ondan bahseder misiniz?


Islam Color birimimiz 2011 yılında bölgemizin uhdesinde Gençlik Teşkilatımıza bağlı bir şekilde kuruldu. Geçen sene itibariyle de biz Islam Color’u NIF’in bir birimi olarak müstakil hâle getirdik. Şu anda Islam Color biriminde Dr. Bahri Bulut kardeşimiz başkanlık yapmaktadır.


Güney Hollanda Bölgemizde, neredeyse bütün şubelerimizde Hollandaca sohbetlerin, bilgilendirmelerin verildiğini burada ifade etmem lazım.


Islam Color, Türklerin dışındaki diğer Müslümanlara Hollandaca ve yerel dilde İslamiyet’i tanıtmak amacıyla kuruldu ve bugüne kadar da maksadına uygun, verimli çalışmalarla adını ülke geneline duyurdu.

 

 

 Siyasi şuur, bir partiye bağlı olmak değildir. “Siyasi şuur, hür bir şekilde kendi vicdanına danışarak gidip seçimlerde oy kullanmak” demektir.

 

Bir dinî hizmet anlayışı ile yola çıkan teşkilatın siyasetle ilişkisi ne orandadır?


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aldığı bir karar gereği Türkiye’deki partiler Avrupa’da da teşkilatlandı, örgütlendiler. Dolayısıyla Türkiye’de seçimler olunca buralarda da kampanyalar ve propaganda çalışmaları yapılmaktadır. Ama dinî bir teşkilat olmamız hasebiyle siyasetin dışında kalmamız ve bütün partilere eşit mesafede olmamız gerektiğini her seferinde söylüyoruz. Ancak bütün teşkilatımızın bir yerlere entegre edilmesini, yamanmasını biz uygun görmüyoruz. Bunu esefle karşılıyoruz ve yadırgıyoruz. Avrupa Millî Görüş Teşkilatları, Avrupa’da kurulmuş dinî bir teşkilattır. Türkiye, Hollanda ve Avrupa’da hiçbir parti ile bir bağlantısı yoktur. Ancak biz Millî Görüş davasına gönül vermiş insanlar ve teşkilat olarak, bizim siyasi şuurumuzun olması gerektiğine inanıyoruz. Siyasi şuur, bir partiye bağlı olmak değildir. “Siyasi şuur, hür bir şekilde kendi vicdanına danışarak gidip seçimlerde oy kullanmak” demektir. Biz zaten yaşadığımız bu ülkede, özellikle seçim günlerinde bütün insanlarımızın mutlaka siyasal katılımı sağlamasını teşvik ediyoruz. Ama hiçbir partiyi adres göstermiyoruz, göstermemiz de mümkün değildir.

 

 

Söyleşi - Fotoğraflar: Adnan Şahin