Hollanda’da Müslümanların İmaj Sorunu


  • Kayıt: 11.11.2014 23:06:00 Güncelleme: 12.11.2014 22:21:00

TNS NIPO tarafından yapılan ve kendi değimiyle "temsili araştırma" olarak lanse edilen bir araştırmada, Hollanda toplumu içinde Müslümanlara nasıl bakıldığı araştırıldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan anket sonuçlarına göre Hollandalılar ülkede yaşayan Müslümanlar hakkında daha olumsuz düşünmeye başlamadı ancak aradaki farklar açılma eğilimi gösteriyor.

 

Yaklaşık bin kişi ile yapılan bu ankete yüzde 39’luk bir kesim Hollanda’daki Müslümanlara karşı negatif düşünce içinde olduğunu belirtti. 2010 yılında yapılan bir ankette bu oran yüzde 31 dolayında çıkmıştı. Ancak Müslümanlara karşı pozitif olanların oranı da yüzde 15’den yüzde 22’ye çıktı. Bu konuda tarafsız olmayı tercih edenler ise yüzde 52’den yüzde 37’ye geriledi.

 

İslam konusunda olumsuz düşünenler ise 2010 yılında yüzde 33 iken son ankette yüzde 49’a kadar yükseldiği gözlemlendi. İslam’a karşı daha olumlu düşünenlerin oranı yüzde 14’den yüzde 11’e gerilerken, bu konuda tarafsız kalmayı tercih

 

edenlerin oranı ise yüzde 51’den yüzde 37’ye geriledi. Dört yıl önce Müslümanlar ve İslam arasında bir ayrım yapmayan kişilerin bu yıl bu ayrımı yapmaya başladığı dikkat çekmekte.

 

İfade özgürlüğü ve güvenliğe karşı gizlilik ile ilgili gelen sorulara verilen cevaplarda bu konuda vatandaşların bölündüğünü gösteriyor. Ayrımcılık içerikli ifade özgürlüğünün olmaması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 51 oldu. Ancak beşte birlik bir grup bu düşüncede değil. Yüzde 24 ise bu konuda tarafsız kalmayı tercih ediyor.

 

Araştırma sonuclarında da görüldüğü gibi Hollanda’da Müslümanların imaj problemi yaşadığı bir gerçek.İşte biz bunu sorgulamaya çalıştık. Konuğumuzdan biri ile kısa röportaj yaparken diğer ikisinden tek sorumuza cevap alacağız.

 

Yazımızın başlığındanda anlaşıldığı gibi bu ayki sorumuz ; Müslümanların İmaj sorunu yaşadığını düşünüyormusunuz?

 

Konuklarımız:

 

Gazeteci İlhan Karçay

 

Avrupa İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Bahçekapılı

 

HOGİAF Başkan Yardımcısı Vecih Er

 

 

 

 

Hollanda’da Müslümanların imaj sorunu yaşadığını düşünüyor musunuz?

 

Hollanda'daki müslümanlar sadece imaj sorunu değil, pek çok sorun ile karşı karşıyalar.

 

- Hollanda’da İslam ve Müslüman imajının olumsuz anlamda etkilenmesinde Hollaanda’daki göçmen Müslümanların etkisi olmuş mudur?

 

Tabii ki olmuştur. 'Aramızda çürük elmalar

 

var ' diyerek, kendilerini imaj bozgunculuğu içinde görmek istemeyenlerin sayısı da çok.

 

- İslam imajının olumlu anlamda gelişme sağlaması için biz göçmen Müslümanlar neler yapabiliriz?

 

Göçmen Müslümanlar, Müslümanlığı Kur'an'daki gerçeklere göre yaşamalılar. Ayrıca, Hollanda'daki Müslümanlar, Yahudiler'in kurduğu CIDI gibi bir örgütlenmeye ihtiyacı vardır. Hollanda'daki Yahudi kuruluşu CIDI, İsrail ve Yahudilere karşı suçlamalar sırasında hemen ortaya çıkıyor ve medya kanalıyla mücadele ediyor. Müslümanlar da böyle bir kuruluş (Enstitü) meydana getirmelidir.

 

- Dünya’nın değişik ülkelerinde özellikle İslam dünyasında gelişen çatışmalar bizleri ne derece etkiliyor?

 

- İslam adına mücadele ettiklerini ileri sürenler, İslam'dan bihaber olarak barbarlık

 

yapıyorlar. Bu da Hollanda'daki Müslümanlar'ı yaralayıcı bir şekilde etkiliyor.

 

- Avrupa’nın göbeğinde Bosna’da Müslümanlar toplu olarak katledilirken ve daha sonra toplu mezarlar çıkarken sessiz kalan batı dünyası İŞİD’e karşı çok duyarlılık gösterdiği gözlenmekte.Sizce bu inandırıcı mıdır?

 


Müslümanlar, Batı dünyasını suçlayarak bir sonuca ulaşamazlar. Vahşetin nereden ve kimler tarafından yapıldığına bakmaksızın lanetlemek şarttır. Batı dünyası, kendi kuyruklarına basılmış olmadığı için, cılız da olsa bir tepki koyuyor ve yardım ediyor.

 

İŞİD'in yaptığı vahşeti, diğer yerlerde Müslümanlar'a karşı yapılanlarla kıyaslama yerine, 'Biz bu İŞİD ismini kabul etmiyoruz' diye isyan etmek gerekir. Zira kendisine IRAK ŞAM İSLAM DEVLETİ (Şimdi sadece İslam Devleti ID) diye ad koyan birilerinin kafa kesmelerinin İslamla ilgisi olamaz.

 

- Batı gerçekten bütün teröre mi karşı yoksa sadece kendine zarar veren terörü mü men etmek istiyor?

 


Batı emperyalisttir. Dünyanın dört bir yanında menfaat arar. Terörün çeşitli şekilleri vardır. Terör, kafa keserek yapılırsa, buna her kes isyan eder.

 

Hollanda’da bir milyon Müslüman olduğu belirtiliyor.. Bu kadar Müslüman’ın olduğu bir ülkede Wilders gibi biri çıkıyor İslam’a ve Kur’an’a olmadık hakaretler ediyor. Bu yaptığı kin ve nefret söyleminin karşılığı olarak neden hukuk hiçbirşey yapmaz?

 

Wilders denen, düşünce itibarıyla tam bir hilkat garibesi, Müslümanları suçluyor ama, bu suçlamalara karşı sadece Müslümanlar tarafından değil, Hollandalılar tarafından da protesto ediliyor. Wilders'in son olarak parlamentoda yaptığı rezalet, diğer ploşitikacılar tarafından şiddetle eleştirilmiştir. Şahsen ben, 'Hollanda'da demokrat yok' iddiasında bulunmuştum. Ama benim bu iddiam da abartılıdır. Başkalarını kınayacağımıza kendi yaptıklarımıza bakarak değerlendirme yapmalıyız.

 

 

 

Prof Dr Nedim Bahcekapılı :

 

(Avrupa İslam Üniversitesi Rektörü)

 

Ben genel manada Batı'nın bir samimiyet sorunu olduğuna inanıyorum

 

 

 

Sadece Hollanda'da değil, genel manada müslümanların bir imaj sorunu olduğunu düşünüyorum. Hz. Peygamber'i takip eden ilk beş asırda, ilim ve irfanın İslam uygarlığından daha büyük bir temsilcisi olmadı. İslam dininin iyi anlaşılıp özümsendiği bu dönemde İslam'ın hükümran olduğu ülkelerden daha emin, daha barış ve esenlik içinde başka bir ülke yoktu yeryüzünde. Ama ne zaman ki İslam müslümanlar için bilinçle izlenen bir hayat programı olmaktan çıktı, taklit edilen bir alışkanlık yumağı haline geldi, o zaman uygarlıklarının temelinde yatan yaratıcı dinamizm yok olup gitti. Yerini uyuşukluğa, kısırlığa ve kültürel yozlaşmaya bıraktı. Çünkü müslümanlar İslamı değil, İslam müslümanları yüceltiyordu.

 

Hollanda'daki müslümanları da bundan ayrı düşünemeyiz.

 

Ancak ben gelecekten ümitliyim. Bazı kesimler görmek istemese de, ben bu yozlaşmayı ortadan kaldırıp, yeniden geçmişiyle köprüler kuracak bir neslin ayak seslerini duyar gibiyim.

 

Bu manada müslümanların bilinçli davranmaları gerekir. Elbette İslam dininin doğru anlaşılması önemlidir. STK’lar halkın özellikle de gençlerin bilinçlendirilmesi konusunda eğitime önem ve destek vermelidirler. Çocuklarımızın yanlış mihraklar tarafından istismar edilmesinin önüne böyle geçebiliriz. Bütün Avrupa'da yüksek-akademik düzeyde dini eğitime ciddi manada ihtiyacımız var. Bu sağlanmadığı takdirde alınan kararlar fazla etkili olmayacaktır.

 

Ben genel manada Batı'nın bir samimiyet sorunu olduğuna inanıyorum. Bu noktada değişik mihrakların değişik hesapları olabilir. Biz kendi evimizin önünü temizlemeye çalışmalıyız.

 

Vecih Er :

 

(Hogiaf Başkan Yardımcısı)

 

Müslümanların Hollanda’daki imaj problemi hepimizin sorunudur

 

 

 

Sorunuzun cevabına geçmeden önce imajın tarifine bakmak istiyorum.

 

İmaj" Bir kişi ve kurumun zihinlerde bırakmış olduğu anlayış ve izlenimdir". Kişilerin şahısları ile ilgili algı ile (öz imaj) başkalarının dışarıdan sizi nasıl algıladığı (algılanan imaj) arasinda fark var ise imaj problemi yaşanıyor demektir.

 

Bu minvalde sorunuzua cevap verecek olursam evet Hollanda’da yaşayan müslümanların imaj sorunu vardır. Bizim yüce dinimizde müslüman tarif edilirken elinden ve dilinden herkesin emin olduğu kişi olarak yapılmakta. Malesef bugün müslumanların çoğunun söyledikleri ile yaşadıkları arasında fark olunca ister istemez sıkıntılar ortaya çıkmakta. Yani söylem ve eylem birliği bulunmamakta. Bizler dinimize ait meseleleri işin uzmanı din adamlarından ve kitaplardan öğreniyoruz. Din adamaları ve kanaat önderlerinin söylem ve eylem birliğinde olmaları çok ömen arzetmekte.

 

Özellikle kurumsal manada isminde islam ibaresi bulunan kurumlar kılı kırk yararcasına eylemlerine dikkat etmelidirler. Şahısların yapacağı hatalar kurumlara maledilecektir. Yine din adamlarımız "din adamlığı" vazifesinde çok dikkatli olmalı" din bilgini" olmamalıdırlar. Ancak eğitim evde başlar ve çocuk gözden terbiye edilmeye başlar. Çocuk evde ebeveyninden ne görüyorsa onu doğru algılar ve onu bilinç altına işler. Bununda ileride düzeltilmesi uzun zaman almakta. O yüzden temel mesele ileride müslümanların imaj sorunu yaşamamaları adına çocuklara dini ve içtimai hayat adına her zaman güzel örnek olmak zorundayız.

 

Müslümanların Hollandadaki imaj problemi hepimizin sorunudur ve çözümüde yine burada yaşayan müslümanların elindedir. Yaşantımıza dikkat edersek ve islamla alakalı provakatif olaylarada kurumlar duruşlarını net sergileyen açıklamalar yaparak bu sorunun üstesinden gelir kanaaatindeyim.

 

Hepimiz insanız ve hata yapabiliriz. Bu gerçek asla unutulmamalı hata yapanın elinden tutmasını bilirsek Hollandada yaşayan en saygın topluluk haline geliriz.

 

 

 

 

 

Tarık Okan