Sigaradaki alkol


  • Kayıt: 23.01.2019 00:51:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:09

Sigaradaki alkol


Sigara ne kadar tehlikeli ?


Küçük büyük artık herkesin bildiği klasik bir gerçek var: sigara sağlığa zararlıdır, kansere ve daha başka ölümcül hastalıklara yol açar. Bunu artık bilmeyen yok. Peki günümüzde içilen sigaraların, bundan 40 yıl önce anne ve babalarımızın içtiği sigaralarla aynı olmadığını, günümüzdeki sigaraların 40 yıl öncekilere göre çok daha zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Buna rağmen vazgeçilemeyen bir alışkanlıktır sigara. Son yapılan araştırmalar ortaya çok korkunç bulgular koyuyor. Sigarayı zararlı yapan asıl unsur tütün değil, 1980'li yıllardan itibaren sigaranın içine katılmaya başlanan katkı maddeleridir. Bundan 40 yıl önce içilen sigaraların içeriği bu yüzden günümüzdekilerle farklılık göstermekte ve daha az sağlık sorunlarına neden olmaktaydı.

 

Dr. Michael Rabinoff ve Dr. Nicholas Caskey'in, "Pharmacological and Chemical Effects of Cigarette Additives" isimli araştırmaları sigara içindeki katkı maddelerinin korkunç yüzünü ortaya seriyor. Araştırmaya göre 10 yıl içinde 1 milyar kişi sigaradan ölecek. Bu ölümlerin başlıca sebebi sigara içindeki katkı maddeleri. Araştırma sonuçlarına göre bu katkı maddelerinin henüz bir kısmı bilinmiyor, bilinenler arasında ilaç endüstrisinde kullanılanlar da var.


Anadolu ajansının haberine göre araştırma sonuçları, sigaraya değişik ilaçlar eklendiğini ve bu ilaçların  daha çok bağımlılık yapmak ve içenlerin sigarayı bırakmasını engellemek amacıyla sigaraya katıldığını ortaya koyuyor. Sigara içinde bulunan Benzil Salisilat'ın ağrı kesici ateş düşürücü, Akonitik Asit'in kas ağrısı ve romatizma tedavisinde, Okaliptol'ün mikrop öldürücü ve öksürük önleyici olarak kullanıldığı, üreticilerin bu maddeleri sigaraya katarak, sigaranın ölümcül etkilerini gizlemeye çalıştıkları bildirildi.


Ayrıca sigaraya katılan Asetaldehid maddesi nikotinin bağımlılık miktarını artırıyor. Sigaraya katılan başka bir madde olan Amonyak ise ateşle birleştiğinde nikotinin etkisini dört katına çıkarıyor. Daha fazla zehirliyor ve daha öldürücü oluyor.


Sigaraya katılan yaklaşık 600  maddenin daha çok bağımlılık yapma ve sigaradan kaynaklanan sağlık sorunlarını gizleme fonksiyonları olduğu belirtilen araştırmada, mentol ve tatlandırıcılarla desteklenen tütünün boğazı yakmayarak, tüketiciyi daha çok içmeye teşvik ettiği iddia ediliyor.

 

Sigaradaki alkol


Bütün bunların yanısıra tüketicilerin sigara içerek rahatlamasını hedef alan sigara üreticileri, sigaraya beyni uyuşturarak zarar veren propilen glikol maddesi kattıkları da bu araştırma sonuçlarında yer almaktadır. Bir diğer şaşırtıcı gerçek ise sigarada alkol bulunduğudur. Kanyak ve Rom karışımıyla nemlendirilen tütün, içine katılan diğer katkı maddeleriyle birleşince uyuşturucu maddeye dönüşerek bir taraftan  rahatlama hissi verirken diğer taraftan da bağımlılığı kat kat artırıyor.


Ortaya çıkan bulgular bu ürünün ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak asıl korkutucu olan, sigaranın içinde henüz tespit edilemeyen diğer maddeler. Sigara hiçbir devirde masum değildi ancak son 40 yıl içerisinde zararları katlanarak arttı ve korkunç derecelere ulaştı. Belki de bu zararlar katlanarak artmaya devam edecek.


Hasibe Kiraz

 

Genetik/Moleküler Biyolog