ENERJİ İÇEKLERİNİN ZARARLARI


  • Kayıt: 20.02.2019 13:58:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:22

ENERJİ İÇEKLERİNİN ZARARLARI


Teksas üniversitesinin yaptığı yeni bir araştırma, genç yaşlı herkesin, özellikle spor yapanların ve sınav dönemlerinde öğrencilerin sıklıkla kullandıkları enerji içeceklerinin sanıldığından çok daha zararlı olduğunu ortaya koydu.


Bilindiği üzere enerji içecekleri, içeriğinde yüksek miktarda bulunan şeker, kalori ve kafeinden dolayı kısa süreli enerji yükseltici etkiye sahip. Araştırmaya göre 3 kutu (750 ml) enerji içeceği damarları büyük ölçüde daraltmaya yetiyor. Sigara içmeyen 44 öğrenci üzerinde yapılan testlerde öğrencilerde içeceğin alınmasından sonra damarların yarı yarıya daraldığı gözlemlendi.

 

Daha önce yapılan araştırmalar bu içeceklerin sağlığa zararlı olduğunu ortaya koymuştu. Bağırsaklarda sıvı emilimini yavaşlatıp vücutta su kaybına neden olduğu ve sindirim sistemini bozduğu bilinen bir gerçekti. Fazla miktarda kullanımının ise kalp ritim bozuklukları, kalp krizleri, felç ve ani ölümlere yol açtığı da araştırma bulguları arasındaydı.

 

Araştırmacılara göre kandaki şeker seviyesinin yükselmesi damarları daraltan etkiyi sağlıyor. Enerji içeceklerinin içeriğindeki zararlı bileşenler yani şeker, kafein, taurin ve diğer maddelerin karışımı da kandaki şeker seviyesini büyük ölçüde yükseltmektedir. Bir kutu içecekte aşağı yukarı 40 gram şeker ve 80 miligram kafein bulunmakta. Bu da 2 buçuk kutu kolanın içeriğine eşit. İçeriğindeki yüksek miktardaki şeker ve kalori kilo artışına da neden oluyor.


Ayrıca uzmanlar, fazla kafeinin uykuda kronik bozukluklara yol açtığını ve kullanıcının sabahları bu yüzden daha yorgun kalktığını da belirtiyorlar. Yüksek miktardaki taurin ise sinirlilik ve ani şiddetli reaksiyona sebebiyet verirken huzursuzluk, gerginlik ve yoğun kaygı problemleri gibi davranış bozukluklarına da sebebiyet veriyor.


Tüketilmediğinde mutsuzluğa sebep olan enerji içecekleri psikolojik bağımlılık yaratarak günlük hayatı olumsuz etkiliyor.


Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre enerji içeceklerinin düzenli kullanımı tip2 diyabet riskini ortaya çıkarıyor.

 

Enerji içeceklerinin popülerliğinin artmasıyla beraber bu içeceklerin sağlığa zararları konusunda daha iyi ve geniş çaplı araştırmaların yapılmasının önemine değinen doktor John Higgins, ancak o zaman gençlerin bu tür içeceklerin kullanımları konusunda güvenlilik sağlanabileceğini vurguladı.

 

Hasibe Kiraz

Molekuler Biyolog