TEKNOLOJİ BEYNİMİZİ TEMBELLEŞTİRİYOR MU?


  • Kayıt: 05.05.2019 20:03:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:48

TEKNOLOJİ BEYNİMİZİ TEMBELLEŞTİRİYOR MU?


Teknoloji günümüzde birçok şeyi bizim için kolaylaştırmaktadır. Adres ve yol bulmaktan tutun da parketmeye kadar birçok alanda işimize yaramaktadır. Tabiki de bu kadar faydasının yanı sıra etkileri de büyük. Hafızamız üzerindeki etkilerini görmekten gelemeyiz.

 

Nöropiskolog Scherder'in Nu.nl'e verdiği röportaja göre teknoloji beynimizi tembelleştirip hafızamızı zayıflatıyor. Günümüzdeki telefonların 'akıllı' telefonlar olduğunu ama bizi daha da akıllı hale getirmediğini vurgulayan Scherder, aksine hafızamızı daha da zayıflattığını vurguluyor. Daha önce en az 20 telefon numarasını ezbere bildiğimiz halde şuan 'zaten telefonumda kayıtlı, neden ezberleyeyim' diye düşündüğümüz için 2 tanesini bile ezberleme gereği duymadığımızı belirterek teknolojiyle başbaşa olduğumuz anlarda beynimizi devredışı bıraktığımızı savunuyor.


Bazı araçların tamamen teknoloji ile donatıldığından yakınan profesöre göre araçla park etmek el-göz koördinasyonu gerektirdiğini, bunu bizim özel sistem olmadan da yapabileceğimizi, ne kameraya ne de sensöre ihtiyaç olduğunu ve bu uygulamaları çok saçma bulduğunu belirtiyor.

 

Yeni teknolojik gelişmelerin işimizi kolaylaştırması ve bize zaman kazandırması birçok kayıpları da beraberinde getiriyor.


Bizi etkileyen en önelmli faktörlerden birisi de artık elle yazı yazmıyor olmamamız. Bilgisayar, tablet ve telefonlar sayesinden tuşlara dokunarak yazıyoruz mesajlarımızı ve yazılarımızı. Bunun da beynimmiz üzerinde etkisi küçümsenemeyecek derecede. Kalem ile yazı yazdığımız zaman beynimizin çok daha fazla kısmını kullanıyoruz. Harfleri ve rakamları kendimiz oluşturuyor, kendimiz kelimeler arasındaki arayı belirliyor ve kendimiz yazdığımız son kelimenin satıra sığıp sığmayacağını kestirebiliyoruz. Bütün bunlar için daha fazla beyin aktivitesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra elimizle yazdığımız şeyler daha çok hafızamızda kalır. Kalemle yazmak yerine teknolojiyi kullandığımız zaman beyin aktivitesi azalmakta ve yazdıklarımız daha az aklımızda kalmaktadır.

 

Teknolojinin beynimizi ne derecede etkilediği konusunda çok fazla detaylı araştırma yapmak mümkün görünmüyor. Böyle bir araştırma yapabilmek için teknolojiyi birçok alanda kullanan ve hiç kullanmayan olmak üzere iki grubun uzun bir süre incelenmesi gerekmekte. Teknolojiyi kullanmayan nerdeyse hiç kimse yok günümüzde. Bu da malesef bir kıyaslama ve inceleme yapabilmeyi mümkün kılmıyor.

 

Tabiki teknoloji günümüzde olmazsa olmaz. Mağaza mağaza gezmek yerine internetten alışveriş yapabilmemiz hatta market alışverişlerini bile eve kadar getirtebilmemiz bize büyük rahatlık sağlamakta fakat Hollanda halkının dörtte birinin genel olarak teknolojik gelişmeler ve hızı konusunda kaygılı oldukları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yarısının yeni gelişmelerin dünyanın geleceğini nasıl etkileyeceği konusunda korku duyduklarını ortaya koydu.

 

İnternette bilgi aramak artık beyin için rutin hale gelmiş bir olaydır mesela. Beyin aktivitesi olmadan otomatik olarak internette arar ve buluruz. Beynimizi kullandığımız ve kullanmadığımız aktiviteler arasında denge kurabilmek çok önemlidir.


Eskiler "nerede zahmet orada rahmet" diye boşuna söylememişler. Kolaylıklar beraberinde bazı değişiklikleri ve de kayıpları da getirebilmekte. Dengeyi sağlamak çok önemli.


Teknoloji ile iç içe girmiş olan yaşantımızda teknolojiden gerektiği kadar faydalanıp beynimizi de ihmal etmemeye çalışmakta fayada bulunmakta. Mesela işlerden arta kalan zamanlarda kendimize zaman ayırarak bir dil kursuna kaydolabilir, farklı hobiler edinebiliriz. Bir enstrüman çalmayı öğrenmek ya da santranç oynamak ta beynimizi aktif halde tutan uğraşılardandır.


Hasibe Kiraz

Genetik/Moleküler Biyolog