TMS Tedavisi Kötü Anıları Temizlemez


  • Kayıt: 01.12.2019 15:23:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:31

TMS Tedavisi Kötü Anıları Temizlemez

 


 


Son günlerde çıkan “TMS tedavisi kötü anıları siliyor” söylentisi pek çok kişide yanlış bir algıya neden oldu. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Başhekimi Psikiyatr Selin Birgül Baran konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

TMS yani Transkranial Manyetik Uyarım denilen bu yöntemle herhangi bir şekilde kötü anıların silinemeyeceğini hatta tıpta anı silmek diye bir tedavi yöntemi olmadığını altını çizen Selin Birgül Baran bu tarz çok ses getiren bilgilere inanmadan önce araştırma yapılmasının önemini vurguladı.

 

TMS NEDİR?


Transkranial Manyetik Uyarım dediğimiz yöntem bir bobin vasıtasyla beyine manyetik uyarım verilen bir tekniktir. TMS’de temel olarak, helezonik iki manyetik alan oluşur ve bu manyetik alanlar arasında kalan bölgede küçük elektriksel aktiviteler meydana gelir. TMS, ruhsal hastalıklarla ilgili önceden belirlenmiş bölgelere uygulandığında, buralarda elektrofizyolojik değişiklikler meydana getirerek klinik iyileşme sağlar.


Uygulama sırasında manyetik akımı oluşturan bobin (coil) saçlı derinin üzerinden hedef beyin bölgesinin bulunduğu noktaya yerleştirilir. Vücuda herhangi bir girişim olmadan, saçlı derinin üzerinden uygulanır. Psikiyatrik hastalık tanısına göre, hedef bölge ve uygulanacak manyetik akımın şiddeti belirlenir.

 

TMS Hangi Hastalıklarda Kullanılır?


Depresyon ve diğer duygudurum bozukluklarında hasta onamı alınarak etkin şekilde uygulanmaktadır.

 

Günümüzde TMS en sık;


Depresyonda,

Gebelik ve lohusalık dönemi gibi ilaç kullanımının kısıtlı olduğu dönemlerde,

Tedaviye dirençli olgularda psikofarmakolojik tedaviye ek olarak,

Girişimsel tedaviler öncesinde (Elektrokonvulsif tedavi, vagal sinir uyarımı vb.) uygulanmaktadır.

 

TMS ayrıca;


Anksiyete Bozuklukları,

Şizofrenide İşitsel Varsanılar,

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (kompulsif davranışlara yönelik)

Bağımlılık, (Kokain bağımlılığında)

Kulak Çınlaması (tinnitus) gibi alanlarda da uygulanabilmektedir.

 

TMS Tedavisi Ne Kadar Sürer?


TMS’nun uygulama sonrası görülen etkileri uyarının uygulama yerine, frekansına,(frequency) şiddetine, (intensity) sayısına, (number of trains) ve atım paternine göre değişkenlik göstermektedir.


TMS’da tedavi iki ana bileşene ayrılır: Akut Tedavi ve İdame Tedavisi.


Akut tedavi hastalık şiddetine göre 15-30 seans sürmektedir. Günlük olarak planlanır.


İdame tedavisi ise, hastalığın kişideki etkisine göre değişebilmektedir. Bazı hastalarda idame tedavisine ihtiyaç duyulmazken, bazı hastalara haftada bir kez, ayda bir kez gibi idame tedavileri planlanır. Kısacası, idame tedavi, tamamen akut tedavi sonrası hastalığın yinelemesine ve şiddetine bağlıdır.

 

Sonuç olarak, Psikiyatr Selin Birgül Baran TMS’nin yan etkisinin olmaması ve yüz güldürücü klinik sonuçlarıyla klinisyenlerce sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunu ve kesinlikle anı sildirmek gibi bir işlevi olmadığını belirtti.