Hollanda’da Anne ve babasına bakanlar maaşla işe alınacak


  • Kayıt: 08.07.2020 23:20:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:15

Hollanda’da Anne ve babasına bakanlar maaşla işe alınacak

 

Hollanda sağlık sektöründeki çalışan eksikliği, son korona salgını ile ihtiyacın daha da artması bazı sağlık kurumlarının açıklarını kapatmak için, bakıma ihtiyacı olan yaşlıların kendi ailesinden biri tarafından bakım yardımı (mantelzorg) alınıyor ise, o kişiyi resmi olarak işe alarak ücret ödeyecek.

 

Bu uygulama henüz başlamamasına rağmen daha söylem halindeyken bile ülkedeki yaşlıları sevindirdi. 

 

Hollanda’da yaşlıların, çoğu zaman kendi yakınlarından-tanıdıklarından almak istedikleri yardımların şimdi ücretlendirilmesi onları daha mutlu etti ve bu sayede de sektörün eleman açığının kapatılmasına da destek olacağı düşünülüyor.

 

Hasta anne ya da babasına bakanlar, saat ücreti 10 ile 15 euro arasında değişen ve haftada en fazla 25 saat olan bir kapsamda işe alınıyorlar. Sağlık kurumları bu kişilerin emeklilik primini ve sigorta primlerini de ödüyorlar.

 

Yapılan yardımın kalitesi görevliler tarafından denetleniyor ve eğer söz konusu saatler yeterli olmazsa yapılacak bir başvuru ile diğer bazı kurumlardan da destek alınarak haftalık çalışma saatleri uzatılabiliyor.

 

Coronavirus salgını döneminde yaşanan eleman ve koruyucu malzeme sıkıntısına çözüm olan bu uygulamanın yayılması bekleniyor. Ancak her sağlık kuruluşu bu uygulamaya pozitif bakmıyor ve mümkün olan en az saati ödemeye çalışıyorlar.

 

Habernet