Hollanda’da Demansa Yakalanmada Yüzde 13’lük Bir Azalma!..


  • Kayıt: 24.08.2020 17:51:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:27

Hollanda’da Demansa Yakalanmada Yüzde 13’lük Bir Azalma!..

 

Rotterdam Het Erasmus MC’nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre; Hollanda‘da 2010 yılından bu yana, 70 yaş ve üzeri bay ve bayanlarda Demans Hastalığına yakalanma  oranında yüzde 13’lük  oranında azalma görüldü.

 

Demansa yakalanmada yüzde 13 ‘lük bir azalmanın nedenleri ise, yüksel eğitim, sağlıklı ve dengeli beslenme, Tansiyon rahatsızlığının azalması, sosyal ilişkiler ve fiziksel aktivitenin davamı olarak gösterilmekte. Hollanda toplumunun yaşlanması nedeniyle gelecek yıllarda yine Demans hastalarının sayısında artış beklenmekte.

 

Bizim yaşlılarımız ne durumda?


Bizim ilk ve ikinci nesil yaşlılarımızda Demans rahatsızlığının Hollandalı emsallerine göre 3 veya 4 katı daha fazla yakalandıklarını biliyoruz.

 

. Yüksek düzeyde Demans rahatsızlığı neden kaynaklanmakta?


. Gurbette yaşlanma mı?


. Geri dönüş umutlarını kaybeden ve toplumla yeterli derecede sosyal ilişkilerin azalması mı?, Mutluluk ve yaşam sevinçlerinin bilmeden tükenmesi mi? ve en önemlisi 20 yaşındaki bir genç gibi beslenme ve yeterli derecede fiziksel aktivitenin olmaması mı?


Evet, arkadaşlar sıra bize de geliyor. Bugünden itibaren  mutlu, huzurlu, sağlıklı, hareketli ve her yaşın yaşam sevinçleriyle dopdolu bir yaşamı yaşamak gerek. 

 

Lahey / Nejat SUCU