Paracetamol’lerin hepsinde Kanserojen Madde Olmadığı Belirlendi


  • Kayıt: 27.08.2020 19:01:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:27

Paracetamol’lerin hepsinde Kanserojen Madde Olmadığı Belirlendi

 

'Kanserojen madde ile kontamine olmayan popüler parasetamol markaları'

 

 

NRC ve televizyon programı Zembla tarafından Çarşamba günü yapılan bir araştırmaya göre, Hollanda'daki süpermarketlerde, eczanelerde  satılan onbir popüler Parasetamol markası kanserojen madde PCA ile kontamine olmadığı belirledi. NRC ve Zembla , kanserojen bir madde Hollanda pazarına girmiş olabileceğini düşünerek bir araştırma başlattı.


Çinli üretici Anqiu Lu'an Pharmaceutical dan alınan Parasetamol içinde kısaca PCA olan 4-kloroanilin maddesi olduğu söyleniyor. Madde, kansere neden olmanın yanı sıra insan DNA'sını da etkileyebilir.

 

Zembla ve NRC , daha önce Almanya'daki sertifikalı bir laboratuvar tarafından test edilen Anqiu Lu'an Pharmaceutical dan alınan Parasetamol numunelerine sahipti. Üç partinin PCA ile kontamine olduğu tespit edildi.

 

Çin fabrikasının son yıllarda Hollanda'ya da teslimat yaptığı biliniyordu, ancak düzenleyiciler kontamine maddenin Hollanda'da haplarda da işlenip işlenmediğini belirtmediler..

 

Test edilen numunelerin ardından, NRC ve Zembla , Belçika'daki sertifikalı bir laboratuvar tarafından test edilen on bir popüler Parasetamol markasından haplar aldı. Buna Albert Heijn, Kruidvat, Jumbo, Etos ve Trekpleister'den özel etiketler ve Panadol, Livsane ve Sanias'ta satılan parasetamol dahil. Hapların hiçbirinde PCA tespit edilmedi.

 

'Kalıcı ve daha sıkı kontrol gerekli'


Utrecht Üniversitesi'nden emeritus toksikoloji profesörü Martin van den Berg, NRC ve Zembla'nın araştırma sonuçlarını inceledikten sonra hapların 'güvenli' olduğu sonucuna varıyor, ancak tüm markaların yalnızca belirli bir miktarının test edildiğini vurguluyor.

 

Van den Berg, NRC'ye verdiği demeçte, "Bu partilerde PCA olmaması olumlu bir mesajdır, ancak bu Parasetamol deki PCA içeriğini kontrol etmeye devam etmememiz gerektiği anlamına gelmez, çünkü bir dahaki sefere farklı olabilir," dedi.

 

Lahey / Tarık OKAN