Hollanda'da her şey yolunda giderse aşılar 4 Ocak'tan itibaren başlayacak


  • Kayıt: 12.12.2020 10:40:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:48

Hollanda'da her şey yolunda giderse aşılar 4 Ocak'tan itibaren başlayacak


Sağlık bakanı Hugo de Jonge bunu geçen haftalarda şu sözleriyle açıklamıştı: “Bu umut verici bir haber. Bu krizde yeni bir aşama başladı. Aşı artık ulaşılabilir ve bu krizde yeni bir aşamanın arifesindeyiz.”


BioNTech/Pfizer'den beklenen ilk aşı, resmi onaydan önce bile bu ay içerisinde Hollanda'ya teslim edilebilir. Bu, 500.000 kişinin aşılanabileceği bir milyon doz içeriyor. Amsterdam UMC'den (Üniversite tıp merkezi) İmmünoloji profesörü Marjolein van Egmond “Ocak ayının ilk haftasını hedeflemek mantıklı. Bu en uygun senaryo. İnsanların başlangıç bloklarında olması gereken bir lojistik operasyon. Bakan De Jonge bu konuda iyimser, ancak bir senaryo da bulması gerekecek. O da EMA'ya (Avrupa İlaç Ajansı) bağımlı” dedi.


Pfizer ve Moderna, Aşı geliştiricisi Modern ayrıca pazar izni için başvuruda bulundu. Teşkilat, 200.000 kişiyi aşılamaya yetecek kadar 400.000 doz teslim ediyor.


EMA, 29 Aralık'a kadar Pfizer aşısı hakkında netlik sağlayacak. İki hafta sonra da 12 Ocak'ta Moderna hakkında kararı verecek. Ocak ayında 700.000 kişinin aşılanması planlanıyor. Kabine, huzurevi sakinlerinin ve bir kurumda yaşayan zihinsel engelli kişilerin ilk aşılanması gerektiğine karar verdi. DVJ Insights tarafından  Editie NL'e yaptırılan bir ankette, Hollandalıların dörtte birinin aşı olmak istemediğini gösteriyor.


Lahey