Hollanda'da korona aşısında son durum? Hangi aşıyı ne zaman olurum , aşı olmak zorunda mıyım ?

Korona aşısı hakkında sık sorulan 6 soru...


  • Kayıt: 15.01.2021 20:56:11 Güncelleme: 15.01.2021 20:56:34

1. Aşılar ne zaman başlar?

Huzurevlerinde (Verpleeghuizen) çalışan binlerce sağlık çalışanı, işverenleri tarafından yakın zamanda Covid-19'a karşı, aşı olmaya davet edildi. Aşılama 6 Ocak Çarşamba günü Veghel'de başladı, ardından Houten ve Rotterdam'daki enjeksiyon yerleri onu takip etti. Amsterdam, Drenthe ve Haaglanden 11 Ocak'ta ve diğer GGD bölgeleri de 15 Ocak'ta takip edecek. 6 Ocak'ta hastaneler de GGD (YoğunBakim) , acil servis ve korona hemşirelik birimlerindeki personeli aşılamaya başladı.Hollanda
başlangıçta 507.000 doz BioNTech / Pfizer aşısı aldı. 2021'in ilk çeyreğinde 1,7 milyon doz daha takip edecek. Kişi başına iki kere aşı olmak gereklidir.

2. İlk aşılanan kimdir?

Korona aşısı ilk olarak bakım evlerinde ve küçük ölçekli konutlarda çalışan bakıcılar da olacak. Akut bakımda çalışan kişiler de mümkün olan en kısa sürede COVID-19'a karşı aşılanacaktır: Yoğun bakımdaki hemşireler ve doktorlar, acil bakım, korona servisi ve ambulans personeli öncelikli olarak aşılanacaktır.

İlk aşılama turundan sonra, bu uzun süreli bakım gruplarını şunlar izler:

  1. Engelli bakımı çalışanları (178.000) Medewerkers gehandicaptenzorg

  2. İlçe hemşirelik personeli ve Sosyal Destek Yasası(166.000)
  3. Medewerkers wijkverpleging en Wmo

  4. Huzurevi sakinleri ve bir kurumdaki zihinsel engelli insanlar (132.000)
  5. Bewoners verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling

  6. 60-75 yaş (3.000.000)
  7. evde yaşayan insanlar

  8. 75 yaşın üzerinde evde yaşayanlar ve 60-75 yaş arası evde yaşayan hareketsiz kişiler (1.300.000)

Rijksoverheid.nl adresindeki Aşılama Stratejisi akış çizelgesine (pdf, 4 Ocak 2021) bakın Aşı olmaya uygun olan kişiler bunun için bir davetiye alacaklardır.

3. Neden önce sağlık personeli aşılanıyor (yaşlılar değil)?

BioNTech / Pfizer aşısı büyük miktarlarda (975 doz) paketlendiği ve -75 ° C'de saklanması gerektiği için farklı kurumlarda küçük ölçekli dağıtım için daha az uygundur. Bu nedenle, GGD'nin kuracağı yaklaşık 30 merkezi enjeksiyon lokasyonu aracılığıyla ilk aşılama operasyonu şimdi seçildi. Bakım çalışanları, huzurevi sakinlerine göre buraya daha kolay gidebilir.

Aynı zamanda huzurevleri ve kurumlarında yaşayanların zihinsel engelli bireyler için aşılanmasına da bir an önce başlanacak. Bu gruplara, kendi yaşam ortamlarında Moderna aşısı sunulmaktadır. Bu aşı, küçük ölçekli dağıtım için daha uygundur. EMA ve Avrupa Komisyonu'nun Ocak ayı ortasında bu aşının yetkilendirilmesi konusunda bir karar alması bekleniyor. En son raporlara göre, Hollanda 2021'in ilk çeyreğinde 390.000 doz Moderna aşısı alacak.

4. Etki ne olacak? Virüsün yayılması da azalacak mı?

Hayır, ilk aşılama turunun temel amacı, toplumumuzdaki en savunmasız kişileri enfeksiyondan korumaktır. Başlangıçta, bunun virüsün yayılması üzerinde çok az etkisi olacaktır, çünkü, (örneğin), zayıf yaşlı insanların kendileri virüsün başlıca yayıcıları değildir.

Aşının ilk aşaması muhtemelen ölümlerin sayısı üzerinde etkili olacaktır. Uzmanlar korona ölüm oranının keskin bir şekilde düşmesini bekliyorlar. Bu, aşının pratikte yaşlılar ve güçsüzler için ne kadar etkili olduğuna bağlıdır. Aşı 70 yaş üstü kişilerde işe yararsa, hastanedeki korona hastalarının akışı da azalacaktır.

Aşılamanın ilk aşaması virüsün yayılması üzerinde çok az etkiye sahip olacaktır çünkü yayılma esas olarak diğer yaş grupları aracılığıyla gerçekleşir. Örneğin, huzurevlerinin sakinleri virüsün yayılmasında önemli bir rol oynamıyor. Bu nedenle şu an için korona kuralları muhtemelen büyük ölçüde gevşetilmeyecek.

RIVM verileri, kayıtlı tüm korona ölümlerinin yüzde 90'ının 70+ yaş grubuna bağlanabileceğini göstermektedir. Hastane başvurularının yarısı bu gruptadır. 70 yaşın altındaki tüm ölümlerin üçte ikisi yerleşik bir altta yatan duruma sahiptir. Bu nedenle aşılama, ölenlerin sayısını ve hastaneye yatışı etkileyecektir.

5. Aşıları kim yapacak?

Bugünkü plana göre huzurevi sakinleri kurumsal doktorlar tarafından aşılanacak. Bu aynı zamanda zihinsel engelli ve bir kurumda yaşayan insanlar için de geçerlidir. Sağlık personeli, GGD'nin 30 enjeksiyon bölgesinden aşılanmaktadır. Evde yaşayan 60 yaş üstü kişiler doktor tarafından aşılanacaktır. RIVM, GGD, pratisyen hekimler ve huzurevleri ve kurumlarından doktorlar birlikte yakın çalışacaklardır.

6. Aşılama zorunlu mudur?

Hayır, koronavirüse karşı aşı olmak zorunlu değildir.


Tuba Yılmaz van Raay

Verpleegkundige

Thuiszorg Kardelen BV