İlaç kutunuzu gözden geçirin: Bu etken madde varsa dikkat! Beyninizin şeklini değiştirdiği ispatlandı

Bazı ilaçlar ise beklediğinizden çok daha fazla etki göseterebilir. Bu ilaçlardan biri ile ilgili Hollanda’da yapılan bir araştırma, bir tür ilacın kullanımının hastanın beyin fonksiyonu üzerinde uzun vadeli bir etkisi olabileceğini ortaya koydu...


  • Kayıt: 07.09.2022 15:20:19 Güncelleme: 07.09.2022 15:24:45

İlaç kutunuzu gözden geçirin: Bu etken madde varsa dikkat! Beyninizin şeklini değiştirdiği ispatlandı

İnsanlar, steroid kelimesini duyduklarında genellikle spora dayalı performans artırımı için kullanılan bir ilaç olduklarını düşünürler. Fakat aslında astımdan egzamaya kadar, hatta romatizma semptomları da dahil olmak üzere birçok hastalık için kullanılan bir ilaç türüdür.

Steroidler, bu koşullarda milyonlarca hastanın yaşamını düzenlemek için kullanılıyor. Fakat yapılan yeni bir çalışma, uzun vadede ve kontrolsüz kullanımda oldukça zararlı olabileceğini gösterdi. Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nden araştırmacılar, beynin şeklini değiştirebileceklerine ve nörolojik performansa zarar verebileceğni ortaya koydu.

"BEYİNDEKİ BİR MEKANİZMAYI DEVREYE SOKUYOR"

BMJ Open adlı bilimsel dergide yayınlanan verilere göre; araştırmacılar, beyindeki beyaz ve gri maddenin doğasını değiştiren glukokortikoidler olarak bilinen belirli bir steroid türü tarafından devreye giren bir mekanizma olduğunu keşfettiler.

Beyinde gri madde, bilgi almak ve beyinden bilgi çıkışını düzenlemek için işlev görürken, beyaz madde, sinyallerin beyinden vücudun diğer bölgelerine iletilmesinden sorumludur.

"ÇALIŞMADA 25.000 KİŞİNİN BEYNİ İNCELENDİ"

Yaklaşık 25.000 kişinin beyninin taranmasını içeren bu araştırma dizisi, glukokortikoid alanların beyinlerinde, almayanlara göre daha az beyaz madde olduğunu buldu. Aynı araştırmacılar bulguları "dikkat çekici" olarak nitelendirdi ve steroidlerin neden nörolojik sorunlarla bağlantılı olduğunu açıklayabileceklerini belirtti.

Sonuçlar hakkında konuşan Profesör Onno Meijer, steroidlerin beyinde değişiklik yapma olasılığının "muhtemel" olduğunu ve bulgularının " glukokortikoid kullanan hastalarda gözlenen nöropsikiyatrik yan etkilerin altında yatan" neden olabileceğini söyledi. Hastalar üzerindeki etki ile ilgili olarak, yapılan çalışmada, uzun vadede, duygusal işleme yeteneğinin azalmasıyla ilişkili olduğu belirtildi.

Ayrıca, steroid kullananlarda, yorgunluk ve huzursuzluk yaşama riskinin yanı sıra, daha fazla ruh hali dalgalanması ve depresyon gibi zihinsel sağlık bozuklukları olasılığı da daha yüksek olarak kaydedildi.