HER YIL 59 BİN KİŞİ KUDUZ NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRİYOR

MSD Hayvan Sağlığı, Tek Sağlık yaklaşımı kapsamında, Afya Programı ile Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030'a kadar köpek kaynaklı kuduza bağlı insan ölümlerini sıfıra düşürme hedefine katkı sağlıyor...


  • Kayıt: 27.09.2022 11:40:30 Güncelleme: 27.09.2022 11:40:30

HER YIL 59 BİN KİŞİ KUDUZ NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRİYOR

MSD Hayvan Sağlığı, Tek Sağlık yaklaşımı kapsamında, Afya Programı ile Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030'a kadar köpek kaynaklı kuduza bağlı insan ölümlerini sıfıra düşürme hedefine katkı sağlıyor. Şirket, 28 Eylül Dünya Kuduz günü kapsamında yaptığı açıklamada, tüm dünyada, her yıl 59 bin kişinin yaşamını yitirdiği kuduz ile mücadele için bugüne kadar 5 milyon doz aşı bağışladığını ve 5 milyon çocuğa kuduz eğitimi verildiğini belirtti. 

İnsanların, hayvanların ve çevrenin sağlığının ayrılmaz bir şekilde bağlantılı ve birbirine bağımlı olduğu inancıyla faaliyetlerini sürdüren MSD Hayvan Sağlığı, Tek Sağlık yaklaşımı kapsamında hem insanlar hem de köpekler için en ölümcül küresel hastalıklardan biri olan kuduz ile 25 yılı aşkın bir süredir mücadele ediyor.

Aşılama ile yüzde 100 önlenebilir bir zoonotik hastalık olan kuduz nedeniyle her yıl yaklaşık 59 bin kişi yaşamını kaybediyor ve bunların neredeyse yarısı 15 yaşın altındaki çocuklar. Oysa planlı aşılama çalışmaları ile kuduza bağlı ölümleri sıfıra indirmek mümkün. MSD Hayvan Sağlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılına kadar dünya çapında köpek ısırıklarından kaynaklanan kuduz ölümlerini sıfıra indirmek hedefine katkı sağlamak amacıyla bugüne kadar Afya Programı aracılığıyla 5 milyon doz aşı bağışladı ve 5 milyon çocuğa kuduz hakkında eğitim verdi.

Dünyadaki ölümcül kuduz vakalarının yüzde 95'inden fazlası Afrika ve Asya'da meydana geliyor. Küresel olarak, köpek kaynaklı kuduzların ekonomik yükünün yılda 8,6 milyar doları olduğu tahmin ediliyor. İnsanlardaki kuduz ölümlerinin ana kaynağını köpekler oluşturuyor, insan vakalarının yüzde 99'u köpek ısırıklarından kaynaklanıyor. Köpeklerde toplu aşılama girişimleri, en uygun maliyetli kuduz önlemi olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, köpeklerin en az yüzde 70'inin yıllık toplu aşılama ile korunması halinde kuduzun endemik olduğu bölgelerde bulaşması önlenebiliyor. MSD Hayvan Sağlığı, Afya programı ile özellikle Afrika bölgesine odaklanıyor ve farklı kuruluşlarla işbirliği yapıyor.

Kuduz ile mücadelede “Tek Sağlık” kritik öneme sahip

Konuyla ilgili konuşan MSD Hayvan Sağlığı Genel Müdürü Burhan Hacı, “Hem insan hem de hayvan sağlığına odaklanan biyofarmasötik şirketlerinden biri olarak kuduz ile mücadele çalışmalarımızda Tek Sağlık yaklaşımını odağımıza alıyoruz. COVID-19 pandemisinin de çok açık bir şekilde gösterdiği üzere, insanların, hayvanların ve gezegenimizin sağlığını bir bütün şeklinde düşünmek zorundayız. MSD Hayvan Sağlığı olarak kuduza karşı mücadele çabaları da dahil olmak üzere hastalık önleme programlarında Tek Sağlık yaklaşımının benimsenmesini kuvvetle destekliyoruz. Afya kuduz eliminasyon programımız Tek Sağlık yaklaşımımızın güzel bir örneği. Hayvanları hastalıklara karşı korumak aynı zamanda insanları da korur ve zoonotik hastalıkların yayılma olasılığını azaltır. Kuduz ile mücadele ederken Tek Sağlık yaklaşımının getirdiği bütüncül bakış açısını ve aşılarımızın etkinliğini kullanarak 2030’daki kuduza bağlı sıfır ölüm hedefine katkı sağlıyoruz. Kuduz gibi insanlar, hayvanlar ve çevrenin ortak sorunlarını önlemek, tespit etmek ve bunlara müdahale etmek için yerel, ulusal ve global düzeyde multidisipliner yaklaşımlara liderlik etmeye devam edeceğiz,” dedi.

Afya programının, Tek Sağlık odağı ile hayata geçirdikleri önemli projelerden biri olduğunu ifade eden MSD Hayvan Sağlığı Operasyonel Mükemmellik ve Tek Sağlık Lideri Filiz Nasiri Işık şunları söyledi: “Kuduz gibi zoonotik hastalıkların oluşturduğu küresel yük, sağlık ekosistemlerini zorluyor. Bu hastalıkların ortaya çıkmasının ve yayılmasının önlenmesi sürekli izleme ve uygun, iyi koordine edilmiş aşılama politikaları ile mümkündür. MSD Hayvan Sağlığı olarak hastalıkları önlemek için aşıların kullanılmasını savunuyoruz ve bu yönde küresel destek programları geliştiriyoruz. Örneğin, Afya programımız kapsamında hem insanların hem de hayvanların sağlığını tehdit eden kuduz hastalığını ortadan kaldırmak için 25 yıldır çalışıyoruz. Ortak bir çevreyi ve ortamı paylaşan insanlar ve köpekler için kuduzdan arınmış bir çevre sağlamak adına önemli bir ilerleme kaydettik. Toplu aşılama programları da dahil olmak üzere, kuduzu önlemede sürdürülebilir çabaların ilerleme kaydedebilmesi adına insan, hayvan ve çevre sağlığı organizasyonları ile bir arada çalışmaya devam edeceğiz.”

MSD Hayvan Sağlığı Hakkında

Dünyada önde gelen biyofarmasötik şirketi olan MSD, 130 yıldır, pek çok zorlu hastalığa karşı ilaç ve aşı geliştirerek yaşam için keşfediyor. MSD Hayvan Sağlığı ise, Kenilworth, N.J., ABD merkezli Merck & Co., Inc. Şirketinin global hayvan sağlığı birimidir. MSD “Daha Sağlıklı Hayvanlar İçin Bilim®” vizyonu doğrultusunda hayvanları iyileştirmek ve daha sağlıklı olmalarını sağlamak üzere çalışmakta; veteriner hekimler, çiftçiler, evcil havyan sahipleri ve hükümetlere, veterinerlik ürünleri, aşılar ve sağlık yönetim çözümlerinin yanı sıra, dijital kimlik ve izleme ürünleri gibi hizmetlerden oluşan geniş bir portföyde hizmet sunmaktadır. Hayvanların sağlığını, refahını ve performansını korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan MSD Hayvan Sağlığı, dinamik ve kapsamlı Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra modern ve küresel tedarik zincirine de büyük yatırımlar yapmaktadır. 50’den fazla ülkede faaliyet gösteren şirketin ürünleri yaklaşık 150 pazarda satılmaktadır.

Türkiye hayvan sağlığı pazarına 30 yıldan uzun bir süredir hizmete devam eden MSD Hayvan Sağlığı, 2017 yılında gerçekleştirdiği yatırımla Türkiye’de veteriner ilaçları üretimine başlayarak hayvan sağlığını geliştirmeye yönelik taahhüdünü daha da ileriye taşımıştır. Bu üretim yatırımı ile genişleyen ürün portföyü ile MSD Hayvan Sağlığı Türkiye’nin yanı sıra önemli ihracat pazarlarında da hayvanların sağlık ve refahının iyileştirmeye devam etmektedir.

 Daha fazla bilgi için www.msd-hayvan-sagligi.com adresini ziyaret edebilir veya Facebook , Instagram ve LinkedIn üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz