Kanserle Erken ve Etkin Mücadele


  • Kayıt: 06.02.2024 17:53:09 Güncelleme: 06.02.2024 18:49:31

Kanserle Erken ve Etkin Mücadele

4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Rotterdam da bulunan Türk Sağlık Merkezi Hollanda Medikal Müdürü Dr. Alpaslan Gültekin;

Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni tahminlerine göre, küresel kanser teşhisleri 2050 yılında 35 milyona ulaşacak; bu, 2022'de teşhis edilen 20 milyon vakaya göre %77'lik bir artış ile korkunç bir tablonun ayak seslerinin geldiğini belirtti.

Kanser konusunda yayınlanan makaleler ve yeni raporlara göre kanser vakaları 50 yaşın altındaki yetişkinler arasında artıyor.

Cuma günü DSÖ'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından açıklanan veriler 185 ülkeyi ve hastalığın 36 formunu kapsıyor. Araştırmacılar, 2022 yılında dünya çapında en yaygın görülen türün akciğer kanseri olduğunu, 2,5 milyon vakadan (toplamın %12,4'ü) sorumlu olduğunu ve bunu kadınlarda meme, kolorektal, prostat ve mide kanserlerinin izlediğini buldu. Akciğer kanseri aynı zamanda kanser ölümlerinin çoğundan da sorumluydu: 1,8 milyon, yani toplamın neredeyse %19'u.

Ajans ayrıca gelişmiş ülkelerdeki kanser yükündeki eşitsizliklere de değiniyor. Örneğin, sağlık, eğitim ve yaşam standardındaki başarıların bir ölçüsü olan İnsani Gelişme Endeksi'nin çok yüksek olduğu ülkelerde, 12 kadından 1'ine meme kanseri teşhisi konulacak ve 71 kadından 1'i bu nedenle ölecek. İGE'nin düşük olduğu ülkelerde, 27 kadından yalnızca 1'ine meme kanseri teşhisi konulacak, ancak 48 kadından 1'i büyük ölçüde geç teşhis ve tedaviye erişim eksikliği nedeniyle öleceğinin altını çiziyor.

Radyasyon onkolojisi ve kök hücre nakli gibi kanser hizmetlerinde de eşitsizlikler görüldüğü belirtildi.

DSÖ'nün İnsan Kaynakları Departmanı Direktörü Dr. Bente Mikkelsen, "DSÖ'nün yeni küresel araştırması, dünya çapında kansere karşı mali koruma eksikliğine ve büyük eşitsizliklere ışık tutuyor; özellikle düşük gelirli ülkelerdeki nüfus, kanser bakımının temellerine erişemiyor" dedi.

Araştırmacılar, kanser oranlarında beklenen artışları tetikleyen obezite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı gibi çeşitli faktörlerin yanı sıra hava kirliliği gibi çevresel faktörlere dikkat çekiyor.

Amerikan Kanser Derneği tarafından geçen ay yayınlanan bir rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde kanserden ölen insan sayısı azalmaya devam ederken, hastalığın belirli türlerinin görülme oranları artıyor.

1991'den 2021'e kadar ABD'de kanserden ölümler %33 azaldı; bu büyük oranda tütün kullanımındaki düşüş, erken teşhis ve tedavilerdeki önemli gelişmeler sayesinde gerçekleşti.

Amerikan Kanser Derneği raporuna göre kanser hastaları da kanser görülme yaşı giderek düşüyor. Önceki araştırmalar, örneğin 55 yaşın altındaki yetişkinlerde kolorektal kanser teşhislerinin payının 1995'te %11'den 2019'da %20'ye yükseldiğini ortaya çıkardı.

Kanserlerin erken teşhisinde ve kanser hastalarının tedavi ve bakımında kaydedilen ilerlemelerin çok çok önem arz ettiğini belirten Hollanda Türk Sağlık Merkezi Tıbbi direktör Doktor Alpaslan özellikle Hollanda merkezli ama tüm Avrupa’da başvuran herkese Türkiye gibi teknik donanımı yüksek doktor ve hastaneler ile iş birliği içinde erken teşhis ve tüm tedavi süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunduklarını belirtti.

Türkiye’de Medikal onkoloji konusunda bütün Avrupa’da ve özellikle Amerika’da kabul gören başında medikal onkoloji profesörü olan bir ekip koordinasyonunda hastaların Hollanda’da ön ölçüm, muayene ve tahlilleri ile mevcut durumun Türkiye’deki uzman doktor ile öncesinde video konferans ve sonra Türkiye’de tarama teşhis ve tüm tedavi süreçlerinde hatta sonrası Hollanda’da kontrol, tedavinin devamı ve takip kısmında da hastaların 7/24 yanlarında olduklarını ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti. Online diyetisyen görüşmeleri gibi birçok hizmet ile hastaların hayatını kolaylaştırdıklarını belirten Doktor Alpaslan Gültekin konusunda uzman güvenilir doktora ve sağlık hizmetine ulaşmayı kolaylaştırdıklarını bildirdi.

Hollanda Türk Sağlık Merkezi
Doktor Alpaslan Gültekin