"İngiltere'de her iki kişiden biri kanser olacak"


  • Kayıt: 06.02.2015 09:25:00 Güncelleme: 06.02.2015 09:25:00

İngiltere'de yapılan bir araştırma, ülkeki her iki kişiden birine hayatının bir döneminde kanser teşhisi konulacağını ortaya çıkardı.

 

Kanser araştırmaları üzerine çalışmalar yürüten "Cancer Research UK" adlı derneğinin yürüttüğü araştırmadan elde edilen verilere göre, Birleşik Krallık'taki her iki kişiden birinin hayatlarının bir döneminde kansere yakalanacağı kaydedildi.

 

Dernek, verileri bugün açıklanan araştırmanın daha farklı bir hesaplama yöntemine dayandırıldığını kaydederek, önceden kullanılan hesaplama yönteminde ülkedeki her 3 kişiden birinin kanser olacağını tahmin ettiklerini, ancak yeni yöntemin bu veriyi değiştirdiği bilgisini verdi.

 

Cancer Research UK ayrıca, insanların yaşam sürelerinin uzamasıyla, kanser teşhislerindeki artışının doğru orantılı olacağını belirtti.

 

Kansere yakalanma riskiyle birlikte kanseri yenme oranın da arttığını bildiren dernek, bireylerin yaşam biçimlerinin iyileştirmesinin, kilo verme ve sigarayı bırakmanın, kansere yakanmayı engelleme üzerinde etkisi olduğunu kaydetti.

 

 

 

Verilere göre, Birleşik Krallık'ta kadınların yaklaşık yüzde 48'i, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 54'ü kansere yakanma riski taşıyor. Kanser riskini arttıran etkenler arasında obezite, kırmızı et tüketimi ve sigara kullanımı ilk sıralarda yer alıyor.

 

Kadınlarda akciğer kanseri vakaları giderek daha fazla görülmeye başlarken, göğüs kanseri kadınlar arasında en yaygın, prostat kanserinin ise erkekler arasında en yaygın görülen kanser tipleri olduğu kaydedildi.

 

Kanseri önlemenin imkansız olmadığını vurgulayan uzmanlar, sağlıklı yaşam biçiminin kansere yakalanma riskini yüzde 30 ila yüzde 50 arasında azalttığını bildiriyor.

 

 

 

İnci Gündağ