"Diş tedavisi, diyabeti de iyileştiriyor"


  • Kayıt: 05.04.2015 17:06:00 Güncelleme: 05.04.2015 17:07:00

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Çanakçı, diyabetli kişilerde özellikle enfeksiyonlu diş eti hastalıkları tedavi edildiği zaman diyabetin de iyileştiğini söyledi.

 

Ağız, diş sağlığı ve tedavisi üzerine uzun yıllardır bilimsel çalışmalar yürüten Çanakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oral hijyene toplumda yeteri kadar dikkat edilmediğini belirtti.

 

Ağız ve diş tedavisi için doktora gitmenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Çanakçı, insanların şiddetli ağrılar olmadığı müddetçe doktora genelde gitmediğini dile getirdi.

 

Doç. Dr. Çanakçı, ağız ve diş sağlığının estetik açıdan, kişinin sosyalleşmesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, ağız ve diş eti hastalıklarının en bariz belirtilerinin başında kanamalar geldiğini, diş fırçalarken kanama olduğunda doktora gidilmesini önerdi.

 

Ağız ve diş sağlığına yönelik uzun yıllardır bilimsel çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çanakçı, "Ağız vücudun bir devamıdır ve vücudun pek çok bölgesinden hem etkilenir hem o bölgeyi etkiler. Çoğunlukla ağız hastalıkları ki bunların başında diş eti hastalıkları gelir. Çoğunlukla kalp damar problemleri, beyin kanaması riski, son zamanlarda böbrek ve akciğer hastalıkları, hipertansiyon gibi sistemik durumlarla ilişkili" diye konuştu. 

 

- "Düşük doğumlara neden olur"

 

Ağız ve diş sağlığının hamilelik üzerinde de ciddi anlamda risk teşkil ettiğini ifade eden Çanakçı, şunları kaydetti:

 

"Düşük doğumlara neden olur. Özellikle diyabetli hastalarda sıklıkla diş eti rahatsızlığı görürüz. Bu diş eti hastalığını tedavi ettiğimiz zaman kişinin diyabet hastalığı da düzeliyor. Sonuçta diş eti hastalıkları kronik bir enfeksiyon. Bu kronik enfeksiyonu çözdüğünüz zaman genel sistemik duruma etkisi söz konusu oluyor. Diş eti hastalıkları vücudun bütün bölgelerini etkileyebiliyor. Kan damarları üzerine çok etkisi var. Damar tıkanıklığına tetikleyici bir faktördür."

 

Sigara kullanımı, beslenme alışkanlığı ne kadar etkiliyse diş eti hastalığının varlığının da o kadar etkili olduğunun altını çizen Çanakçı, "Mikroptan zengin, yoğun bölgedir. Tehlikeli mikroorganizmalar vardır. Solunum yoluyla ciğerlere, mideye ulaşması, ciddi akciğer ve mide sorunlarına neden olmaktadır" dedi.

 

 

AYŞE YILDIZ