Bağırsak kanseri çok geç farkediliyor

İngiltere'de binlerce kişinin "çok geç teşhis" yüzünden bağırsak kanserinden öldüğü bildirildi.


  • Kayıt: 23.04.2015 20:21:00 Güncelleme: 23.04.2015 20:21:00

İngiltere'de binlerce kişinin "çok geç teşhis" yüzünden bağırsak kanserinden öldüğü bildirildi.

 

Beating Bowel Cancer (Bağırsak kanserini yenmek) adlı vakıf, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi'nde hastalığın teşhisinde büyük farklılıklar olduğuna dikkat çekti.

 

Vakıf, en iyi sonuçların alındığı bölgelerdeki standart tutturulsa, her yıl 3200 kişinin hayatının kurtarılabileceğini bildirdi.

 

Ülkenin bazı kesimlerinde bağırsak kanseri vakalarının sadece üçte birinden azı, vücudun diğer yerlerine sıçramadan önce teşhis ediliyor. Bağırsak kanseri teşhisinde en önemli sorun hastaların kontrole gelmemesi.

 

Erken teşhis çok önemli

 

Kanser ileri aşamada teşhis edildiğinde, hastanın 5 yıl daha yaşaması ihtimali yüzde 7. Olabilecek en erken aşamada keşfedilirse, hastanın yaşama şansı yaklaşık yüzde 97.

 

İngiltere'nin tüm bölgelerinde erken teşhisin geliştirilebilmesi için tarama çalışmalarında ilerleme sağlanması, halk arasında hastalık ve belirtileri hakkındaki bilinçlendirmenin artırılması, bağırsak kanseri vakalarına eğilip hastayı doğru şekilde yönlendirmeleri için aile hekimlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiği vurgulandı.

 

Kanser araştırma uzmanları insanların vücutlarındaki değişiklikleri izlemeleri ve herhangi bir anormallik farkettiklerinde aile hekimlerine başvurmaları gerektiği tavsiye ediliyor.

 

 İngiltere'de her yıl 41 bin dolayında kişi bağırsak kanserine yakalanıyor ve yılda yaklaşık 16 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölüyor.

 

bbc