Solaryum'a yasak yolda


  • Kayıt: 09.06.2015 23:34:00 Güncelleme: 09.06.2015 23:34:00

Hollanda DermatologlarBirliği (NVDV), evde kullanılansolaryum cihazarının satışınayasak getirilmesi çağrısındabulundu.

Özellikle kadınların bronzlaşmakamacıyla tercih ettiği solaryumunbilimsel olarak ortaya konulmuşkanser yapıcı etkileri bulunduğuiçin bir çok ülkede yasak.

 

Uzmanlar, bu çerçevede Belçika, İspanya,Kanada gibi birçok ülkede 18 yaşaltındakilerin solaryum kullanımının yasaklandığınadikkat çekti. Avusturya’da2014’te Brezilya’da ise 2009 yılındanitibaren tamamen yasaklandı.

 

Hollanda

 

Hollanda’da 2008 yılında, Hollanda GıdaGüvenliği Otoritesi ile solaryum merkezleriarasında yapılan bir anlaşma ile 18yaş altı gençlerin solaryum kullanımınayasak getirildi. Ancak , uygulamada bazısolaryum merkezlerinin bu yasağa uymadığıbilinen bir gerçek.

 

Cilt kanserinde artış

 

Dermatologlar Birliği’nden yapılan açıklamada,dünyada cilt kanserinde son 20yılda yüzde dört oranında artış olduğunadikkat çekildi.Hollanda’da ise son 20 yılda cilt kanseriteşhisi konulan hasta sayısında üç kat artış gözlemlendi.

 

Araştırma

 

Uzmanlar, solaryum’un “Melanoma”yanideri hastalığına sebep olduğunu ve Melanomakanser çeşitlerinin artmakta olduğunadikkat çekti.

 

Solaryum cihazları yapay UV ışınları sağlayancihazlardır. UV ışınları cildimizdekihücrelere zarar verir. Bronz olarak gördüğünüzten aslında melanoasitlerin cildegüneşin yakıcı ışınlarından korunmak içinhücreleri sarması ve burada çoğalmasışeklinde oluşur.

 

Uv ışınları ciltte kararmaya neden olurbunun yanısıra kalıcı cilt lekelerine, cildinerken yaşlanmasına, kırışıklıklara vecildin sağlığının bozulmasına neden olur.

 

Araştırmalara göre; 2004’ten 2007’yekadar 1167 melanoma vakasının yüzde63’u solarium kullandığını ve solaryumkullanlar arasında melanomaya yakalanmariskinin yüzde 74 öldüğü belirlendi.