Çiçero


  • Kayıt: 05.01.2019 03:10:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:01

Çiçero


Yönetmen: Serdar Akar

Oyuncular: Erdal Beşikçioğlu, Burcu Biricik, Ertan Saban  

Ülke: Türkiye

Vizyon tarihi 18 Ocak 2019  

 

 

Ayla ve Müslüm  filminin yapımcısı Mustafa Uslu’dan yine çok konuşulacak bir film daha beyaz perdeye taşınıyor. ”Çiçero” İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'nin gizli belge ve bilgilerini Almanya'ya sızdıran casus İlyas Bazna'nın hayatını anlatan 'Çiçero' filmi 18 Ocak'ta vizyona girecek. Filmde Erdal Beşikçioğlu başrolde yer alıyor.


Yine gerçek bir hikayeye dayanan film 2. Dünya Savaşı’nda Alman ordusuna casusluk yapan bir Türk’ün kahramanlık öyküsünü anlatıyor. İlyas Bazna,

 


2. Dünya Savaşı sırasında Ankara’daki İngiliz Büyükelçiliği’nde uşak olarak çalışmaktadır. İçeriden birçok bilgiye ulaşabilen Bazna, Almanlar için casusluk yapmaya başlar ve kendisine “Çiçero” kod adı verilir. İlyas Bazna savaşın seyrini değiştirmesine rağmen T4 uygulamasıyla engellilerin gaz odalarına gitmelerine, iğneyle uyutulmalarına engel olamaz. İlyas Bazna’nın savaştaki etkisini ve savaş sonrası yaşadıklarını beyaz perdeye yansıtacak olan filmin yönetmen koltuğunda Serdar Akar oturuyor.



"Hikayenin içine girdiğinizde, bir Türk hakikaten bunu yapmış mı, İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini bir Türk değiştirmiş mi, bunu görüyorsunuz ve bu çok garip geliyor. Bulunmayan, az olan şey kıymetlidir. Bence Çiçero, Kaşıkçı Elması kadar kıymetli bir proje. Çünkü dünyada bir örneği daha yok. Dünyada böyle bir kahramanlık yok. Aslında bir casusluk değil, kahramanlık hikayesi. Filmi izleyince bunu hepimiz göreceğiz."


Yapımcı Uslu, gerçekten bir Türkün Almanların İkinci Dünya Savaşı'nı kaybetmesinin sebebi olduğunu aktararak, "Proje sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor. İngiltere, Almanya ve Avrupa ülkelerini de ilgilendiriyor. İlk defa bir Türk filminde, Churchill, Hitler, Stalin ve Roosevelt ve İsmet İnönü birlikte yer alacak. Kadrosu da çok zengin bir film. Biz de bu kadar muhteşem bir hikayenin hakkını vererek çekmek ve bu filmi Türk sinema tarihine kazandırmak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Türkiye'nin tarihinde çok güzel kahramanlar ve hikayeleri olduğunun altını çizen Uslu, "Çiçero gerçekten muhteşem bir karakter ve kahraman. Adı, kullandığı kod adı, savaştan sonraki serüveni ilginç. Alman hükumetini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine dava ediyor. 'Ben size İkinci Dünya Savaşı'nda casusluk yaptım ama benim paramı sahte parayla ödediniz.' diye dava açıyor ve kazanıyor. Çok özel karakterler bunlar. Hayal ürünü bir kahraman yaratmaktansa kendi kahramanlarımızı gün ışığına çıkarmak çok doğru geliyor bize" değerlendirmesini yaptı.

 

 

Mustafa Uslu, Nazi Almanyasında yapılan T4 uygulamasına da dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

 

"Bugüne kadar İkinci Dünya Savaşı ile ilgili hiçbir filmde T4 uygulaması vurgulanmadı ve bu uygulamayı konu almadılar. Hatta ucundan, kıyısından bile dokunmadılar ama biz bunu öğrendikten sonra gördük ki aslında T4 uygulaması, Nazilerin Yahudi soykırımından daha öte, daha büyük bir vahşet. Çünkü kendi çocuklarını, evlatlarını, sadece hasta, down sendromlu, otistik ya da kulağının biri duymuyor diye iğneyle öldürdüler ve buna T4 uygulaması dediler. Bunu sadece kendi ırklarını daha safkan hale getirebilmek için yaptılar. Bu bana göre daha büyük bir vahşet. İlk defa biz, bir ikinci Dünya Savaşı filminde T4 uygulamasını beyazperdeye taşıyacağız."


Yapımın Hollywood filmleriyle yarışacağını dile getiren Uslu, Hollywood filmlerinin son 5-10 yıldır kısır döngüye girdiğini ve senaryo ile hikaye sıkıntısı yaşadığını kaydetti.

 

Filmin bütçesinin 20 milyon lira civarında olacağını dile getiren Uslu, filmin dünyada Ayla'dan daha çok karşılık göreceğini söyledi.

 


Projeyi Uslu'ya götüren başrol oyuncusu Erdal Beşikçioğlu da bu projeyi Türkiye'de çekebilecek tek kişinin Mustafa Uslu olduğunu belirterek, "Böyle bir adam var tarihte ve bu adamın altı hiç çizilmemiş nedense" dedi.


Ünlü oyuncu, ortaya çok enteresan bir iş çıktığının altını çizerek, "Bu işin bir an önce hayata geçmesi ve elle tutulur hale gelmesi için hepimizin çok yüksek bir heyecanı var. Umarım layıkıyla yerine getiririz" diye konuştu.

 

İkinci Dünya Savaşı'nın Türkiye ve dünya için önemli olduğunu kaydeden Beşikçioğlu, "Dünya şimdiye kadar bunu hep gözardı etti. Biz de şimdi, 'Bunu neden gözardı ediyorsunuz' diyerek Türkiye'den İkinci Dünya Savaşı'na bakma arzusundayız" dedi.

 

Erdal Beşikçioğlu, Hollywood filmlerinde yaşanan "kahraman" ve konu" sıkıntısına da değinerek, şöyle konuştu:

 

"Amerika'nın tarihi ne kadar eski ki? Kendine ait tarihi olmayan bir ülke. Dünya oluştuğundan beri bizim kendimize ait bir tarihimiz var. Tabii ki orada bir krize girecekler. Bizim öykülerimiz, hikayelerimiz, kahramanlarımız ise her daim var olacak. Ben hala Köroğlu'nun, İnce Memed'in neden gündeme gelmediğini sorarım. Ama bunların hepsi zordur. Yükü ağırdır. Türkiye'deki bazı yapımcılar da bu yükün altına çok fazla girmek istemez. Girenlere de deli derler."


Erdal Beşikçioğlu

Biyografi


5 Ocak 1970'te doğdu. Orta öğrenimini İzmir Özel Türk Koleji'nde tamamladı. İzmir Narlıdere Mehmet Seyfi Eraltay Lisesi'nden mezun oldu. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na girdi. Mezun olduğu yıl 1993'te Devlet Tiyatroları'nda oyuncu olarak göreve başladı. 1995-96 sezonunda ise Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda müdür vekili olarak görev yaptı. Hayat Var, Eve Giden Yol, Barda gibi ünlü filmlerde rol aldı. Halen Ankara Devlet Tiyatrosu'ndaki görevine devam eden Beşikçioğlu, Ayşe Kulin tarafından yazılan aynı adlı romanından uyarlanılan Vali dizisinde 2006 – 2008 yılları arasında Vali Recep Yazıcıoğlu'nu canlandırdı. Bu rolü ile konuşulan ve beğenilen aktörü asıl büyük çapta üne kavuşturan dizi Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi oldu. 2010'da, Emrah Serbes'in aynı isimli romanından esinlenerek hazırlanan dizide Beşikçioğlu, başrol karakter Behzat'ı canlandırdı. Sonrasında ise 46 Yok Olan, Kod adı Reaksiyon dizilerinde ve Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku isimli sinema filminde başrolde yer aldı. Halen tiyatro, televizyon ve sinema hayatına devam başarılı oyuncu ayrıca Elvin Beşikçioğlu ile evlidir. Bir kızı ve bir oğlu vardır.


Atalay Kızılay