Creed II


  • Kayıt: 06.01.2019 22:18:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:02

Creed II


Efsane Yükseliyor : Ivan Drago efsanesini hatırlayacağımız film olacak. Rocky'i ve Ivan'ı görecek olmak heyecan verici. Şimdiden tüyler diken diken. Tabi ki asıl olay ilk efsanemiz, her şeyi başlatan, "şahsen" Rocky'i Rocky yapan Apollo Creed'in (Adonis'in babası) ölümüne sebep olan Ivan Drago'nun oğlu ile Adonis'in kapışacak olması. Bu gerçek anlamda beklentileri yükseltiyor. Heyecanla bekliyoruz.

 


 

Rocky

 

Rocky, 1976'da çekilen bir ABD filmi.Creed serisini eklersek 8 filmden oluşan serinin ilk filmi. Başrolde, senaryosunu da yazan Sylvester Stallone oynadı. Sylvester Stallone senaryosuyla birçok yapım evi ve prodüktöre başvurmuştur, içlerinden bazıları senaryoya ilgi duysa da Stallone'un başrolde kendisinin oynaması şartına sıcak bakmamıştır. En sonunda şans eseri bir yapımcı Stallone'u kabul etmiştir. Yapımcı Stallone'u oynadığı The Lord's of Flatbush adlı filmdeki rol arkadaşı Perry King zannedip Rocky rolünü kendisine vermiştir, böylece kendisini büyük başarı ve şöhrete taşıyacak olan yolun kapısı küçük bir yanlışlıkla da olsa açılmıştır.


Filmde yoksul ve kimsesiz bir boksör olan Rocky Balboa'nın yaşam hikâyesi anlatılır. 1977'de aday olduğu 10 daldan en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kurgu dallarında 3 Oscar almıştı.


2006 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.


Amerika'lı bir işçinin (Sylvester Stallone), iş dışı zamanlarında yerel bir kulüpte boks yaparken keşfedilerek kısa zaman içinde dünya şampiyonluğuna kadar giden yolda başından geçenleri konu alan film, aynı zamanda Rocky'nin Adrian'la olan aşkını ve antrenörü Mickey ile olan baba/oğul yakınlığındaki ilişkisini de sunuyor seyirciye.


Rocky filmi Rocky Marciano nun boks maçlarından esinlenerek oluşturulmuştur.

 


 

Rocky

 

Yönetmen John G. Avildsen

Oyuncular: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young devamı

Tür Aksiyon, Dram

Ülke ABD

 

Rock filminde baş karakter olan Rocky Balboa boş zamanlarında yaşadığı küçük şehrin yerel kulüplerinden birinde boks yapan amatör bir boksördür. Amerika'da yeni yılın boks maçlarının programları tamamlanmak üzeredir, ancak Apollo Creed isimli yenilmez boksör sakatlanmıştır. Bu başarılı boksörün önerisi üzerine turnuvaya adı duyulmamış amatör bir boksör alınacaktır. Bu isim de Rocky'den başkası değildir. Rocky artık yılın en önemli maçının aktörlerinden biridir ve bu zorlu hazırlanma sürecinde en büyük yardımcısı antrenörü Mickey ve büyük aşkı Adrian olacaktır.


 
Rocky bu ilk filmiyle izleyiciyle buluşmuş ve tüm dünya tarafından ayakta alkışlanmıştı. Ardından çekilen devam filmleriyle bir seriye dönüşen bu yapıt, aynı yıl 10 kategoride Oscar ödülüne aday olup bunlardan üçünü kazanmıştır.

 

 

Rocky 2

 

Yönetmen Sylvester Stallone

Oyuncular: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young devamı

Tür Aksiyon, Dram

Ülke ABD

 

 

Adı sanı duyulmamış amatör boksör Rocky Balboa, Dünya Ağırsiklet Güreş Şampiyonu Apollo Creed'i devirerek herkesi şaşkınlığa sürüklemiş, iyi paralar kazanmakla birlikte, adının da duyulmasını sağlamıştır.

 

Maçın fırtınalarının ardından kendisini konforlu aile yaşantısına veren Rocky, Creed'in yeni bir maç teklifini reddemez, ve yüzyılın rövanşı için geri sayım başlar..


İlkinden 3 yıl sonra çekilen ikinci film, ilkinin çizgisinde ilerliyor ve orijinaliyle benzerlikler taşıyor.

 

 


Rocky 3

 

Yönetmen Sylvester Stallone

Oyuncular: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young devamı

Tür Aksiyon, Dram

Ülke ABD

 

 

Rocky hırs yapmış, Apollo Creed'i bir kere daha devirmiştir. Artık herkes yenilmez şampiyondan bahsetmeye başlamıştır. Eski rakibi Creed ile de güzel bir dostluk geliştirirler.

 

Kısa bir süre sonra Rocky'e yeni rakipler çıkmaya başlar. Clubber Lang tarafından kavgaya çağrılan ve ardından Lang tarafından yenilen Rocky, yeni bir maç için çalışmaya başlar.Kendisini çalıştıran Mickey'i kaybettiği için, yakın dostu Creed onu çalıştırmaya başlar.. 

 

 

Rocky 4

 

Yönetmen Sylvester Stallone

Oyuncular: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young devamı

Tür Aksiyon, Dram

Ülke ABD

 

Apollo Creed, Ivan Drago ile dövüşmenin arifesindedir. Rocky de dostu Creed'e bu maç için yardım etmektedir. Ancak Drago, maç esnasında Creed'i öldürür. Rocky, intikam duygusuyla dolup taşar. Bir maç ayarlayarak arkadaşının intikamını almaya karar verir. Ancak karşısında korkunç güçlü bir rakip vardır.

 

 

Rocky 5

 

Yönetmen John G. Avildsen

Oyuncular: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young devamı

Tür Aksiyon, Dram

Ülke ABD

 

Ivan Drago ile geçirdiği ağır maçın ardından evine geri dönen Rocky Balboa, maçtan beyninde bir hasarla çıkmıştır. Hastalığı nedeniyle ringlere dönme konusunda isteksiz gözüken Rocky, başka boksörlerin antrönörlüğünü yapmaya başlar..


Rocky Balboa

 

 

Yönetmen Sylvester Stallone

Oyuncular: Lahmard J. Tate, Sylvester Stallone, Burt Young devamı

Tür Dram, Aksiyon

Ülke ABD

 

Unutulmayan Rocky Balboa şimdi nerede ve nasıl bir hayat yaşıyor? Bundan otuz kadar uzun yıllar önce efsane bir boksör olan İtalyan Aygırı Rocky Balboa, onca kahramanlıktan sonra artık köşesine çekilmiştir çünkü artık yaşlanmıştır. Bir restoranda eski anılarını paylaşarak sürdürmektedir yaşamını. Ruhunda değişen hiçbir şey yoktur. Halen aynı savaşçıdır o ancak bedeni aynı durumda değildir. Öte yandan sevgili oğlu hep meşguldur. Bir gün bir bilgisayar simülasyon oyunu aracılığı ile Dixon ile karşı karşıya gelecektir. Dixon’ın menejeri gerçek bir maç talep eder. Son kez kendini göstermek isteyen Rocky için bir kez daha zafer zamanıdır.

 

 

Creed: Efsanenin Doğuşu

 

 

Yönetmen Ryan Coogler

Oyuncular: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson devamı

Tür Dram

Ülke ABD

 

Kimsesiz Adonis bir yetimhanede günlerini geçiren, aslında iyi bir çocuk olmasına rağmen kavgacılığı ile tanınan bir yetimdir. Bir gün babasını tanıdığını söyleyen bir kadın onu ziyarete gelir ve kendisini yetimhaneden çıkartmak istediğini söyler. Babasının resmi nikahlı ama artık dul eşi olan bu kadın Mary Anne Creed'dir; Adonis'in babası ise efsanevi boksör Apollo Creed'den başkası değildir! Üvey annesinin himayesinde gayet iyi bir yaşama kavuşan Adonis, önündeki tüm iyi yaşam fırsatlarına rağmen tek bir arzu ile yanıp tutuşmaktadır; babası gibi boksör olmak! Kendisine karşı gelenlere inat babasının en yakın arkadaşı ve rakibi olan Rocky Balboa'nın kapısını çalar.

 

 

Creed II: Efsane Yükseliyor

 


Yönetmen Steven Caple Jr.

Oyuncular: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren devamı

Tür Dram

Ülke ABD

 

2015 yapımı Creed: Efsanenin Doğuşu'nun devam halkasıdır. Hayat genç boksör Adonis Creed için denge sağlama mücadelesi haline gelmiştir. Bir sonraki büyük dövüşü için aldığı eğitim ve kişisel yükümlülüklerinin arasında denge sağlamaya çalışan Adonis, çok yakında ailesinin geçmişiyle bağları olan bir rakiple karşı karşıya gelecektir. Rocky ve Adonis ortak miraslarıyla yüzleşecek, savaşmaya değecek olan şeyleri sorgulayacak ve hiçbir şeyin ailenden daha önemli olmadığını keşfedeceklerdir.


Atalay Kızılay

Kaynak – Dünya Film Tarihi Araştırmaları